18 Ιουλ 2018

EE – Ιαπωνία: Η πιο «σκοτεινή» εμπορική συμφωνία στην ιστορία;

Τουλάχιστον 213 συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών με τα λόμπι των ισχυρότερων βιομηχανιών της Ευρώπης οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από την υπογραφή της νέας εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία, η οποία θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες στην ανθρώπινη ιστορία.

Όπως καταγγέλλει
https://corporateeurope.org/international-trade/2018/05/jefta-exclusive-trade-between-eu-negotiators-and-big-business 
η οργάνωση Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών η συμμετοχή συνδικάτων στις συνομιλίες, που καθόρισαν το εργασιακό μέλλον εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ήταν κυριολεκτικά μηδενική.

 Από το σύνολο των επαφών που είχε η Κομισιόν, οι 190 (89%) έγινε με λόμπι μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών ενώ μόνο εννέα (4%) έγιναν με ομάδες που εκπροσωπούσαν τα συμφέροντα των πολιτών, όπως ενώσεις καλλιεργητών, οργανώσεις προστασίας καταναλωτών και ΜΚΟ. 

Το υπόλοιπο 7% αφορούσε θεσμικά όργανα κυβερνήσεων και Think Tanks.Προκλητικός ήταν ο αποκλεισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των συνδικάτων αλλά και των ενώσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που δεν συμμετείχαν ούτε ως παρατηρητές σε καμία φάση της διαδικασίας.

Η Κομισιόν αναγκάστηκε να δώσει τα σχετικά στοιχεία στο Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών, για την περίοδο 2013 με 2017 αλλά αρνήθηκε να προσφέρει πληροφορίες για τις κρίσιμες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2017, λίγο πριν μπουν οι τελικές υπογραφές.

Η νέα εμπορική συμφωνία χαρακτηρίζεται από το BBC σαν μια από τις μεγαλύτερες στην ιστορία αφού καλύπτει σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ και 600 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Σε πολιτικό επίπεδο παρουσιάστηκε από Ευρωπαίους αξιωματούχους σαν απάντηση στην πολιτική επιστροφής των δασμών που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και την Κίνα.

 Πηγή : https://info-war.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...