5 Αυγ 2016

Mετά από 100 χρόνια η γαλανή Σέριφος φούσκωσε απο περηφάνεια το σιδερένιο της στήθος .

έργο του ζωγράφου Γιάννη Γίγα
Σέριφος το νησί με τις υπέροχες παραλίες και την γραφική Χώρα. Το νησί των διακοπών. Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι… Για την άλλη ιστορία του νησιού, την πιο σκοτεινή, την πιο πονεμένη,  μας τραγουδήσε ο Χρήστος Θηβαίος μέσα από τη νέα του δισκογραφική δουλειά, το  «Σιδερένιο Νησί» («Μικρός Ήρως» )  που θα δούμε στα καταστήματα  το φθινόπωρο. 

Εμπνευσμένος μέσα από την μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της  Σερίφου  (1916) που εργάζονταν στην  εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος για την εταιρεία της οικογένειας Γρόμαν- μια από τις πρώτες αιματηρές απεργίες με καθαρά ταξικό χαρακτήρα – παρουσίασε  έντεκα νέα τραγούδια  σε δικούς του στίχους και μουσικές (εκτός από ένα που τους στίχους υπογράφει η Γεωργία Λινάρδου)  δουλειά που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβρη  σε ένα καλαίσθητο βιβλίο/cd, το οποίο έχει επιμεληθεί ο ζωγράφος Γιάννης Γίγας.
έργο του ζωγράφου Γιάννη Γίγα
 Κάθε τραγούδι κι ένα ζωγραφικό κομμάτι. Κάθε στίχος και η  ποιητική απόδοση μιας απάνθρωπης πραγματικότητας που  σήμερα μοιάζει  με προφητικό κάλεσμα απέναντι στην βαρβαρότητα των μνημονίων και την κατάντια της χώρας απο την χρεωκοπία . Τα γεγονότα είχε καταγράψει τότε (1918)  στο βιβλίο του  «Απεργία της Σερίφου»  ο Κωνσταντίνος Σπέρας  -αποσπάσματα του οποίου θα περιέχονται και στην παρούσα έκδοση- κι από ‘κει   άντλησε ο Θηβαίος.  


Φωτο Rodolphe Alves
Η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση του δίσκου έγινε την  Τετάρτη 3 Αυγούστου,στο προαυλιο χώρο του λυκείου του νησιού στο λιμάνι της Σερίφου σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα ο κόσμος ακουγε και συμμετείχε στην εξαιρετική και αισθαντική ερμηνεία των τραγουδιών του Χρήστου θηβαίου   όπου για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια η γαλανή  Σέριφος φούσκωσε απο περηφάνεια το  το σιδερένιο της στήθος . Τον τραγουδοποιό συνοδεύαν οι μουσικοί του Μάξιμος Δράκος (πλήκτρα/κιθάρα/φωνητικά) και  Γιάννης Αγγελόπουλος (τύμπανα, κρουστά).
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...