19 Ιουν 2014

Το πιο φρέσκο παγκόσμιο φεστιβάλ κινηματογράφου είναι στη Σύρο

19/6/2014
Πέρυσι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων υποδέχτηκε ένα καινούριο φεστιβάλ κινηματογράφου που έφερε μία διαφορετική αύρα στην Ερμούπολη τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Η προσπάθεια του Syros International Film Festival αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του νησιού, και όχι μόνο, και επιστρέφει φέτος από τις 26 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου ακόμη μεγαλύτερο και προετοιμασμένο να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών διοργανώσεων. Οι άνθρωποι που «κρύβονται» πίσω από το SIFF είναι δύο φίλοι 23 ετών, ο Jacob Moe και η Cassandra Celestin. Ο Jacob μίλησε στην Popaganda δίνοντας μας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το φεστιβάλ.


Jacob Moe
Με την Cassandra γνωριστήκαμε στην Σύρο όπου και οι δύο περνούσαμε τα τελευταία μας καλοκαίρια. Εκείνη είχε κάνει μία έρευνα για το thesis της, στο πανεπιστήμιο του Connecticut, στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του νησιού συνδυάζοντάς το με τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο ενώ εγώ σπούδασα Πολιτικές Επιστήμες και Παραγωγή στο Los Angeles. Ένα χρόνο πριν ξεκινήσουμε, την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού, είχα την ιδέα μήπως αρχίσουμε να κάνουμε κάτι επειδή μου είχε κάνει εντύπωση πως σε ένα νησί με τόσο πολιτισμό και ιστορία δεν υπήρχε κάποιο φεστιβάλ κινηματογράφου.
Παράλληλα με τις σπουδές μου είχα δουλέψει σε εταιρείες παραγωγής –κυρίως ντοκιμαντέρ- και πάντα υπήρχε μέσα μου η ιδέα του φεστιβάλ. Το βασικό «σύμπτωμα» είναι ότι πλέον βλέπουμε να υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες. Τώρα το πρόβλημα είναι πως αυτό ενώνεται με ένα κοινό που ενδιαφέρεται, στη γενιά του Facebook, του YouTube, πως μπορείς να βρεις το σωστό κοινό και να γίνει μία συζήτηση πάνω στη δημιουργία. Και εδώ αυτό συμβαίνει.
Η χρηματοδότηση πέρυσι ήταν εξ ολοκλήρου από το Kickstarter. Φέτος μας στηρίζει το Ίδρυμα Νιάρχου και μερικοί τοπικοί χορηγοί που θα μας παραχωρήσουν κάποιες από τις υπηρεσίες τους εκείνες τις ημέρες. Τον πρώτο χρόνο το είχαμε κάνει εντελώς δωρεάν για το κοινό, όμως δυστυχώς φέτος αναγκαζόμαστε να ζητήσουμε μία μικρή συμμετοχή για πολύ πρακτικούς λόγους. Έτσι με 2€ ο καθένας μπορεί να παρακολουθήσει κάποια προβολή ενώ με 10€  έχει είσοδο για όλο το φεστιβάλ και εκπτώσεις σε μπαρ και εστιατόρια της πόλης, με αυτόν τον τρόπο ο τουρίστας «ανακαλύπτει» πολλές διαφορετικές πλευρές του νησιού.
Οι προβολές θα γίνονται στο θερινό σινεμά της Σύρου – όπου κλασικά παίζονται ταινίες. Θα διαμορφώσουμε και άλλα σημεία ειδικά για το φεστιβάλ όπως το ναυπηγείο του Ταρσανά, το παραθαλάσσιο μπαρ «Αστέρια» και η Πινακοθήκη Κυκλάδων. Στη διαμόρφωση μας βοηθούν τοπικοί παραγωγοί που το «αγκαλιάζουν» ολοένα και περισσότερο.

Jacob Moe
Θα υπάρχει το διαγωνιστικό κομμάτι όπου και θα υπάρχουν δύο κατηγορίες. Τα Regional Feature για ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα, την Τουρκία και τα Βαλκάνια και η άλλη, τα Feature Debuts, με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός σκηνοθέτη. Η κριτική επιτροπή θα απαρτίζεται από τον πεζογράφο και σεναριογράφο Θανάση Βαλτινό και την σκηνοθέτιδα Πέννυ Παναγιωτοπούλου ενώ τα βραβεία θα φτιάξει ένας φίλος μας στην Τήνο, από τηνιακό μάρμαρο. Επίσης, φιλοδοξούμε να έχουμε και ένα οικονομικό έπαθλο.
Εκείνο που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα φεστιβάλ είναι οι παράλληλες δράσεις. Μία ομάδα από καλλιτέχνες, το 31-37 των Εξαρχείων, θα κάνουν μία δράση με βάση το έργο του Martin Kippenberger, ο Στέφανος Τσιβόπουλος που είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2013 θα επιμεληθεί τέσσερις δικές του ταινίες ενώ θα συνομιλήσει και με τον ιστορικό Mark Mazower. Ιδιαίτερες βραδιές που θα έχουν σχέση με τον κινηματογράφο και όλα αυτά υπό τη μορφή γόνιμης συζήτησης. Όπως και το workshop πάνω στο observational documentary με την σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή που έφερε αυτό το είδος στην Ελλάδα. Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι επειδή ακριβώς είναι μικρό το νησί, όλα γίνονται ευκολότερα, ο κόσμος γνωρίζεται και συζητά.
Είχαμε πάνω από 1000 συμμετοχές κι έτσι έπρεπε να καταλήξουμε στις 10, με βασικό μας κριτήριο την ποιότητα. Επειδή εγώ είμαι στην Αθήνα και η Cassandra στη Σύρο, αρκετές φορές συντονιζόμασταν στο Skype και βλέπαμε ταυτόχρονα την ίδια ταινία.  Από τις πιο «κουλές» ήταν μία συμμετοχή από την Ινδία. Μία εικοσάχρονη μας έστειλε ένα music video από το 2002 και ρωτούσε αν μπορεί να συμμετάσχει, προφανώς δεν είχε ιδέα. Ήταν βέβαια πολύ αστείο. Είχε για παράδειγμα κάποιες κατσίκες να πηδούν. Κάποια επίσης αστεία είναι από την Κίνα, καλογυρισμένα μεν αλλά χωρίς καθόλου λόγια ή γενικότερα νόημα. Τρία λεπτά κάποιος καθισμένος σε ένα τραπέζι να κοιτά το κενό και κάπου εκεί να τελειώνει η «ταινία».
Οι στόχοι μας για το φεστιβάλ ολοένα και αυξάνονται. Σίγουρα από τους βασικότερους στόχους είναι να μεγαλώσουμε την ομάδα φίλων και συνεργατών, όπως επίσης να ενταχθούμε στο διεθνή χάρτη των φεστιβάλ ως μια προσπάθεια ανάδειξης των όμορφων χώρων του νησιού και προώθησης του βαλκανικού, μεσογειακού και κυρίως ελληνικού κινηματογράφου. Θέλουμε να γίνει ένα meeting point για τους φίλους του σινεμά, γι’ αυτό και περιμένουμε να έρθει με ανυπομονησία.
Το Syros International Film Festival θα διεξαχθεί στην Σύρο από τις 26 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου και οι ταινίες που θα προβληθούν θα ανακοινωθούν στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουλίου στο κατάστημα Ιανός (Σταδίου 24). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
Πηγή :http://popaganda.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...