9 Ιουλ 2014

Και όμως συμβαίνει:Απαγορευμένα τοξικά φυτοφάρμακα στις καλλιέργειες...ηχητικό ....

Την ώρα που το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τουλάχιστον στην Κρήτη είναι στραμμένο στην πρωτοφανή και υψηλού ρίσκου υπόθεση της εξουδετέρωσης των χημικών της Συρίας σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης, με ό,τι θα σήμαινε ως ενδεχόμενο εφιαλτικών συνεπειών για τη θάλασσα και την περιοχή μας ένα απευκταίο ατύχημα ή διαρροή, πάνω στο αμερικανικό πλοίο “Cape Ray”, που πραγματοποιεί υδρόλυση για πρώτη φορά εν πλω σε παγκόσμιο επίπεδο, η “Νέα Κρήτη” με μια νέα αποκάλυψη καταδεικνύει ότι ο κίνδυνος από απαγορευμένα τοξικά χημικά ως φυτοπροστατευτικά προϊόντα-ζιζανιοκτόνα πάνω στις καλλιέργειες της Κρήτης όχι μόνο είναι εξίσου σημαντικός, αλλά είναι εδώ, άμεσος, παρά τη νομοθεσία της Ε.Ε. και μάλιστα με ανθούσα ακόμη και τη λαθραία διακίνησή τους στο νησί μας (!).του  
Ο φάκελος που ανοίγει από σήμερα η “Ν.Κ.” είναι εξόχως αποκαλυπτικός, μέσα από επίσημα έγγραφα και ντοκουμέντα που θα προκαλέσουν αίσθηση και προβληματισμό.
Ταυτόχρονα, πίσω από διοικητικές-γραφειοκρατικές και υπηρεσιακές αποφάσεις, αποκαλύπτεται μια σειρά από “παραθυράκια” γι’ αυτά τα απαγορευμένα κατά τ’ άλλα τοξικά-χημικά, που ουσιαστικά “καρκινώνουν” την εύφορη μέχρι πριν μερικά χρόνια γη της Κρήτης, με μακροχρόνιες συνέπειες τόσο στον πρωτογενή της τομέα και το οικοσύστημα, όσο και άγνωστες ακόμη παραμέτρους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μείζον ζήτημα
Η έρευνα, που ακολουθεί και τις επόμενες ημέρες, αναδεικνύει ένα μείζον πολιτικό θέμα, στον ευαίσθητο και για την εθνική μας οικονομία αγροτικό τομέα. Ακόμη χειρότερα που αυτές οι επικίνδυνες, άκρως τοξικές-χημικές ουσίες, αν και απαγορευμένες, καθίστανται στην πράξη ως μοναδική λύση για τις καλλιέργειες και την παραγωγή τους (!) με τη χρόνια πρακτική που ακολουθείται, με τεράστια κέρδη και τζίρους για πολυεθνικές στο χώρο των φυτοφαρμάκων, αλλά και απίστευτες διακλαδώσεις σε συμβουλευτικές εταιρείες επί αγροτικής παραγωγής, κυκλώματα λαθραίας διακίνησης, απευθείας πρόσβασης σε κρατικούς αξιωματούχους από εταιρείες, μέχρι και εντοπισμούς παράνομων αποθηκών στην Κρήτη με πρόστιμα, που όμως κρατήθηκαν μακριά από τη δημοσιότητα, για να μην ταυτιστούν και συσχετιστούν με αυτά τα απαγορευμένα τοξικά-χημικά ζιζανιοκτόνα.
Το διχλωροπροπένιο
Το θέμα εστιάζεται σε πρώτη ανάγνωση, όχι όμως και τη μόνη, όπως θα φανεί στην πορεία της έρευνας, στο διχλωροπροπένιο (1,3 – D), ίσως το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο, νηματωδοκτόνο αυτή τη στιγμή στις καλλιέργειες λαχανικών και κηπευτικών στις υπαίθριες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τα σχετικά επίσημα πρωτόκολλα, το «διχλωροπροπένιο δρα στο έδαφος σε βάθος 40 cm με τη βοήθεια του νερού και ελευθερώνει χλώριο. Δρα εξ επαφής και φονεύει όλα τα είδη των νηματωδών, έντομα εδάφους και έμμεσα επιδρά σε μύκητες εδάφους, βακτηρίδια, ιούς και ζιζάνια. Δρα ανασταλτικά στη βλάστηση διαφόρων σπόρων. Εφαρμόζεται σε καλλιέργειες λαχανικών, πατάτας, θερμοκηπιακές και σε δενδροκαλλιέργειες».
Τρόπος εφαρμογής
Το διχλωροπροπένιο μπαίνει στο έδαφος με ειδικό πρόγραμμα ποτίσματος και με τη βοήθεια ειδικού δοσομετρικού μηχανήματος, με κατάλληλους σωλήνες άρδευσης. Λαμβάνονται ειδικές προφυλάξεις επειδή είναι υποκαπνιστικό. Η δράση του διαρκεί για 3-4 εβδομάδες, είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης, επιβλαβές όταν εισπνέεται και όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Ερεθίζει τα μάτια, το δέρμα και το αναπνευστικό σύστημα. Είναι πολύ τοξικό στους υδρόβιους οργανισμούς και για τα πουλιά, και μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις στο υδάτινο περιβάλλον.
Τοξικότητα
Απορροφάται γρήγορα και πλήρως σε περίπτωση κατάποσης εντός 48 ωρών. Σε εισπνοή απορροφάται σε ποσοστό 80% μέσα σε 15 λεπτά από τη διακοπή της έκθεσης. Από το στομάχι με την κυκλοφορία προσβάλλει την ουροδόχο κύστη, το ήπαρ και τους νεφρούς. Τα προϊόντα μεταβολισμού της ουσίας αποβάλλονται σε 48 ώρες από τα ούρα (62%), τα κόπρανα (17%) και την αναπνοή (15%).
Από πειράματα σε ζώα προκύπτει ότι το διχλωροπροπένιο είναι ερεθιστικό για το δέρμα και τα μάτια. Προκαλεί υπερκεράτωση και υπερπλασία βασικών κυττάρων του στομάχου και αναιμία. Επίσης προκαλεί υπερπλασία αναπνευστικού επιθηλίου, εκφύλιση του νευροεπιθηλίου και ερεθισμό του υποβλεννογόνιου τοιχώματος της ουροδόχου κύστης.
Έχει τοξική δράση στα χρωμοσώματα και προκαλεί μεταλλάξεις στα θηλαστικά. Καταστέλλει το μυελό των οστών και προκαλεί θρυμματισμό στο DNA.
Η χρόνια τοξικότητα και καρκινογένεση αφορά το βλεννογόνο του στομάχου και το ήπαρ (αδενοκαρκίνωμα).

 Ακούστε την συνεντευξη

Σκοτώνει πουλιά, μέλισσες, ψάρια..!
Στον αέρα, οξειδώνεται με το φως κατά 50% σε 10 ώρες. Παράγονται προϊόντα διχλωροαιθένιου, υδροξυλίου, χλωροακεταλδεΰδης και μυρμηκικού χλωριδίου.
Αντιδρά με το όζον και σχηματίζεται χλωρακετικό οξύ, υδροχλώριο, διοξείδιο-μονοξείδιο του άνθρακα και μυρμηκικό οξύ. Τα προϊόντα αυτά είναι υδροδιαλυτά και με τη βροχή μεταφέρονται και σε άλλες περιοχές. Έχει μεγάλη πίεση εξάτμισης και διασκορπίζεται εύκολα στο περιβάλλον.
Στο νερό, διαλύεται και είναι δραστικό για 5 ημέρες, όσον αφορά στη θανατηφόρα δόση. Είναι σταθερό στη φωτόλυση.
Στο έδαφος, δεν απορροφά το φως. Διασκορπίζεται από την έντονη εξάτμιση και παραμένει θανατηφόρο για 8-15 ημέρες.
Είναι φυτοτοξικό και φονεύει πουλιά, μέλισσες, γεωσκώληκες, βρύα, ψάρια, οστρακοειδή και στρείδια. Σε μικρότερες δόσεις προκαλεί τοξικές βλάβες σε 20-30 ημέρες μετά την έκθεση.
Για να έχετε μια απλοϊκή προσέγγιση κατά αναλογία, σκεφτείτε ώστε να αποκτήσετε καλύτερη αίσθηση τι είναι το διχλωροπροπένιο, το φιαλίδιο που έχει βουτάνιο ή προπάνιο (για τα γκαζάκια) και μέσα να έχει και χλωρίνη. Το χρόνο παρασκευάζονται 35 εκατομμύρια τόνοι προπανίου από σχιστολιθικά και φυσικό αέριο και με αφυδρογόνωση του προπανίου φτιάχνουν το προπένιο, και μετά το διχλωροπροπένιο!!!
Α.Στεφανάκης: Πρέπει να σεβαστούμε τη γη και τους ανθρώπους
”Πρέπει να αφήσουμε πίσω ότι μας προτείνουν πολυεθνικές και λοιποί, να στηριχθούμε στα δικά μας τα πόδια και να αναλάβουμε δράση με σεβασμό στη γη και στον άνθρωπο, όποια εμπόδια κι αν παρουσιάζονται μπροστά μας” είπε στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη,  ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης.
Παράλληλα επισήμανε την απουσία της πολιτείας και των φορέων της , στην διαδικασία της παραγωγής ,της καλλιέργειας  και των ανθρώπων της.
Γ.Τζωρτζάκης: Το υπουργείο εδώ και δύο χρόνια δίνει αθρόα άδειες
”Χωρίς μοντέλο Ανάπτυξης και σεβασμό στα δικά μας ερευνητικά ιδρύματα, δυστυχώς αυτή είναι κατάληξη” είπε στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης.
Παράλληλα κατήγγειλε ότι τα τελευταία δύο χρόνια στο Υπουργείο Ανάπτυξης δίνονται αθρόα άδειες για τη χρήση απαγορευμένων αλλά και νόμιμων σκευασμάτων και οι όποιες προσπάθειες της Ομοσπονδίας να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα με συνοπτικές διαδικασίες ρίχνονται στον καιάδα.
Μ. Καμπιτάκης: Τα προϊόντα είναι καθαρά - το ζιζανιοκτόνο διασπάται
”Τα κρητικά προϊόντα είναι καθαρά. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες και χρόνο χρήσης το παραπάνω ζιζινιοκτόνο διασπάται. Ο κίνδυνος που προκαλεί είναι μόνο για τους αγρότες που το χρησιμοποιούν” είπε στο Ράδιο 9,84 ο γενικός γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης.
Ε.Κουκιαδάκης: Υποκριτική η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Τις πολιτικές ευθύνες των ιθυνόντων ακόμα και σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης μιλώντας στα πλαίσια της ίδιας εκπομπής, καθώς ο μόνος κερδισμένος είναι τα κέρδη των πολυεθνικών.
Μίλησε για την υποκρισία των Ευρωπαίων  και  είπε ότι αύριο η περιφέρεια θα εξετάσει το θέμα παρά το γεγονός ότι δεν είναι αυτή που δίνει τις άδειες.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη μορφή της εφημέριδας “Νέα Κρήτη
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...