26 Φεβ 2014

«Έφυγε» ο διάσημος κιθαρίστας Paco de Lucia ...video...


Πέθανε σε ηλικία 66 ετών, ο αποκαλούμενος «μαέστρος του φλαμένκο», ο σπουδαίος κιθαρίστας Πάκο ντε Λουθία. Ο ντε Λουθία απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχοντας κοντά του τα παιδιά του.
Το θάνατο του τραγουδοποιού ανακοίνωσε η δημοτική αρχή της γενέτειράς του, της πόλης Αλχεθίρας στη νότια Ισπανία. Ο Πάκο ντε Λουθία ήταν αριστοτέχνης του φλαμένκο και συνθέτης. Θεωρούνταν ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως, και ως ο καλύτερος κιθαρίστας στο είδος του φλαμένκο, με αξιοθαύμαστη δεξιοτεχνία και αισθαντικότητα.
Ο Πάκο ντε Λουθία - κατά κόσμον Francisco Sanchez Gomez - γεννήθηκε στο Αλχεθίρας της Ανδαλουσίας από μουσική οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο φλαμένκο. O Πάκο, ο οποίος από μικρός βρέθηκε με μια κιθάρα στα χέρια, σε ηλικία μόλις 11 ετών έδειξε το μεγάλο του ταλέντο παίρνοντας μέρος σε τοπικά φεστιβάλ δεξιοτεχνίας για νέους κιθαρίστες, υιοθετώντας το καλλιτεχνικό όνομα Ντε Λουθία για να τιμήσει την Πορτογαλίδα μητέρα του Λουσία.
Σε ηλικία 17 ετών άρχισε να ηχογραφεί και από το 1968 μέχρι το 1977 συνεργάστηκε με τον Camaron de la Isla, τον κορυφαίο ερμηνευτή του Nuevo Flamenco, συνθέτοντας πραγματικά αριστουργήματα. Όντας ανοιχτός σε διαφορετικές μουσικές, το 1979 έφτιαξε μαζί με τους John McLaughlin και Larry Coryell το περίφημο «The Guitar Trio». Ο Coryell αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα από τον Al Di Meola και οι τρεις τους κυκλοφόρησαν στα επόμενα χρόνια τρία άλμπουμ, το ένα καλύτερο από το άλλο, αφήνοντας τις μουσικές τους ιδιοφυΐες να «καλπάσουν» στους δρόμους της τζαζ και της έθνικ.
Το 1991 ο τσιγγάνος βιρτουόζος αναγκάστηκε για πρώτη φορά στη ζωή του να διαβάσει μουσική θεωρία για να μπορέσει να παίξει μαζί με συμφωνική ορχήστρα το έργο κλασικής μουσικής του Joaquin Rodrigo, «Concierto de Aranjuez», αφήνοντας άφωνους κριτικούς και κοινό. Ο Πάκο ντε Λουθία είχε συνεργαστεί κατά καιρούς με πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιώργος Νταλάρας. Διατηρούσε το δικό του σχήμα, το «Paco de Lucia Sextet», στο οποίο έπαιζαν και τα αδέρφια του, Ραμόν και Πέπε.
Είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Κάντιθ, επίσης, είχε κερδίσει εκατοντάδες μουσικά βραβεία, και μαζί παγκόσμια αναγνώριση.




Πηγή :http://kourdistoportocali.com/ 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...