Οι συστηματικές ανασκαφές που διενεργούνται εκεί τα τελευταία χρόνια από τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχουν φέρει στο φως πλήθος εξαιρετικών ευρημάτων, που επιβεβαιώνουν ότι το ιερό χτίστηκε εκεί από τους αρχαίους Παριανούς για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο.
Με την ολοκλήρωση του ανασκαφικού και του αναστηλωτικού έργου, υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Πολιτισμού να αναδειχθεί πλήρως ο αρχαιολογικός χώρος, να λειτουργήσει ως ανοιχτό μουσείο στο πρότυπο της Δήλου. Ετσι κι αλλιώς, όπως είπε ο Μανόλης Κορρές, κατά την αρχαιότητα «ήταν μια μικρή Δήλος όσον αφορά τους ναούς του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τα μάρμαρα, το στυλ».
Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει, καθώς το 2014 είχε προηγηθεί η έγκριση του γενικού σχεδιασμού αποκατάστασης. Στη συνεδρίαση της Τρίτης το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε ομόφωνα την έγκρισή του στην πλήρη μελέτη αποκατάστασης και αναστήλωσης του ναού και του τελετουργικού εστιατορίου του αρχαϊκού ιερού. Τα δύο κτίρια βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και θα αντιμετωπιστούν ως ενιαίο σύνολο.
Να σημειώσουμε ότι στα τελετουργικά εστιατόρια συναθροιζόταν η ανώτερη τάξη και από τον 6ο αιώνα απέκτησαν πολυτελή αρχιτεκτονική. Η αποκατάσταση των κτιρίων θα επιτρέψει να φανεί η τρίτη διάσταση του μνημείου.
Θα γίνει από το αρχαίο υλικό που βρίσκεται διάσπαρτο στον αρχαιολογικό χώρο και καινούργιο, αφού, όπως είπε ο Μανόλης Κορρές, πολλά από τα μάρμαρα είχαν απαχθεί και μεταφερθεί στη Βενετία και τη Γένοβα. Ο ναός ήταν χτισμένος από εξαιρετικό παριανό μάρμαρο.
Ο ενδιάμεσος τοίχος θα είναι κοινός ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα των δύο κτιρίων. Η μεσοτοιχία θα έχει ύψος 5 μέτρα και θα τοποθετηθούν οι κίονες, τα κιονόκρανα και, όπου υπάρχουν αρχιτεκτονικά μέλη, μετόπες, τρίγλυφα κ.ά.
Επίσης θα υψωθούν μέχρι ενός σημείου οι τοίχοι και θα μπουν οι παραστάδες των θυρών, οι οποίες παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα, καθώς ανοίγουν προς τα έξω και όχι προς τα μέσα όπως στους άλλους ναούς.
Εφόσον η ροή των χρημάτων είναι κανονική το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Τα χρήματα εξασφαλίζονται από ιδιωτικές χορηγίες και ο στόχος είναι να λειτουργήσει ως ένα μεγάλο ανοιχτό μουσείο.
Μαζί με τη μελέτη αποκατάστασης εγκρίθηκε και η αντισεισμική. Είναι η πρώτη φορά που μελέτη αναστήλωσης πλαισιώνεται από αντισεισμική μελέτη.
Πηγή : http://www.efsyn.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου