5 Αυγ 2016

«Αναμένουμε εναγωνίως»

Εξαιρούνται οι ΟΤΑ α’ βαθμού από τη ρήτρα αναστολής προσλήψεων προσωπικού, στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα έως και το τέλος του 2016, σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Την υποστελέχωση υπηρεσιών και την αδυναμία υποστήριξης των αυξημένων ευθυνών, οι οποίες έχουν ανατεθεί στον πρώτο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιχειρεί να αντιμετωπίσει το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης, αναστέλλοντας το «πάγωμα» των προσλήψεων, τουλάχιστον για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες, έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016, δίνοντας τη δυνατότητα στους Δήμους, να καλύψουν επιτακτικές ανάγκες, όπου αυτές εντοπίζονται, καθώς επίσης και μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, τα οποία πλέον θα δύνανται να σχεδιάζονται και να καταρτίζονται απευθείας από τους ΟΤΑ.
Προτεραιότητα σε διορισμούς που εκκρεμούν
Αναλυτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΕΣΔΑ, σχετικά µε την αναδροµικότητα διορισµού σε ΟΤΑ α’ βαθµού, «οι προσλήψεις και οι διορισµοί τακτικού προσωπικού των κατηγοριών ΥΕ και ∆Ε όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθµού και των ΝΠΙ∆ αυτών αναστέλλονται έως 31.12.2016. Από την ανωτέρω αναστολή εξαιρούνται οι διορισµοί προσωπικού των ανωτέρω κατηγοριών σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, για τους οποίους δεν απαιτείται απόφαση κατανοµής της παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 3833/2010, όπως ισχύει...»
Παράλληλα υπενθυμίζεται, πως αν εκκρεµούν διορισµοί επιτυχόντων παλαιότερων προκηρύξεων ΑΣΕΠ προς κάλυψη κενών θέσεων στις ανωτέρω υπηρεσίες των φορέων, οι φορείς οφείλουν κατά προτεραιότητα να ολοκληρώσουν τους διορισµούς αυτούς, ακολουθώντας τη διαδικασία των άρθρων 23-26 του Κώδικα Κατάστασης ∆ηµοτικών Υπαλλήλων.
Στο άρθρο 21 του ανωτέρω Κώδικα ορίζεται ότι οι προσληφθέντες που περιλαµβάνονται και στον πίνακα διοριστέων συνεχίζουν να απασχολούνται µέχρι την προηγούµενη της ορκωµοσίας τους, που θα γίνει µετά τη δηµοσίευση της πράξης διορισµού στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Η πράξη διορισµού των περιλαµβανοµένων στον πίνακα διοριστέων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί µε βάση τον πίνακα κατάταξης θα έχει αναδροµική ισχύ από την ηµεροµηνία της αρχικής κατά τα ανωτέρω πρόσληψής τους. Ο χρόνος που διανύουν οι ανωτέρω στους ΟΤΑ µέχρι την ορκωµοσία τους θεωρείται πραγµατική δηµόσια υπηρεσία.
Όπως σημειώνεται, η διάταξη αυτή παραµένει σε ισχύ και ως εκ τούτου για όσους διορίζονται βάσει της διάταξης του άρθρου 7 του ν. 4368/2016 αλλά είχαν προσληφθεί προγενέστερα µε προσωρινούς πίνακες και εργάζονταν µε σχέση Ι∆ΟΧ ο διορισµός τους θα έχει αναδροµική ισχύ και θα ανατρέχει στο χρόνο αρχικής πρόσληψής τους.
Ταυτόχρονα επισημαίνεται, πως στην περίπτωση που οι φορείς ήδη απασχολούν επιτυχόντες που περιλαµβάνονται σε προσωρινούς πίνακες αυτοί θα απασχοληθούν µέχρι την έκδοση των οριστικών πινάκων, ενώ στις περιπτώσεις ΝΠΙ∆ και ΟΤΑ, όπου έχει προσληφθεί προσωπικό ορισµένου χρόνου, µε βάση προσωρινά αποτελέσµατα και εφόσον περιλαµβάνεται στους οριστικούς πίνακες , θα εξακολουθήσει να υπηρετεί µε την ίδια εργασιακή σχέση µέχρι τη δηµοσίευση της ατοµικής πράξης διορισµού εκάστου στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεδομένου, ότι έχει υπάρξει πληθώρα ερωτημάτων, που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία Προσωπικού Αυτοδιοίκησης του ΥΠΕΣΔΑ, σε ό,τι αφορά στην αναδρομικότητα διορισμόυ των υπόψη υπαλλήλων και προκειµένου να γίνει µε σωστό τρόπο η βαθµολογική και µισθολογική κατάταξη τους, η υπηρεσία γνωμοδοτεί, ότι οι εν λόγω υπάλληλοι διορίζονται πλέον ως µόνιµοι αναδροµικά από την ηµεροµηνία αρχικής πρόσληψής τους, όµως τυχόν ενδιάµεσο χρονικό διάστηµα για το οποίο είχαν παύσει να παρέχουν εργασία για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, δεν θα ληφθεί υπόψη για τη βαθµολογική και µισθολογική τους κατάταξη.
Αισιοδοξία για άρτια κάλυψη αναγκών
Παράλληλα, μία ακόμη θετική εξέλιξη, όσον αφορά στη στελέχωση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης, αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε από την αν. Υπουργό Εργασίας, κ. Ράνια Αντωνοπούλου, με την οποία δίνεται η δυνατότητα σχεδιασμού και κατάρτισης Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα με την απασχόληση ανέργων απευθείας από Δήμους και Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία).
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Αλέξης Αθανασίου, πρόκειται για μία δυνατότητα, η οποία θα συμβάλλει στην άρτια στελέχωση των ΟΤΑ, πέραν των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών, δεδομένου, ότι θα διευκρινιστούν σε επόμενο χρόνο από το Υπουργείο οι λεπτομέρειες, σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης και τους τομείς που θα αφορούν τα προγράμματα.
«Υπάρχουν αρκετές ανάγκες» παραδέχτηκε ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας ωστόσο, ότι ακόμη θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις, προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την κατάρτιση κάποιου σχετικού προγράμματος, όπου θα περιληφθούν στοχευμένες ειδικότητες, οι οποίες στα μέχρι στιγμής προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, για απασχόληση ανέργων σε ΟΤΑ, που καταρτίζει ο ΟΑΕΔ, δεν υπάρχουν, όπως λ.χ. οικοδόμοι ή σιδηρουργοί, για απασχόληση στο Τμήμα Μικρών Έργων του Δήμου.
«Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, στους οποίους θέλουμε να στοχεύσουμε», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, «ο ένας είναι ο πολιτιστικός, όπου αναγκαζόμαστε να κλείνουμε τους επισκέψιμους χώρους το χειμώνα, δεδομένου, ότι μας επιτρέπεται μόνο η πρόσληψη διμηνιτών, ο άλλος τομέας είναι του Τμήματος Μικρών Έργων, μέσω του οποίου γίνονται ελαιοχρωματισμοί, ασβεστώματα, μικρά έργα, όπως τοιχία, επισκευές κλπ, ενώ ένας άλλος τομέας είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, οι οποίοι χρειάζονται σαφώς ενίσχυση», διευκρίνισε, ενώ επανέλαβε τη βούλησή του για στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας με Κοινωνικούς Λειτουργούς, αν δοθεί η δυνατότητα μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, αποσαφηνίζοντας όμως, ότι, αν και υπάρχουν γενικότερες ανάγκες, προτεραιότητα θα έχουν οι «αποδεκατισμένοι» τομείς.
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει τα μέσα και το προσωπικό προκειμένου να σχεδιάσει, να καταρτίσει και να υποβάλλει προγράμματα, δηλώνοντας ικανοποίηση, για το γεγονός, πως, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα, τα προγράμματα θα είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες και ξεχωριστές ανάγκες που αντιμετωπίζει κάθε ΟΤΑ, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση, σχετικά με το ποιοι τομείς ή ποιες υπηρεσίες είναι επιλέξιμες.
Ο κ. Αθανασίου, μάλιστα, σημείωσε, πως η βούληση της αν. Υπουργού Εργασίας, κ. Αντωνοπούλου, προκειμένου τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για απασχόληση στους ΟΤΑ, να περάσουν στα «χέρια» των Οργανισμών, είχε διατυπωθεί, πριν από περίπου ένα χρόνο, και εντός του γραφείου του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κατά την συνάντησή του με την υπουργό η οποία είναι φίλη της Σύρου, δεδομένου, ότι της αρέσει και την επισκέπτεται συχνά.
«Σε εκείνη τη συνάντηση είχε αναφέρει, ότι ο κάθε Δήμος θα μπορεί να προσαρμόσει την Κοινωφελή Εργασία, ανάλογα με τις ανάγκες του, ενώ θα δημιουργηθεί ένα εργατικό δυναμικό – ας μου επιτραπεί η έκφραση – το οποίο θα είναι εξειδικευμένο σε τομείς. Μάλιστα, εκείνη τη στιγμή, της ανέφερα, έχοντας υπόψιν τους πολιτιστικούς χώρους, ότι ο Δήμος δε διαθέτει προσωπικό, προκειμένου να γίνεται υποδοχή των επισκεπτών σε μουσεία, σε εκθέσεις, σε συναυλίες, σε παρουσιάσεις, σε ημερίδες. Όπως είπε, αυτές οι στοχευμένες θέσεις θα μπορέσουν να καλυφθούν, με προσωπικό, που σταδιακά θα εκπαιδεύεται και θα αποκτά εξειδίκευση και προϋπηρεσία», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας, μάλιστα, πως τότε, η προοπτική αυτή είχε φανεί ιδιαίτερα μακρινή.
Κλείνοντας, ο κ. Αθανασίου εξέφρασε την ελπίδα του, μέσω των προγραμμάτων, να ανοίξουν οι δυνατότητες απασχόλησης, τόσο προς όφελος του Δήμου, που θα μπορεί να καλύπτει στοχευμένα ανάγκες, όσο και για τους ανέργους, οι οποίοι θα μπορούν ενδεχομένως να εργάζονται πάνω στο αντικείμενό τους, τονίζοντας, πως «αναμένουμε εναγωνίως», για την έκδοση των διευκρινιστικών εγκυκλίων και την έναρξη της διαδικασίας.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...