25 Μαΐ 2016

Μια ξεχωριστή μεικτή κόσμου από 11χρονα αγόρια και κορίτσια τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες

Μια ξεχωριστή μεικτή κόσμου από 11χρονα αγόρια και κορίτσια τα οποία προέρχονται από διαφορετικές χώρες και έχουν ως κοινό παρονομαστή την αγάπη και το πάθος για το ποδόσφαιρο έχει δημιουργήσει τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, ένας νεαρός Ελληνας σκηνοθέτης.
Ο Μιχάλης Μονεμβασιώτης, που ζει εδώ και έξι χρόνια στην Αγγλία, θέλει μέσα από το ντοκιμαντέρ που γυρίζει τους τελευταίους 27 μήνες να φέρει κοντά 11 παιδιά της ίδιας ηλικίας, από 11 διαφορετικές χώρες, να γνωριστούν, να προπονηθούν ως ομάδα υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών και να παίξουν έναν αγώνα με συνομηλίκους τους με στόχο να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας, αλλά και να βοηθήσουν με τα έσοδα που θα υπάρξουν φιλανθρωπικούς οργανισμούς που εδρεύουν στις πόλεις από τις οποίες κατάγονται τα παιδιά.
«Το ποδόσφαιρο έχει τεράστια δύναμη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, ειδικά σε μία περίοδο που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο στη διεθνή κοινότητα. Θέλαμε με αυτήν την πρωτοβουλία να διηγηθούμε τις ιστορίες αυτών των παιδιών, να δούμε την καθημερινότητά τους, να δείξουμε τα κοινά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις διαφορές τους», τονίζει στο «Εθνος» ο Μιχάλης Μονεμβασιώτης.
Τα παιδιά, προσθέτει, παραμένουν άγνωστα μεταξύ τους, και στόχος του project είναι να βρεθούν στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου σε μία πόλη -πιθανότατα στη Γλασκόβη, καθώς υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με ανθρώπους της Celtic ώστε να διεξαχθεί ο αγώνας των παιδιών- και να γίνουν μέσα σε λίγες ημέρες μία ξεχωριστή ομάδα.
Πριν από 27 μήνες
Τα γυρίσματα ξεκίνησαν πριν από 27 μήνες, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη σε εννέα χώρες (Ελλάδα, Αυστραλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Ισπανία, Ιαπωνία, Αμερική, Βραζιλία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο), ενώ τον επόμενο μήνα θα συνεχιστούν σε Νότιο Αφρική και Αίγυπτο.
Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μονεμβασιώτης με τον Δημήτρη από την Ξάνθη.
Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μονεμβασιώτης με τον Δημήτρη από την Ξάνθη.
Οσον αφορά στα κριτήρια για την επιλογή των παιδιών; «Δεν ψάξαμε να βρούμε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αν και κάποιοι από αυτούς μπορεί και να είναι. Το μόνο που ζητάγαμε ήταν να έχουν πάθος για το ποδόσφαιρο», αναφέρει.
Για τις ανάγκες όλου αυτού του εγχειρήματος, έχει δημιουργηθεί ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Eleven Campaign», ο οποίος έχει δεχθεί κάποιες χορηγίες για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ αλλά και τη διοργάνωση του ταξιδιού των παιδιών και των οικογενειών τους που προγραμματίζεται για το τέλος του καλοκαιριού.


Εκτός από τον Μιχάλη Μονεμβασιώτη που είχε την ιδέα της υλοποίησης και είναι ο σκηνοθέτης-γενικός συντονιστής, ο στενός πυρήνας της δημιουργικής ομάδας συμπληρώνεται από τους Σεραφείμ Ντούσια, Κυριάκο Κυριακόπουλο, Μάκη Σέμπο και Γιώργο Χατζηγεωργίου.
Αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Eleven» θα προβληθούν την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα όπου θα προβληθούν πολλές ταινίες σχετικές με το άθλημα.
ΜΙΛΟΥΝ 4 ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
Το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει και να δώσει λύσεις σε προβλήματα
Ο Ρενατίνιο από τη Βραζιλία ποζάρει φορώντας την μπλούζα της νέας του ομάδας.
Ο Ρενατίνιο από τη Βραζιλία ποζάρει φορώντας την μπλούζα της νέας του ομάδας.
Ο Δημήτρης από την Ξάνθη, ο Τρεμέιν που μεγαλώνει σε μια μικρή κοινότητα Αβορίγινων της Βόρειας Αυστραλίας, η Τζούλι από την Κοπεγχάγη και ο Μάριο που ζει στα προάστια της Βαρκελώνης είναι τα 4 από τα 11 κομμάτια του παζλ, που θα ενωθούν στο τέλος του καλοκαιριού, φτιάχνοντας μία ξεχωριστή εντεκάδα. Ολοι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει και να δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα.
Το μήνυμα της Τζούλι από την Κοπεγχάγη
1. H Τζούλι είναι ένα 11χρονο κορίτσι που κατοικεί στην Κοπεγχάγη. Οι γονείς της χώρισαν μερικά χρόνια πριν και από τότε η Τζούλι και ο μικρότερος αδελφός της περνάνε μία εβδομάδα στο κάθε σπίτι εναλλάξ. Παρόλο που απολαμβάνει αρκετές ανέσεις, η οικογενειακή της κατάσταση την επηρεάζει βαθιά. Το ποδόσφαιρο, το αγαπημένο της άθλημα, τη βοηθάει να νιώθει άνετα και να ξεφεύγει από την καθημερινή της ζωή.
Η ζωή του Δημήτρη στην Ξάνθη
2. Ο Δημήτρης είναι από την Ξάνθη. Ενα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της πόλης είναι η πολυπολιτισμικότητα και η αρμονική συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Η οικονομική κρίση έχει αφήσει σημάδια και στην Ξάνθη. Ωθησε όμως τον Δημήτρη να αναπτύξει από νωρίς πολιτική και κοινωνική συνείδηση. Ονειρεύεται να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μέσα από αυτό να βοηθήσει παιδιά της ηλικίας του.
Δίγλωσσος ο Μάριο από τη Βαρκελώνη
3. Ο Μάριο ζει στα προάστια της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων χρόνων, διεξάγεται έντονη συζήτηση σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Ο Μάριο δεν είναι ξένος σε αυτό, καθώς κατάγεται από μία οικογένεια όπου μιλάνε Καταλανικά με τον πατέρα του και Ισπανικά με τη μητέρα του. Πιστεύει ότι η αγάπη για το ποδόσφαιρο είναι κοινό στοιχείο που μπορεί να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων.
Ο Τρεμέιν, που μεγαλώνει σε μια μικρή κοινότητα Αβορίγινων, απολαμβάνει το αγαπημένο του άθλημα
Ο Τρεμέιν, που μεγαλώνει σε μια μικρή κοινότητα Αβορίγινων, απολαμβάνει το αγαπημένο του άθλημα
Με τους Αβορίγινες μεγαλώνει ο Τρεμέιν
4. Ο Τρεμέιν ζει με την οικογένειά του στην κοινότητα του Robinson River στη Βόρεια Πολιτεία της Βόρειας Αυστραλίας. Το να μεγαλώνει κάποιος σε μία μικρή κοινότητα Αβορίγινων εμπεριέχει πολλές προκλήσεις με βάση τα κριτήρια του δυτικού κόσμου, αλλά ο 11χρονος δεν θα το άλλαζε για τίποτα στον κόσμο! Το μόνο που θα ήθελε θα ήταν το γήπεδο ποδοσφαίρου να ήταν λιγάκι πιο ομαλό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
Πηγή : http://www.ethnos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...