27 Μαΐ 2016

Δήμοι: Έρχονται τα Κέντρα Κοινότητας με 1.400 υπαλλήλους

«Προ των πυλών» τα κέντρα κοινότητας - Πώς θα λειτουργούν
Τη λειτουργία μίας νέας δομής, του κέντρου κοινότητας, όπου θα γίνεται η πρώτη επαφή του δημότη......
με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, προανήγγειλε η συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εύη Κάιλα, μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε γι' αυτό το θέμα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.

«Τα κέντρα κοινότητας είναι μία νέα δομή, αυτό που θα λέγαμε one stop shop, ένα σημείο όπου ο δικαιούχος θα καταγράφεται, θα λέει το πρόβλημά του και θα μπορεί να λάβει πληροφορίες σε θέματα κοινωνικής προστασίας, εφ όλης της ύλης.
Πρόκειται για την πρώτη επαφή του δικαιούχου με τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, για τη βοήθεια προς τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που δεν είναι όλες στελεχωμένες επαρκώς και δεν μπορούν να "τρέξουν" όλα τα ολοκληρωμένα προγράμματα διασύνδεσης με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας» ανέφερε η κ. Κάιλα.
Ειδικότερα, τα κέντρα κοινότητας θα λειτουργούν ως δομές υποδοχής, καταγραφής και διασύνδεσης των πολιτών, θα παραπέμπουν τους δημότες σε κοινωνικά προγράμματα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, θα συντονίζουν τις δράσεις κοινωνικής ένταξης και θα παρακολουθούν την πορεία των ωφελούμενων.
Δεν θα αντικαταστήσουν, σε καμία περίπτωση, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, δεν θα επιλύουν τα προβλήματα των προσερχόμενων σε αυτές με ίδια μέσα και δεν θα ελέγχουν τις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ ή των άλλων φορέων και υπηρεσιών με τις οποίες διασυνδέουν τους πολίτες.
Δικαιούχοι θα είναι οι δήμοι και οι φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από αυτούς, ενώ ωφελούμενοι θα είναι όλοι όσοι ζουν στον δήμο, με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, τα άτομα που βρίσκονται σε φτώχεια, που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό, μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν υποβάλλει αίτημα ασύλου και έχουν το καθεστώς του δικαιούμενου νόμιμης προστασίας.
Δυνητικές ειδικότητες εργαζομένων στα κέντρα κοινότητας είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και σχολικοί ψυχολόγοι, απόφοιτοι κοινωνικών επιστημών, νοσηλευτές, πτυχιούχοι οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων και μεσολαβητές για τους ρομά.
Σύμφωνα με την κ. Κάιλα, μέσω της τριμερούς διαβούλευσης ανάμεσα στα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας που διαχειρίζονται το νέο ΕΣΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Περιφέρειες, θα προκηρυχθούν τα κέντρα κοινότητας και θα ξαναπροκηρυχθούν οι κοινωνικές δομές που λειτουργούσαν μέχρι τώρα (για παράδειγμα, κοινωνικά παντοπωλεία, συσσίτια, κοινωνικά φαρμακεία, υπνωτήρια και κέντρα ημέρας αστέγων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ).
«Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν είναι 1.400 άτομα, πολύ περισσότερα από αυτά που ήδη εργάζονται. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μία μοριοδότηση, ώστε να πριμοδοτηθεί ο βασικός όγκος των ήδη εργαζομένων για να απασχοληθούν εκ νέου. Έγινε, ήδη, παράταση των δομών. Υπολογίσαμε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε ένταξη των νέων δομών από τον Ιούλιο. Υπήρξε καθυστέρηση σε όλον αυτόν τον προγραμματισμό. Υπάρχει πρόβλημα να εξευρεθούν πόροι για νέα παράταση, αλλά το υπουργείο εξετάζει το θέμα. Δεν αδιαφορεί» σημείωσε η κ. Κάιλα.
Ανησυχία για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των δήμων κατά της φτώχειας εξέφρασε, από το βήμα της ημερίδας της ΠΕΔ-ΚΜ, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων σε αυτές τις δομές, Δημήτρης Κνης.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω δομές λειτουργούν με καταληκτική ημερομηνία την 30ή Ιουνίου του 2016 και, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους από την οποία ωφελούνται 118.000 άτομα σε όλη τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά τους 850 εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, ο κ. Κνης τόνισε ότι υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Εργασίας για τη μοριοδότηση των θέσεων εργασίας, ώστε να καλυφθούν από αυτούς τους ανθρώπους οι θέσεις του νέου προγράμματος.
«Στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα κοινωνικά φαρμακεία, εξυπηρετούμε καθημερινά 4.500 ανθρώπους» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι συμφωνούν με τη θέση της ΚΕΔΕ, οι υφιστάμενες δομές των δήμων να μεταφερθούν στις κοινωφελείς επιχειρήσεις προς χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ, από τη νέα προγραμματική περίοδο.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στην ημερίδα, επεσήμανε ότι σήμερα λειτουργούν 4.460 κοινωνικές δομές σε όλη τη χώρα, 879 δομές βοήθειας στο σπίτι και δεκάδες κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.
«Είναι αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας των δομών αυτών. Η χρηματοδότησή τους μπορεί να εξασφαλιστεί» σημείωσε, ενώ για τα κέντρα κοινότητας σχολίασε: «Προφανώς, είμαστε θετικοί σε οποιαδήποτε πρόσθεση δομής στη γκάμα των κοινωνικών μας υπηρεσιών», αλλά οι υπηρεσίες που προβλέπονται, υλοποιούνται ήδη στους περισσότερους δήμους.
«Ασφαλώς, υπάρχουν δήμοι που έχουν υστερήσε. Ελπίζουμε με τα κέντρα κοινότητας να καλυφθούν αυτά τα κενά» συμπλήρωσε.
Πηγή : http://mykonosticker.com/i

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...