Ο αρχαιολογικός χώρος στο Μαρουλά της Κύθνου, βρίσκεται κοντά στον οικισμό Λουτρά, δίπλα ακριβώς στη θάλασσα, χρονολογείται στους μεσολιθικούς χρόνους και η έρευνά της αποτέλεσε σταθμό στη μελέτη της προϊστορίας του Αιγαίου.
Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του αρχαιολογικού χώρου, ο Δήμος Κύθνου αποφάσισε τη χρηματοδότηση της προστασίας και της ανάδειξής του, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των εργασιών.
Το μεγαλύτερο τμήμα της εγκατάστασης σήμερα έχει καταστραφεί λόγω της ανόδου της θάλασσας, ενώ η σωζόμενη έκτασή της είναι περίπου ενός στρέμματος και αρκετά διαβρωμένη.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα έγινε το 1996 από τον Αδαμάντιο Σάμψων, και συνεχίστηκε μετά από διακοπή μερικών ετών από το 2001 έως το 2005 από το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς, όπως είναι το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.
Η έρευνα απέδωσε δάπεδα κατοίκησης, ταφές, αποθέτες, διατροφικά κατάλοιπα και μεγάλο αριθμό εργαλείων από χαλαζία, πυριτόλιθο και οψιανό. Η θέση έχει σπουδαία βαρύτητα, γιατί μαρτυρεί πρώιμη ναυσιπλοΐα και πολύ πρώιμη κατοίκηση στα νησιά των Κυκλάδων.
Οι κάτοικοι ήταν προσανατολισμένοι στο ψάρεμα, την τροφοσυλλογή και το κυνήγι μικρών ζώων και πουλιών.
Μετά το τέλος της ανασκαφής, οι τομές αφού σκεπάσθηκαν με νάιλον, καταχώθηκαν για να προστατευτούν. Σήμερα η θαλάσσια διάβρωση έχει απομακρύνει μεγάλο μέρος της επιχωμάτωσης, ενώ η έλλειψη περίφραξης εκθέτει τον αρχαιολογικό χώρο σε φθορές από τη διέλευση ανθρώπων και οχημάτων.
Προκειμένου να προστατευτεί και να ευπρεπισθεί ο αρχαιολογικός χώρος απαιτούνται μεταξύ άλλων οι εξής εργασίες:
-Καθαρισμός των τομών από τα παλιά φθαρμένα νάιλον καλύμματα και τα φερτά υλικά
.-Κάλυψη των τομών εκ νέου με γεωύφασμα και κατάχωσή τους με γαρμπίλι
.-Κατασκευή χαμηλής λιθόχτιστης περίφραξης μήκους 70μ. περίπου στο δυτικό όριο του ανασκαμμένου χώρου
.-Κατασκευή και τοποθέτηση ενημερωτικής πινακίδας μπροστά από την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου.
Πηγή : http://www.tornosnews.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου