24 Μαΐ 2016

Εξαγορές μεγάλων εταιρειών αγροχημικών και σπόρων δημιουργούν αυτοκρατορίες

Επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων ημερών, ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφορά για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας σπόρων και αγροχημικών Monsanto έναντι 62 δισ. δολαρίων, σε μια κίνηση που θα δημιουργούσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αγροχημικών παγκοσμίως.
Η πρόταση της Bayer αποτιμά τη Monsanto στα 122 δολάρια ανά μετοχή, προσφέροντας υπερτίμημα (premium) 37% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για τη σχεδιαζόμενη προσφορά.
Η αμερικανική Monsanto αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι η Bayer είχε καταθέσει προσφορά για τον όμιλο, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των επενδυτών, με έναν από τους βασικούς μετόχους της γερμανικής εταιρίας να χαρακτηρίζει την κίνηση ως αλαζονική προσπάθεια για τη δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας».
Η Bayer διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού χρέους και μετοχών. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει οι συνέργειες να συνεισφέρουν ετησίως στα κέρδη της περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.

Η Monsanto απασχολεί περίπου 20.000 υπαλλήλους και αναπτύσσει συμβατικούς και γενετικά τροποποιημένους σπόρους, καθώς και το δημοφιλές ζιζανιοκτόνο Roundup.

Η Bayer, με έδρα το Λεβερκούζεν, παράγει φάρμακα, αγροχημικά και σπόρους και απασχολεί 170.000 εργαζόμενους.

Η Monsanto επιχείρησε πρόσφατα να εξαγοράσει την ελβετική Syngenta, η οποία όμως τελικά θα πουληθεί στην κινεζική ChemChina για 43 δισ. δολάρια.
Επίσης, οι αμερικανικές εταιρείες Dow Chemical και DuPont σχεδιάζουν να ενώσουν τις μονάδες αγροχημικών προϊόντων τους σε μια νέα εταιρεία αξίας 120 δισ. δολαρίων.
Πηγή : http://www.ellinikigeorgia.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...