12 Ιουλ 2018

ΦΠΑ Αιγαίου: Πήρε ΦΕΚ η παράταση αλλά γκρίνια από τις Βρυξέλλες

Μία σου και μία μου... Χθες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνεται για έξι μήνες το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση και σήμερα είχαμε την πρώτη επίσημη αντίδραση, ή και παράπονο θα το λέγαμε ότι "δεν ενημερωθήκαμε, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει ενημέρωση μέσα από την έκθεση συμμόρφωσης". 

Μάλιστα Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή... Δημοσιεύτηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και τέθηκε σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρατείνεται για έξι μήνες το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Πράξη το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο. 

Οι μειωμένοι συντελεστές σε αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός: α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, 

 β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, 

 γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών, δ) εισάγονται στα νησιά αυτά.

 Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν ισχύουν για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα. Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην Πράξη το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο". Και είχαμε σήμερα την αντίδραση ... 

 Κοινοτικός αξιωματούχος στην καθιερωμένη ενημέρωση του Τύπου άφησε αρχικά ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις τον Ιανουάριο του 2019. Παρόλο που όπως είπε “για μένα συνεχίζει και είναι μια από τις δεσμεύσεις του προγράμματος”, διευκρίνισε όμως ότι “υπάρχει μια δεδομένη ευελιξία” και σημείωσε ότι “προς το παρόν καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην συζητά αλλαγές”.

 Μάλιστα, με χαμόγελο σημείωσε ότι στο επόμενο Eurogroup (της Πέμπτης) για πρώτη φορά η Ελλάδα δεν θα είναι με κανένα τρόπο στην ατζέντα των συνομιλιών των Υπουργών. Και στη συνέχεια είχαμε το παράπονο. Σε σχέση με την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε ενημερώσει το eurogroup, αλλά επεσήμανε ότι “θα ενταχθεί με κάποιον τρόπο στην έκθεση συμμόρφωσης”. 

Ο ίδιος τόνισε ότι από την μια “δεν ήταν κρίσιμο ζήτημα” και η μόνη επιπλοκή “είναι πως τώρα πρέπει να αλλάξουμε την έκθεση συμμόρφωσης” και “αυτό απαιτεί επιπλέον δουλειά”. Πρόσθεσε ότι το μέτρο ισχύει για έξι μήνες και θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του έτους. Εκτίμησε όμως ότι αυτό δεν θα καθυστερήσει την απόφαση για τις εκταμιεύσεις που αναμένεται να λάβει ο ΕSM την Παρασκευή. 

“Βεβαίως”, συμπλήρωσε, “μετά την 20η Αυγούστου θα είναι ελεύθεροι να επιλέξουν πολιτική”, είπε ο αξιωματούχος και κατέληξε πως “καλό όμως θα είναι να φερθούν έξυπνα, όπως όλα τα Κράτη Μέλη, και η δικιά μου χώρα χρειάζεται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις”.

 Ο κοινοτικός αξιωματούχος, ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Κύπρο και την κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την εκκαθάριση της Συνεργατικής Τράπεζας, τόνισε ότι «ανησυχούμε υπό την έννοια ότι τα ΜΕΔ, είναι ένα από τα πράγματα που μπορεί να σε σκοτώσουν». 

Σημείωσε δε ότι «σε πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ οι δύο συμφώνησαν ότι «τότε θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για τα ΜΕΔ στις χώρες που πλήττονται από αυτά». 

 Με πληροφορίες από το 
Πηγή : 
ΑΠΕ - ΜΠΕ Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...