30 Μαΐ 2016

Όσα έχουμε κερδίσει κινδυνεύουν να χαθούν

«Η υγεία, το περιβάλλον και τελικά η ίδια η δημοκρατία μας είναι σε κίνδυνο από τις TTIP και CETA» προειδοποιεί η Greenpeace που καλεί σε συλλογή υπογραφών προς τον Υπουργο κ. Σταθάκη για να τις καταψηφίσει
Πριν λίγες εβδομάδες, η Ολλανδική Greenpeace αποκάλυψε τα μυστικά έγγραφα της TTIP, της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Eυρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ προκαλώντας πάταγο, με αντιδράσεις πολιτών σε όλη την Ευρώπη, ενώ δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί που άρχισαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στις απαράδεκτες αυτές συμφωνίες.
Σύμφωνα με την Greenpeace, με αυτές τις συμφωνίες, οι μεγαλύτερες πολυεθνικές επιχειρήσεις του πλανήτη και τα λόμπι τους αποκτούν άνευ προηγουμένου εξουσίες, αφού θα μπορούν να επηρεάζουν και να αλλάζουν τη νομοθεσία προς όφελός τους ή να μηνύουν σε ιδιωτικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις που δεν συμμορφώνονται. Σε αυτό το πλαίσιο καμία χώρα δεν θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί επενδύσεις ή προϊόντα μιας εταιρείας, ακόμα και αν αυτά ενέχουν κινδύνους για την υγεία των πολιτών, το περιβάλλον ή βασικά δικαιώματα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η καλλιέργεια μεταλλαγμένων, την οποία η Ελλάδα μέχρι στιγμής απαγορεύει αλλά υπό το καθεστώς της TTIP και της CETA θα αναγκαστεί να δεχτεί.
Η Greenpeace καλεί όλους μας να ζητήσουμε από τον κ. Σταθάκη, αρμόδιο υπουργό για θέματα εμπορίου, την καταψήφιση της TTIP και της CETA (η αντίστοιχη συμφωνία με τον Καναδά) που σχεδιάζονται πίσω από τις πλάτες μας. «Η έμπρακτη εναντίωση του κ. Σταθάκη στην TTIP και τη CETA είναι όχι μόνο ζήτημα εθνικού συμφέροντος αλλά και ηθικού χρέους» αναφέρει η Greenpeace και επισημαίνει ότι «ειδικά σε μία χώρα όπως είναι η δική μας, που έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την εφαρμογή των μνημονίων, δεν υπάρχει περιθώριο να υποστηρίξουμε συμφωνίες που θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
Όσοι επιθυμούν να ενδυναμώσουν το αίτημα της Greenpeace για την καταψήφιση των διατλαντικών συμφωνιών μπορούν να συνυπογράψουν εδώ. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να κερδίσουμε αυτή τη μάχη.
Πηγή : http://www.aplotaria.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...