13 Ιουλ 2018

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε, από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο. "Nαι" δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι. "Όχι" δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. "Παρών" δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. 

 Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε, από την Ολομέλεια, το νομοσχέδιο "Ασφαλιστικές και Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας-Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων-Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις". Επί της αρχής του νομοσχεδίου, "ναι" δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι. "Όχι" δήλωσαν ΝΔ και Χρυσή Αυγή. "Παρών" δήλωσαν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων. 

 Η υπουργός Εργασίας αναφορικά με την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, επισήμανε ότι κατά την περίοδο της απορρύθμισης του νομοθετικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, αποδυναμώθηκαν σημαντικά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. «Στον αντίποδα» σημείωσε, «η σημερινή κυβέρνηση ενισχύει το ΣΕΠΕ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο του, κάνοντας αισθητή την παρουσία του στους χώρους δουλειάς. Ακριβώς γι' αυτό μπορούμε και έχουμε πλήρη εικόνα για την πραγματική αποτελεσματικότητα των μέτρων, και κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές». 

 Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, πλέον συνδέεται με το στοιχείο της δικαιοσύνης για τον εργαζόμενο, καθώς εξασφαλίζονται αναδρομικά τρεις μήνες ένσημα για τον εργαζόμενο, ενώ δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να συμμορφωθεί, προσλαμβάνοντας τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης». . Σχετικά με τη διάταξη για τις εργολαβίες, τόνισε ότι «για εμάς σαφώς προτεραιότητα έχει η προστασία του κόσμου της εργασίας. 

Για πρώτη φορά βάζουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, όπου λαμβάνουν χώρα μια σειρά από πρακτικές καταστρατήγησης δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θεσπίζουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα κανόνων, που καθιερώνει την αλληλέγγυα και εις ολόκληρον ευθύνη του αναθέτοντα, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, κατά την εκτέλεση ενός ανατεθειμένου έργου». 

 Για τις διατάξεις που ρυθμίζουν τα της πρακτικής άσκησης, η υπουργός είπε ότι «τίθενται με σαφήνεια όρια στο ποσοστό των εργαζομένων που μπορούν να πραγματοποιούν πρακτική άσκηση, ή μαθητεία σε τουριστικές επιχειρήσεις, ο συνολικός αριθμός τους δεν μπορεί να ξεπερνά το 17% των εργαζομένων ανά επιχείρηση ή υποκατάστημα, με ανώτατο όριο τα 40 άτομα σε κάθε περίπτωση». 

 Το ασφαλιστικό σύστημα Αναφερόμενη στο ασφαλιστικό σύστημα, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε ένα ασφαλιστικό σύστημα με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ, μετά από 11 διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και 400 χιλιάδες απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές. «Σήμερα, τρία χρόνια μετά έχουμε διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του συστήματος, ο ΕΦΚΑ έχει πλεόνασμα 400 εκατομμύρια ευρώ, έχουμε μειώσει ουσιαστικά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. 

Έχοντας κερδίσει το πρώτο στοίχημα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να κλείσουμε πληγές, για να διορθώσουμε τις κοινωνικές αδικίες του παρελθόντος που κληρονομήσαμε. Το αποδεικνύουμε και με το σημερινό σχέδιο νόμου, που δίνει τη δυνατότητα διαγραφής μιας σειράς οφειλών» είπε η κ. Αχτσιόγλου. 

 Η υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων. «Οι διατάξεις που έρχονται στο παρόν σχέδιο νόμου για τα ασυνόδευτα ανήλικα, δείχνουν πως η ελληνική πολιτεία θα συνεχίσει να είναι μια πολιτεία που θα λειτουργεί για να καταπολεμά τους αποκλεισμούς στην βάση της αλληλεγγύης», είπε η κ. Αχτσιόγλου. 

Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...