26 Ιουλ 2018

15 χιλιόμετρα πρότυπων διαδρομών περιμένουν τους περιπατητές της Φολεγάνδρου

Ένα δίκτυο 6 αποκατεστημένων και πρότυπα σηματοδοτημένων περιηγητικών διαδρομών, σε μονοπάτια συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι περιηγητές-περιπατητές της Φολεγάνδρου, αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας που προσέφερε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής. 

 Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δύο καλαίσθητων πληροφοριακών Πινάκων - Χαρτών με πλήρη αποτύπωση του περιηγητικού δικτύου μονοπατιών της Φολεγάνδρου στη Χώρα και στην Άνω Μεριά, αντίστοιχα.Συλλογική εθελοντική εργασία έφερε το αποτέλεσμα 

Στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης των παλαιών λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών των Κυκλάδων (χαρακτηρισμένων και προστατευόμενων ως Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος), με την αρωγή του δήμου Φολεγάνδρου και την εποπτεία και υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ειδικά επιλεγμένες διαδρομές διαμορφώθηκαν - με συλλογική εθελοντική εργασία - σε πλήρες περιηγητικό δίκτυο του νησιού. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν ο - δοκιμασμένος επί χρόνια στα Κυκλαδονήσια (Αμοργό, Τήνο, Ανάφη, Σέριφο, Σίκινο, Κίμωλο, Νάξο κ.ά.) - Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής, γνωστός για την περιβαλλοντική ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα και την εξαιρετική υπευθυνότητα, με την οποία ενεργούν τα μέλη του στην αποκατάσταση των μονοπατιών. 

Από την 1η μέχρι τις 7 Ιουλίου, 35 εθελοντές του ΕΠΟΣ Φυλής, με τόπο εγκατάστασης και αφετηρία εκκίνησής τους τον χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου Φολεγάνδρου, έκαναν καθημερινές προγραμματισμένες εξορμήσεις, πραγματοποιώντας καθαρισμούς, αποκατάσταση διέλευσης και σήμανση στο σύνολο του περιηγητικού δικτύου της ορεινής και κεντρικής Φολεγάνδρου. 

Ο Δήμος Φολεγάνδρου παρείχε όλα τα απαιτούμενα μέσα (εργαλεία, μεταφορικά μέσα κ.ά.) για τη διευκόλυνση της διαβίωσης και του έργου των εθελοντών. 

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εποπτεία και την παροχή υλικού σήμανσης από την υπηρεσία Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας. Η όλη δράση ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου με αποχαιρετιστήρια βραδιά στην παραλία της Αγκάλης, προσφορά του Δήμου Φολεγάνδρου.Καθιέρωση της Φολεγάνδρου ως περιπατητικός προορισμός

 Μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια η σήμανση του δικτύου με ξύλινες πινακίδες κατεύθυνσης, οπότε δημιουργείται - κατά το μέγιστο μέρος της - η απαιτούμενη υποδομή στην κατεύθυνση της ένταξης του δικτύου Διαδρομών της Φολεγάνδρου στο Εθνικό Μητρώο Μονοπατιών και της διεθνούς πιστοποίησής του. 

Με τον τρόπο αυτό, το νησί - λόγω της ιδιαιτερότητας του φυσικού τοπίου και της πληθώρας ιστορικών μνημείων που διαθέτει - θα μπορεί να καθιερωθεί σαν σημαντικός πόλος προσέλκυσης για τον απαιτητικό επισκέπτη-περιηγητή. 

Επιβεβαιώνεται, έτσι, ότι η συγκεκριμένη επιλογή περιήγησης συνιστά τον ασφαλέστερο, πληρέστερο και εμβριθέστερο τρόπο διείσδυσης του ταξιδιωτικού κοινού στις σημαίνουσες (γνωστές και άγνωστες) πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων και γενικότερα του αιγαιακού χώρου. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...