Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, πριν από τρεις ημέρες έκανε λόγο για αντισυνταγματικότητα αναφορικά με τη διάταξη για τον ΦΠΑ.
«Δώσαμε μεγάλη μάχη. Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε« είχε δηλώσει ο υπουργός Άμυνας υποσχόμενος να αποκατασταθεί η αδικία με άλλα μέτρα.
Τότε σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση του υπουργού κι ενώ η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους ήρθαν οι δηλώσεις του Νίκου Βούτση να δημιουργήσουν νέο «θέμα».
Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως η διάταξη της αύξησης του ΦΠΑ κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας, σπεύδοντας, πάντως, να πάρει αποστάσεις από τους υψηλούς τόνους που είχε χρησιμοποιήσει ο Πάνος Καμμένος και αφήνοντας αιχμές προς τους ευρωπαίους για ζητήματα ανταγωνισμού.
Πρόσθεσε ότι η νησιωτικότητα αποτελεί ιδιαιτερότητα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων, με αποτέλεσμα «πάρα πολλά δικά μας νησιά ή νησιωτικές περιοχές της Ευρώπης να βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς».
Πιο επιθετικός, πάντως, είχε εμφανιστεί ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτο« το μέτρο.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί τη νησιωτικότητα, και συντάχθηκε με την άποψη του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου που έκανε λόγο περί αντισυνταγματικότητας.
«Χάνονται τεράστια ποσά από φόρους»
Σήμερα, όμως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα από τα λίγα σημεία στα οποία δεν διαφωνεί με τους δανειστές.
Εξηγώντας τον συλλογισμό του ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε «δεν είναι αποτελεσματικό μέτρο να βοηθήσεις τους φτωχούς στα νησιά έχοντας μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, διότι πάνε πχ. στην Ρόδο εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες και χάνονται τεράστια ποσά από φόρους. Εγώ λέω ότι ο τρόπος να τους βοηθήσεις είναι να έχεις μια σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική. 'Αλλωστε, αυτό είναι άδικο και σε ό,τι αφορά τους κατοίκους άλλων περιοχών».
Πηγή : http://www.efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου