28 Μαΐ 2016

Μα μέσα στο σπίτι μου;

γράφει ο Κώστας Ζαφείρης
 Το σπίτι, το σπίτι μας, το θεωρούμε όλοι και όλες έναν χώρο ασφαλή και απαραβίαστο. Θεωρούμε ότι οι «κίνδυνοι του κόσμου» δεν μας απειλούν εντός της εστίας μας, ότι το σπίτι μας εξασφαλίζει σιγουριά κι ασφάλεια. Έτσι όταν πάθουμε κάποιο, μικρό ή μεγάλο, ατύχημα εντός της εστίας, διατυπώνουμε συχνά την απορία, συνοδευόμενη κι από κάποιο παράπονο «μα να το πάθω αυτό μέσα στο σπίτι μου;».
Κι όμως, τα οικιακά λεγόμενα ατυχήματα ούτε σπάνια είναι ούτε ασυνήθιστα. Και αφορούν κυρίως τις πιο ευάλωτες ομάδες: παιδιά και ηλικιωμένους. Ειδικά ως προς τους ηλικιωμένους, και το πιο συνηθισμένο ατύχημα, την πτώση, οι στατιστικές λένε ότι «1 στους 3 ηλικιωµένους άνω των 65 ετών πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο»i και η πλειοψηφία αυτών των ατυχημάτων γίνεται μέσα στο σπίτι τους. «Το 58% των πτώσεων έγιναν στο χώρο του σπιτιού και το 42% σε χώρους µακριά από το σπίτι.»ii
Υπερασπίζομαι απολύτως το δικαίωμα των ηλικιωμένων να ζουν με αυτονομία, στο δικό τους χώρο, με τον τρόπο που έχουν εκείνοι επιλέξει. Θεωρώ εντελώς εγωιστικό να προσπαθήσουμε να τους επιβάλουμε έναν τρόπο ζωής αποστειρωμένο και κανόνες που αντιστοιχούν στο δικό μας εφησυχασμό, στο δικό μας αίσθημα ασφάλειας. Ωστόσο υπάρχουν απλές κινήσεις, που μειώνουν τον κίνδυνο ατυχήματος και αυξάνουν την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής τους:
  • Διευκόλυνση προσβάσεων-αύξηση ασφάλειας (μείωση σκαλοπατιών, μικρές ράμπες, χειρολαβές κ.ά).
  • Επαρκής και καλός φωτισμός.
  • Τοποθέτηση αντικειμένων πρώτης ανάγκης σε εύκολα προσβάσιμο χώρο.
  • Χρήση βοηθημάτων που καθιστούν ασφαλέστερη τη μετακόινηση.
  • Χρήση συσκευών επικοινωνίας (π.χ. ασύρματο τηλέφωνο) με άμεση και εύκολη πρόσβαση και αποθηλευμένους αριθμούς πρώτης ανάγκης.
Όλα τα παραπάνω είναι απλές και εύκολες παρεμβάσεις στην καθημερινότητα και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων. Ας τις κουβεντιάσουμε με τους ηλικιωμένους οικείους μας και ας τις υιοθετήσουμε. Γιατί τους δικούς μας ανθρώπους τους αγαπάμε και δεν θέλουμε ούτε να βιώσουν ατυχήματα, ούτε να υποφέρουν .

i Βιβλιογραφική – Αρθρογραφική Ανασκόπηση των ∆εδοµένων για την Σωµατοµετρική και Σωµατοκινητική Αξιολόγηση Φυσιολογικών Υπερηλίκων και Υπερηλίκων µε Πτώσεις, καθώς και των µεθόδων πρόληψης.Πηγή : http://www.aplotaria.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...