19 Ιουν 2014

LIDL: Ελληνική ομελέτα με… βουλγάρικο φερετζέ

Γιώργος Κ. Ανδρής 
19/6/2014
Στον «αέρα» κινδυνεύει να τιναχθεί ο κλάδος παραγωγής αυγών στην Ελλάδα μετά την απόφαση της γερμανικής αλυσίδας Lidl να διαθέτει στους καταναλωτές εισαγόμενα αυγά σε άκρως δελεαστικές τιμές.
Ειδικότερα η γερμανική αλυσίδα πρόσφατα εφοδίασε τα ράφια των καταστημάτων της με αυγά από τη Βουλγαρία τα οποία διαθέτει έναντι μόλις 0,145 ευρώ το ένα με αποτέλεσμα η γνωστή δεκάδα αυγών να κοστίζει μόλις 1,45 ευρώ τη στιγμή που τα αντίστοιχα αυγά των ελληνικών παραγωγικών μονάδων κοστίζουν τουλάχιστον 3 ευρώ!
Την κίνηση της Lidl παρακολουθούν στενά όλες οι μεγάλες αλυσίδες super market και αν το εγχείρημα της γερμανικής αλυσίδας στεφθεί με επιτυχία τότε θα σημάνει το τέλος της παραγωγής αυγών επί ελληνικού εδάφους…
Αυθαιρεσία
Η κίνηση της Lidl να εισάγει αυγά από την Βουλγαρία και να τα διαθέτει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές αλλάζει ριζικά τα δεδομένα στην ελληνική παραγωγή αυγών η οποία οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο.
Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί σε όλους στον κλάδο αλλά και στα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς από τη μία μεριά έχουμε την εισαγωγή και διάθεση Βουλγάρικων φθηνών αυγών από την Lidl και από την άλλη οι υγιείς παραγωγικές μονάδες αυγών έχουν να αντιμετωπίσουν και το φαινόμενο των παράνομων ελληνοποιήσεων που πραγματοποιούν ισχυρά κυκλώματα.
Το θέμα άλλωστε των ελληνοποιήσεων είχε απασχολήσει έντονα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά χωρίς να έχει γίνει κανένας ουσιαστικός και αποτελεσματικός έλεγχος.
Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αλλάξει τίποτα, αλλά αντίθετα τα κυκλώματα να πραγματοποιούν παράνομες ελληνοποιήσεις αυγών ανενόχλητα…
Σύμφωνα με πληροφορίες της «F&M Voice» παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις αυγών από άλλες φθηνότερες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία και Ρουμανία αποτέλεσε και κατά το παρελθόν θέμα συζήτησης μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στελεχσών του κλάδου αλλά όπως φαίνεται δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.
Η παρανομία
Οι διαδικασίες παράνομης ελληνοποίησης αυγών σύμφωνα με όσα επισημαίνουν στην «F&M Voice» στελέχη της αγοράς, ξεκινούν από τους παραγωγούς αλλά και από εμπόρους. Ειδικότερα, έμποροι αυγών με αποθήκες έχουν προμηθευτεί σφραγιστικό μηχάνημα και εξαιτίας της έλλειψης ελέγχων η ελληνοποίησή τους πραγματοποιείται σε ελάχιστο χρόνο.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έχουν μειώσει τόσο πολύ τον πληθυσμό στις κότες τους ώστε αν κάποιος προβεί σε ένα έλεγχο θα βεβαιώσει πως δεν είναι δυνατόν παραγωγός να έχει 50.000 κότες και να πουλά καθημερινά 200.000 αυγά!
Άλλωστε, μια διασταύρωση στα στοιχεία της παραγωγής με εκείνα των πωλήσεων είναι αρκετή για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν παράνομες ελληνοποιήσεις αβγών.
Παράλληλα η ημερήσια παραγωγή αβγών στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ξεπερνά τα 5 εκατ. αβγά, ωστόσο στην ελληνική αγορά διατίθενται επιπλέον 2 εκατ. αβγά τα οποία αφορούν σε παράνομες ελληνοποιήσεις…
Επικίνδυνα
Τα αβγά που εισάγονται από άλλες χώρες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες και η πρώτη αφορά εκείνα που οδηγούνται σε ξενοδοχεία και εστιατόρια και η δεύτερη κατηγορία σε αυτά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «F&M Voice», η πλειονότητα των παράνομων ελληνοποιημένων αβγών οδηγούνται στα ξενοδοχεία, ενώ τα υπόλοιπα φθάνουν στις μονάδες παστερίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς στην «F&M Voice», ειδικά για τα αβγά που οδηγούνται στις μονάδες παστερίωσης είναι αμφιβόλου ποιότητας και είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Τα συγκεκριμένα αυγά, σύμφωνα με την Ε.Ε., δεν είναι υποχρεωτικό να είναι σφραγισμένα. Από την άλλη μεριά, τα ξενοδοχεία αλλά και άλλες ελληνικές εταιρίες που διαθέτουν το περίφημο ελληνικό πρωινό ή άλλα ελληνικά προϊόντα στην αγορά είναι πολύ πιθανό τελικά να μην είναι και τόσο ελληνικό χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τόσο των ξενοδοχείων όσο και των εταιριών παρασκευής ελληνικών τροφίμων.
«Μαϊμού» παραδοσιακό πρωινό
Ένα από τα θέματα που θέλουν να προβάλουν τα στελέχη του τουριστικού κλάδου έχει να κάνει με το περίφημο Ελληνικό Πρωϊνό και γενικότερα την ελληνική διατροφή. Ωστόσο πρόσφατα η «F&M Voice» βρέθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο σε γνωστή τουριστική περιοχή και προς μεγάλη της έκπληξη διαπίστωσε πως τα αυγά που σέρβιραν στο πρωινό έφεραν στο κέλυφός τους σφραγίδα της Ρουμανίας!
Αν το «Ελληνικό Πρωινό» περιλαμβάνει αυγά Ρουμανίας, καλό θα ήταν να το γνωρίζουν και οι πελάτες κάποιων ξενοδοχείων που στο βωμό του κέρδους εξαπατούν τους τουρίστες…
Κατασχέσεις 52.000 αυγών
Πρόσφατο παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυγών αποτελεί η κατάσχεση περίπου 52.000 αυγών τα οποία βρέθηκαν σε μεγάλη μονάδα παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα και βέβαια ο επιχειρηματίας δεν μπορούσε να εξηγήσει στις Αρχές την προέλευσή τους.
Η υπόθεση ακόμη βρίσκεται στις Αρχές και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τα πρόστιμα που θα επιβληθούν…
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Finance & Markets Voice» της Πέμπτης 12 Ιουνίου 2014
: fmvoice.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...