«Χάρε, γιάντα τον ήπηρες που ΄ταν ωσάν τη βιόλα
με την καλύτερη καρδιά και τέλειος σε όλα..
Καλό παράδεισο ζωηρε φιλε μου.. τόσο μικρούλης»
Με τα λόγια αυτά, ο Ιουλιανός Μουστάκης, ένας συντοπίτης του 13χρονου Γιάννη που χάθηκε το απόγευμα της Παρασκευής τον κατευοδώνει στο μεγάλο ταξίδι …
Μία κάτοικος Φιλωτίου, του υπενθυμίζει ότι .. έφυγε και άφησε ανεκπλήρωτη την υπόσχεσή του να «κλέψει» τη κόρη της. Και όλοι στο Φιλώτι νιώθουν ένα τεράστιο βάρος στη ψυχή τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα το δύσκολο δρόμο που ακολουθεί ήδη από το βράδυ της Παρασκευής η οικογένεια του μικρού Γιάννη.
Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν την προσεχή Τρίτη και ο πόνος είναι ανείπωτος.
Όπως, πόνο προκαλούν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ANT1 μέσα από το αρχείο του Λιμενικού Σώματος. Από την 1η Ιουνίου έως την 20η Ιουλίου 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες. Εξ αυτών οι 74 ήταν Έλληνες, 33 αλλοδαποί και τρεις αγνώστων στοιχείων. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι άνω των 60 ετών, ενώ δεν είναι λίγα και τα παιδιά που χάνονται…
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες σημειώθηκαν 10 πνιγμοί λουόμενων, ενώ μόνο την Παρασκευή τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα.
Τραγικό τέλος στη θάλασσα βρήκε ένας 64χρονος στην παραλία της Καταλυκής στον Κόκκινο Πύργο. Αργά χθες το απόγευμα, λουόμενοι είδαν τον άτυχο άνδρα να επιπλέει χωρίς τις αισθήσεις του και αμέσως ειδοποίησαν τις αρχές. Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, χθες το πρωί ένας άνδρας 70 περίπου ετών από τη θαλάσσια περιοχή Νέων Επιβατών Θεσσαλονίκης.
Ο άνδρας διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης »ΑΧΕΠΑ», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Επίσης, χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε χθες το απόγευμα μια 70χρονη, από τη θαλάσσια περιοχή της παραλίας "Φλάμπουρο" Λουτρακίου.
Η διαφορά του πνιγμού στη θάλασσα και τη πισίνα
Και με όλο το σεβασμό, οφείλουμε να σηειώσουμε ότι ο πνιγμός στη πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με ότι βλέπουμε στη τηλεόραση. Και μάλιστα χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς ως «ήσυχος θάνατος». Ο λόγος; Με βάση την έννοια του όρου και τη βιβλιογραφία «Πνιγμός, είναι η ασφυξία που προκαλείται, από την είσοδο θαλασσινού, γλυκού νερού ή οποιουδήποτε άλλου υγρού στους πνεύμονες.
Η παρουσία υγρού στους πνεύμονες, δυσκολεύει ή καταργεί εντελώς την ανταλλαγή των αερίων στο επίπεδο των κυψελίδων».
Υπάρχει διαφορά μεταξύ του πνιγμού σε γλυκό νερό και του πνιγμού στη θάλασσα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία. Ενώ στη δεύτερη οξύ πνευμονικό οίδημα, υποξία και θάνατο.
Ο πνιγμός αποτελεί διεθνώς την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων και τη δεύτερη αιτία θανάτου από ατύχημα για τα παιδιά. Παρά τα σοβαρά επακόλουθα του πνιγμού πολλά θύματα μπορούν να επιβιώσουν και να αναρρώσουν πλήρως με την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση.
Ο πνιγμός συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα, καθώς λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της προσοχής των γονιών είναι αρκετά για να πνιγεί ένα παιδί. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα σε πνιγμό από ελάχιστη ποσότητα νερού καθώς δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τους σωματικούς μηχανισμούς αντίδρασης σε περίπτωση κατάποσης θαλασσινού νερού. «Το μικρό παιδί δεν θα καταλάβει ότι πνίγεται, θα το θεωρήσει φυσιολογικό, ότι είναι μια απλή βουτιά εάν ακόμα παιχνίδι στο νερό».
Τα παιδιά κάνουν πολύ φασαρία στη θάλασσα και στις πισίνες. Όταν δεν ακούτε φασαρία, θα πρέπει άμεσα να βρείτε τι συμβαίνει.
Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο πνιγμός στο νερό δεν μοιάζει καθόλου με την εικόνα που οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας.
Στις ταινίες οι άνθρωποι που πνίγονται στη θάλασσα για παράδειγμα, εμφανίζονται να κάνουν φασαρία πετώντας νερά, κουνώντας χέρια-πόδια και ουρλιάζοντας. Ο πνιγμός στα παιδιά είναι αθόρυβος, γιατί το παιδί δεν έχει προηγούμενη εμπειρία ασφυξίας και δε θα καλέσει σε βοήθεια και μπορεί να συμβεί, χωρίς φωνές για βοήθεια, χωρίς χέρια που ανεμίζουν πάνω από την επιφάνεια του νερού.
Ο πραγματικός πνιγμός είναι αθόρυβος. Ίσως η πιο ισχυρή ένδειξη ότι κάποιος πνίγεται είναι ότι δε μοιάζει να πνίγεται και αυτό γιατί:
Το άτομο που πνίγεται Δεν είναι σε θέση να καλέσει βοήθεια. Δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια του έξω από το νερό ζητώντας βοήθεια.
Το σώμα παραμένει σε κάθετη (όρθια) θέση μέσα στο νερό ενώ τα πόδια δεν κάνουν καμία κίνηση για να το σπρώξουν προς τα πάνω.
Οπότε προσοχή… Και από τους γονείς όσο και από τους λουόμενους.
Ας κοιτάζουμε δίπλα μας και να ενημερώσουμε άμεσα όταν διαπιστώσουμε ότι κάτι παράξενο συμβαίνει…
Πηγή : https://www.naxospress.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου