7 Αυγ 2017

Ενα τσιγάρο και ... τα Κύθηρα καίγονται για 4η μέρα

Μπορεί ένα τσιγάρο να οφείλετε στην μεγαλύτερη φωτιά της χρονιάς; Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι υπεύθυνος όπως φαίνεται για άλλη μια φορά για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει από το πρωί της Παρασκευής μεγάλο μέρος των Κυθήρων προκαλώντας μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή.
 Μιλάμε για τα Κύθηρα και χθες το απόγευμα
εκκενώθηκε, για προληπτικούς λόγους, η Ιερά Μονή Μυρτιδίων, από μοναχές και προσκυνητές, καθώς οι φλόγες πλησίασαν πολύ κοντά στο σημείο. 
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα Κύθηρα ενισχύονται από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Αυτή την ώρα επιχειρούν 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.
Πως όμως ξεκίνησε η πυρκαγιά; Δεν αποκλείετε να ξεκίνησε από τσιγάρο που πέταξε ασυνείδητος πολίτης σε παρακείμενο του κεντρικού δρόμου του νησιού οικόπεδο, δίπλα ακριβώς από το νοσοκομείο. Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή από το διοικητή του νοσοκομείου που ενημέρωσε τις αρχές, ωστόσο δεν κατάφεραν να την περιορίσουν άμεσα και πήρε αυτές τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, αναφέρθηκε στα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς λέγοντας πως θα ζητήσει επίσημο πόρισμα και διερεύνηση των αιτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες,  καθώς άφησε υπόνοιες για εμπρησμό, λέγοντας πως υπήρχαν παράλληλα 15 με 20 εστίες σε εκ διαμέτρου αντίθετα σημεία μεταξύ τους.
 «Το πρωί της Παρασκευής με πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου και μου είπε ότι σε ένα οικόπεδο δίπλα από το νοσοκομείο έχει πάρει φωτιά από τσιγάρο. Πως έφυγε από το νοσοκομείο η φωτιά και έκαψε το μισό νησί δεν μπορώ να το εξηγήσω. Είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω πλήρη διερεύνηση. Θεωρώ ότι από ένα τσιγάρο δεν μπορεί να γίνει τόσο μεγάλη καταστροφή, αν και δεν είμαι ειδικός» ανάφερε ο δήμαρχος.
Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς οι αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος καλούνται να δώσουν απαντήσεις και να ρίξουν φως στα αίτια της μεγάλης αυτής καταστροφής.
Εφιαλτική  εξακολουθεί να είναι κατάσταση ειδικά στο ένα από τα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στα  και συγκεκριμένα στο νότιο μέτωπο όπου από το μεσημέρι αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις οι άνεμοι και αναγκάζουν τις δυνάμεις να μετακινούνται στην προσπάθεια να θέσουν περίμετρο σε ένα εξαιρετικά δύσκολο για το ανάγλυφο που έχει, γεωγραφικό σημείο.
Στο νότιο μέτωπο λοιπόν που εκτείνεται από την Μονή Μυρτιδίων έως τις Καλοκαιρινές, το Μελισσάρι, τα Πιτσινιάνικα και τα Σταθιάνικα με τους τρεις πρώτους οικισμούς να έχουν εκκενωθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των κατοίκων, αποφασίστηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με την Αστυνομία, να εκκενωθεί προληπτικά η ιστορική Ιερά Μονή Μυρτιδίων από τους 27 μοναχούς και προσκυνητές που βρίσκονταν σε αυτή. 
Κοντά στο μοναστήρι υπάρχουν κάποια σπίτια τα οποία όμως είναι ακατοίκητα πια. Για καλό και για κακό πάντως … εκκενώθηκε το μοναστήρι όπως αναφέραμε και νωρίτερα… Το περισσότερο βάρος έχει πέσει εκεί λοιπόν, στο νότιο μέτωπο που κρίνεται και ως το πλέον επικίνδυνο και το μόνο σίγουρο είναι ότι από την Πυροσβεστική πιστεύουν ότι θα βρίσκονται αρκετές ημέρες ακόμα στο νησί.
Πηγή : https://www.naxospress.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...