16 Φεβ 2014

Η προνοητικότητα των πολιτικών

Είναι λοιπόν, πράγματι, οι πολιτικοί μας ευφυείς και αυτό νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να το αμφισβητήσει. Εννοώ βέβαια τους πολιτικούς εκείνους, που κατά καιρούς κυβέρνησαν τη χώρα μας και όσους την κυβερνούν και σήμερα, με το ίδιο πάντα σαθρό, αλλά ευνοϊκό γι' αυτούς, πολιτικό σύστημα.
Γνώριζαν πολύ καλά ότι, για να διατηρούνται επί μακρόν στην εξουσία, έπρεπε να αναπτύξουν πελατειακές σχέσεις με τους ψηφοφόρους τους και για να τους ικανοποιήσουν, προκειμένου να εξασφαλίζουν την ψήφο τους, σκαρφίστηκαν διάφορους τρόπους.
Αλλους διόρισαν απεριόριστα στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αλλους ευνόησαν, παρέχοντάς τους αφειδώς επιδοτήσεις -γεωργούς, βιομήχανους-χωρίς καν να ελέγχουν το παραγωγικό τους αποτέλεσμα. Αλλους άφηναν τελείως ανεξέλεγκτους να σπέρνουν, σε ολόκληρη τη χώρα, αυθαίρετες οικοδομές, από κοτέτσια μέχρι πολυτελείς επαύλεις -με την ευλογία της ΔΕΗ, που τους χορηγούσε, επισήμως ή ανεπισήμως το ρεύμα-, τις οποίες εν συνεχεία νομιμοποιούσαν. Επρεπε όμως, παράλληλα, να ικανοποιήσουν και τους σπόνσορες των προεκλογικών τους αγώνων. Εκτός από τις κρατικές επιδοτήσεις που τους χορηγούσαν και άλλες πολλές διευκολύνσεις, που τους παρείχαν για να δανειοδοτούνται «ευχερώς» από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, έπρεπε να καθιερώσουν και ένα φορολογικό σύστημα που θα ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους και το πέτυχαν.
Γνώριζαν ασφαλώς ότι με όλες αυτές τις εξυπηρετήσεις, που πρόσφεραν στο ευρύ αυτό πελατειακό τους κοινό, θα αυξάνονταν υπέρμετρα οι κρατικές δαπάνες, από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη, τα έσοδα που θα είχε το κράτος, θα ήταν ανεπαρκέστατα, αφού μόνο από τη φοροδιαφυγή, χάνονται ετησίως μερικές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ. Συνεπώς, γνώριζαν πολύ καλά ότι σύντομα το δημόσιο χρέος θα έφτανε σε δυσθεώρητα ύψη και οι διεθνείς εκείνοι τοκογλύφοι, που επί το κοσμιότερον ονομάζονται «αγορές», θα σταματούσαν να τους δανειοδοτούν.
Δεν ανησυχούσαν όμως, διότι είχαν κατά νου ένα ευφυέστατο σχέδιο. Θα απευθύνονταν τότε στο ΔΝΤ και θα έλυναν έτσι το πρόβλημά τους. Και αυτό έκαναν. Και επειδή αυτός ο «φιλανθρωπικός» οργανισμός δεν χαρίζει τα χρήματά του -το γνώριζαν και αυτό- τους έθεσε ορισμένους περιορισμούς στα ελλείμματά τους και για να το επιτύχουν αυτό, άρχισαν να εφαρμόζουν τα γνωστά σε όλους μας μέτρα: αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς των εργαζομένων, αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ στα καταναλωτικά αγαθά και με την εφαρμογή της πολύ γνωστής και προσφιλούς τους εισπρακτικής μεθόδου, της επιβολής τελών και προστίμων, πρόστιμα παντού - αν και δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να τα εισπράξουν: πρόστιμα στις αυθαίρετες οικοδομές.
Πρόστιμα στους στεγασμένους ημιυπαίθριους χώρους. Πρόστιμα στους ανέντιμους, όσο και στους έντιμους επιχειρηματίες, με αυτή την ανήθικη μέθοδο της «αυτόματης περαίωσης», αφού δεν διαθέτουν τον κατάλληλο μηχανισμό για να τους ελέγξουν. Τέλη μόνιμα και χαράτσια προσωρινά, που γίνονται και αυτά πολύ γρήγορα μόνιμα, σε όσους έχουν μικρό ή μεγάλο ακίνητο, ακόμη και στους ανέργους, επειδή έτυχε να έχουν κληρονομήσει κάποια ιδιόκτητη κατοικία. Εξαιρούνται, βέβαια, όσα ακίνητα τυχαίνει να βρίσκονται στο εξωτερικό και εκείνα που προστατεύονται από το «αλεξικέραυνο» κάποιας offshore εταιρείας.
Φαίνεται όμως ότι, με όλα αυτά τα σκληρά, άδικα και απάνθρωπα μέτρα που πήραν και εξακολουθούν να παίρνουν, δεν μπορούν να ταπώσουν όλες αυτές τις τρύπες, που οι ίδιοι είχαν ανοίξει, σ' αυτό το έρημο σκάφος, που κυβερνούν και το σκάφος αυτό κινδυνεύει να βυθιστεί.
Ομως και τώρα ακόμη, αυτοί δεν ανησυχούν, διότι είχαν την προνοητικότητα να εφοδιάσουν αυτό το σαπιοκάραβο με τόσα σωσίβια όσα ακριβώς τους χρειάζονταν, για να μη φουντάρουν και αυτοί μαζί του. Σε όλα αυτά τα σωσίβια είναι γραμμένες δύο λέξεις: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ.
Πηγή : http://www.enet.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...