6 Μαΐ 2015

Φόρος στις επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ

«Σκαλοπάτι» στα 12.000 ευρώ βάζει για τη φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων το υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της Agrenda. Οι ενισχύσεις που έλαβαν οι αγρότες το περασμένο έτος μέχρι το όριο αυτό θα είναι αφορολόγητες, ωστόσο όσες το ξεπερνούν θα φορολογούνται με 13% για το ποσό που υπερβαίει τα 12.000 ευρώ.
Αντίθετα, οι αποζημιώσεις που έλαβαν οι αγρότες φαίνεται ότι εξαιρούνται πλήρως από τη φορολόγηση. Τα παραπάνω προκύπτουν από νέες δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή η οποία, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, αποκάλυψε επίσης ότι η σχετική τροπολογία είναι έτοιμη και θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, λοιπόν, π.χ. ένας αγρότης που έλαβε το 2014 αγροτικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 13.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για αυτές φόρο 130 ευρώ (13.000-12.000 ευρώ=1.000 ευρώ τα οποία φορολογούνται με 13%, άρα 130 ευρώ).
Η Agrenda στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου (2 Μαϊου 2015) είχε γράψει εγκαίρως για τις «δεύτερες σκέψεις» του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την καθολική εξαίρεση των επιδοτήσεων από τη φορολογία. Σε ρεπορτάζ, μάλιστα, της εφημερίδας πηγές του υπουργείου επιβεβαίωναν ότι το σενάριο για κλιμακωτή φορολόγηση βρίσκεται στο τραπέζι, συμπληρώνοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει ζήτημα απόκλισης από το κοινοτικό κεκτημένο που απαγορεύει τη φορολόγηση των επιδοτήσεων..
Στις δηλώσες της στη Βουλή η Νάντια Βαλαβάνη τόνισε ότι οι αποζημιώσεις που έχουν πάρει οι αγρότες το 2014 θα είναι εντελώς αφορολόγητες, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις θα είναι αφορολόγητο το ποσό μέχρι 12.000 ευρώ. 
Η ρύθμιση για τις επιδοτήσεις, όπως διευκρίνισε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «θα καλύπτει σχεδόν το 90% των αγροτών, δηλαδή τη μικρή και μεσαία αγροτιά». 
«Δεν μπορούν να βγουν τα σπασμένα από τους αγρότες», τόνισε από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου που έκανε  ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αθέτησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το αφορολόγητό τους.
Γιάννης Τσατσάκης- Αλέξανδρος Μπίκας
Πηγή: http://www.agronews.gr/
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...