4 Φεβ 2018

Αύξηση στα κονδύλια για τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι για τα προγράμματα που δημιούργησε το Υπουργείο Οικονομίας ειδικά για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την στήριξη των νησιών με επιπλέον εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ. 

 Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό αναμένεται να υπερδιπλασιασθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομίας, αναμένεται κάποιες από τις προτάσεις που δεν θα επιλεχθούν για τα συγκεκριμένα προγράμματα να "ενταχθούν" σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που "τρέχει" το υπουργείο Οικονομίας. 

 Οι δύο περιφέρειες 

 Το πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο στοχεύει στην αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί στις μικρές τοπικές οικονομίες λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών που επιτείνονται από τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές, ενώ υποβλήθηκαν περισσότερες από 110 προτάσεις, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 130 εκατ. ευρώ €. 

 Σε αυτό, εντάσσονται έργα δήμων και λοιπών φορέων της περιφέρειας στην προσπάθεια επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων στους τομείς του περιβάλλοντος, της προσβασιμότητας μέσω βελτίωσης λιμενικών εγκαταστάσεων και οδικών δικτύων, της διαχείρισης υδάτινων αποθεμάτων, της βελτίωσης υποδομών κοινωνικής μέριμνας και της ανάδειξης του πολιτιστικού και τουριστικού κεφαλαίου. 

Το πρόγραμμα πέραν της κάλυψης των άμεσων αναγκών στοχεύει στην ανάπτυξη μέσω δράσεων οικονομικής δικτύωσης με βάση την εξωστρέφεια και στόχο την προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.

 Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι των νησιών Βορείου Αιγαίου καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά δυσκολίες που σχετίζονται με μια σειρά παραγόντων, όπως η απομόνωση από τις βασικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το υψηλό μεταφορικό κόστος, ο αποκλεισμός λόγω δυσκολιών μετακίνησης, η εποχιακή ανεργία, η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών. 

Τα προβλήματα αυτά διογκώνονται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που καταλήγουν στη χώρα μας από περιοχές πολιτικά και οικονομικά ασταθείς, με τα νησιά να αποτελούν το πρώτο σημείο υποδοχής τους. 

 Τα έργα υποβάλλονται από φορείς που εδρεύουν στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και εντάσσονται σε διακριτές δράσεις, όπως η βελτίωση λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων, η ενίσχυση περιβαλλοντικών υποδομών, η βελτίωση υποδομών σε θέματα παιδείας και αθλητισμού, η προώθηση της επιχειρηματικότητας, η ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών της Περιφέρειας. 

Στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου υποβλήθηκαν περισσότερες από 75 προτάσεις με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 75 εκατ. ευρώ. 

Έργα που εντάσσονται στα Ειδικά Αναπτυξιακά Β & Ν Αιγαίου
Τίτλος
Φορέας Πρότασης
Προϋπολογισμός
Τοποθεσία
Νότιο Αιγαίο
Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Ανάφης- 1η Φάση
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ίου
2.500.000,00
Ανάφη
Επισκευή κρηπιδώματος Λιμένα Φρυ Κάσου
Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου
615.000,00
Κάσος
Ανάπλαση κεντρικής πλατείας Σύμης
Δήμος Σύμης
520.188,57
Σύμη
Δημιουργία Εξαγωγικού cluster για τα Κυκλαδικά προϊόντα του τομέα αγροδιατροφής και της γαστροφαγίας
Επιμελητήριο Κυκλάδων
3.200.000,00
Κυκλάδες
Αποκατάσταση Διατηρητέων κτιρίων Σαρέντζι και Ρολόι Δήμου Χάλκης
Δήμος Χάλκης
450.000,00
Χάλκη
Βόρειο Αιγαίο
Συμπληρωματικά έργα για την έναρξη λειτουργίας των νέων υποδομών λιμένα Ευδήλου Ικαρίας
Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας
860.000
Ικαρία
Αναβάθμιση Σχολικού Συγκροτήματος Ακαδημίας Μυτιλήνης Δήμου Λέσβου
Δήμος
Λέσβου
2.590.000
Λέσβος
Ολοκληρωμένο Ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λήμνου
2η ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου ΚΥ Λήμνου
1.472.415
Λήμνος
Πλήρη ανακαίνιση κοιτώνων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού Γενικού Νομαρχειακού Νοσοκομείου Σάμου - Υποστηρικτικό λογισμικό για την καταγραφή προσφύγων και κατοίκων
Γενικό Νοσοκομείο Σάμου "Αγ. Παντελεήμων"
387.273
Σάμος
Αντιμετώπιση των βροχοπτώσεων στην παραλιακή οδό Πυθαγορείου (θέση Ρεματάκι)
Δήμος
Σάμου
555.750
Σάμος
Δίκτυα Αρδευσης Κάμπου από Φράγμα Κόρης Γεφύρι
ΔΕΥΑΧ
2.340.000
Χίος


 Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...