17 Ιουλ 2018

Το νερό στην Ηρακλειά στοιχίζει ακόμη πολύ ακριβά!

Σε εξέλιξη οι εργασίες για τη μονάδα αφαλάτωσης (Φωτογραφία: Cyclades Voice)

Μπορεί οι εργασίες για τη μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά να είναι σε εξέλιξη, μπορεί το συγκεκριμένο έργο να είναι ενταγμένο σε Άξονα Προτεραιότητας και συγκεκριμένα σε αυτόν για την «Ενίσχυση της Περιφερειακής Συνοχής» του Ε.Π. Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, όμως η καθυστέρηση που σημειώθηκε μέχρι να ξεκινήσει το εν λόγω έργο έχει ως αποτέλεσμα το νερό να εξακολουθεί να στοιχίζει ακόμη πολύ ακριβά, αφού οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών του καλοκαιριού καλύπτονται με τη μεταφορά νερού με υδροφόρα...

Η υδροφόρα μετέφερε νερό στην Ηρακλειά τη Δευτέρα 16 Ιουλίου. 

 Η μονάδα αφαλάτωσης στην Ηρακλειά βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου 8 στρεμμάτων και η προβλεπόμενη δυναμικότητα είναι 300 κ.μ. πόσιμου νερού ημερησίως.Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ηρακλειά πολύ νωρίτερα από άλλα νησιά, το 2007, είχε κατασκευαστεί ένα πρωτοποριακό έργο αφαλάτωσης, όταν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το υπουργείο Αιγαίου και το Ανάπτυξης και μια τεχνική εταιρεία, εγκατέστησαν, μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος, ένα σύστημα αφαλάτωσης στην είσοδο του λιμανιού, που ονομάστηκε “Υδριάδα”.

Το έργο έδινε για κάποιο διάστημα νερό στο νησί, με πολύ χαμηλό κόστος μάλιστα αφού λειτουργούσε με ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά εγκατεστημένα στη μονάδα, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε. 

Μάλιστα αν και έχει ζητηθεί η απομάκρυνσή της, αφού είναι υπό κατάρρευση, εξακολουθεί να παραμένει στο σημείο. 

Σήμερα, 11 χρόνια μετά από τη λειτουργία της "Υδριάδας", η Ηρακλειά αναμένει την ολοκλήρωση και λειτουργία της νέας μονάδας αφαλάτωσης, καλύπτοντας όμως ακόμη και σήμερα τις ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών για νερό με την πανάκριβη μεταφορά του με υδροφόρα! 

  Πηγή : Newsroom Cyclades Voice 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...