Θέα από το Κάστρο στο Λιβάδι και σε όλο το Αιγαίο | Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
Ασπρίζουν τα σπιτάκια στο ύψωμα του λόφου. Λάμπει το εκτυφλωτικό λευκό των τοίχων, το πελαγίσιο μπλε στα παράθυρα, το χρώμα των γυμνών βουνών πάνω στο γαλάζιο φόντο του Αιγαίου.
Το πλοίο δένει στο λιμάνι και τα μάτια όλων καρφώνονται στη Χώρα που κάθεται σαν πάλλευκο στεφάνι γύρω από τον γκριζοκόκκινο βράχο.
Η Σέριφος σε καλωσορίζει με το φως των Κυκλάδων.
Στη συνέχεια σου παραδίδει τις φυσικές της χάρες, τις απίθανες παραλίες, την ενδιαφέρουσα ενδοχώρα, την ίδια την ψυχή της.
Στο Λιβάδι, αλλά και στο γειτονικό Λιβαδάκι υπάρχουν τα περισσότερα καταλύματα, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, μπαράκια και καταστήματα.
Ανηφορικός δρόμος πέντε χιλιομέτρων συνδέει το Λιβάδι με τη Χώρα.
Μια απόσταση που μπορείτε να καλύψετε ακόμη και με τα πόδια ακολουθώντας το παραδοσιακό καλντερίμι. Παράλληλα, ασφάλτινος δρόμος ζώνει περιμετρικά το νησί και δίνει πρόσβαση σε όλες σχεδόν τις ακτές και στα υπόλοιπα χωριά.
Φωτογραφία: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
Οι πρώτες εντυπώσεις
Με την πάροδο των αιώνων η Χώρα της Σερίφου επεκτάθηκε και έξω από τα τείχη του Κάστρου και χωρίστηκε στην Ανω και Κάτω Χώρα. Στην Ανω Χώρα, ανάμεσα στα ομοιόμορφα κυβισμένα σπίτια, μπρος στη μικρή πλατεία, ξεχωρίζουν το νεοκλασικό οίκημα του δημαρχείου (κτίσμα του 1907) και πλάι του η εκκλησία Αγίου Αθανασίου.
Στην Κάτω Χώρα θα επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο με τη μικρή, αλλά σημαντική συλλογή από ευρήματα ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, όπως επίσης και το λαογραφικό μουσείο. Ξεκινώντας από την πλατεία του δημαρχείου, θα ανηφορίσετε τα ασπρισμένα σκαλοπάτια, θα περάσετε τη «βόλτα», τα ευρηματικά «καταστέγια» και θα φτάσετε ώς τα χαλάσματα του Κάστρου.
Στο ψηλότερο σημείο, δεσπόζει σήμερα το εκκλησάκι του Αγ. Κωνσταντίνου και λίγο χαμηλότερα, αλλά με εξίσου απεριόριστη θέα, οι ναοί της Αγίας Βαρβάρας και του Χριστού.
Οταν οι πειρατές διαφέντευαν το Αιγαίο
Δεν ήθελαν να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη οι άνθρωποι χτίζοντας στο πιο δύσβατο κι απόκρημνο σημείο του νησιού το χωριό τους. Τις φαμίλιες τους και το βιος τους ήθελαν να προστατέψουν.
Το Κάστρο της Χώρας, που αμπάρωνε πίσω από τις βαριές του πόρτες του τη ζωή και την ασφάλεια των νησιωτών, δημιουργήθηκε τον Μεσαίωνα, τότε που οι πειρατές ήταν μάστιγα στο Αιγαίο.
Στην κορυφή του λόφου διακρίνονται τμήματα του ενετικού τείχους που έχτισε η οικογένεια Μικέλι το 1434, αλλά και μερικά από τα παλιότερα φρουριακής μορφής αρχοντικά, ενώ διασώζονται οι δυο λότζιες (πύλες εισόδου) του μεσαιωνικού οικισμού.
Συντάκτης: Θοδωρής Αθανασιάδης
Το σκηνικό που στήνεται κάθε σούρουπο στην καλντέρα της Σαντορίνης, σε μικρότερη βέβαια κλίμακα και με μικρές παραλλαγές, δεν μπορείς πλέον να το αποφύγεις ούτε εδώ, καθώς έχει γίνει «must» και στα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια.
Ετσι, και στο Κάστρο της Σερίφου έχουν γίνει πια της μόδας τα αμήχανα χαμόγελα μπροστά στον φωτογραφικό φακό με θέα το Λιβάδι, οι επιτηδευμένες πόζες με φόντο τα λευκά ξωκλήσια, τα τεντωμένα χέρια που κραδαίνουν τα selfie sticks…
Ολη αυτή η φασαρία και το πήγαινε-έλα κρατά 30 με 40 λεπτά. Οταν τα χρώματα του δειλινού ξεθωριάσουν και το σκοτάδι σκουρύνει το τοπίο, ο κόσμος χάνεται στα καλντερίμια και το Κάστρο της Σερίφου βυθίζεται και πάλι στην απόκοσμη μοναξιά του.
Μόλις ο Αποσπερίτης ξεπροβάλει πίσω από τα ηφαιστειακά βράχια, ριπές ζωογόνου αέρα κατρακυλούν από το βουνό του Τρούλλου και δροσίζουν τις χορταριασμένες πέτρες.
Αυτήν την ώρα αξίζει να καθίσεις στο πεζούλι της εκκλησούλας της Αγίας Βαρβάρας και να χαζέψεις τις λάμπες από τα παραλιακά μαγαζιά κάτω στο Λιβάδι να καθρεφτίζονται στη θάλασσα, να ακούς τις φωνές από τα πιτσιρίκια που ψαρεύουν στον μόλο να σκορπίζουν και να χάνονται στον αέρα, την ώρα που το παχύ σκοτάδι θα αναδύεται από το πέλαγος και με τα πέπλα του θα τυλίγει το νησί.
«Τα φώτα ανάβουν, να προλάβουν της νύχτας το μετέωρο…» - οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου περιγράφουν όλη τη μαγεία της στιγμής!
Οι καλύτερες παραλίες
Η παραλία Βάγια με ομπρέλες και ξαπλώστρες, εκσυγχρονίστηκε πια κι αυτή…
⚑ Λιβάδι – Λιβαδάκι: Στον κόλπο του Λιβαδιού απλώνεται η θαυμάσια αμμουδερή παράλια του Αβλέμονα με τα θεόρατα αρμυρίκια και τα ρηχά νερά της.
Πίσω από την προβλήτα όπου δένουν τα πλοία διαγράφεται ο όρμος Λιβαδάκια που πολιορκείται από δεκάδες νεόκτιστα συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων.
Σε μικρή απόσταση βρίσκονται οι ακρογιαλιές Καράβι, Βατούδι, Βγένιου, που προσεγγίζονται από το χωριό Ράμος.
⚑ Λιά και Αγιος Σώστης: Από την άκρη της παραλίας του Αβλέμονα ξεκινά ο χωματόδρομος που οδηγεί σε στενάχωρο χώρο στάθμευσης. Από εδώ θα συνεχίσετε με μονοπάτι και λίγα σκαλιά ώς τη θαυμάσια παραλία Λια (την προτιμούν οι γυμνιστές).
Επίσης, με τα πόδια θα προσεγγίσετε τη διπλή παραλία του Αϊ-Σώστη όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι.
Παλιότερα επίσης στέκι γυμνιστών, σήμερα θεωρείται πια μια από τις πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.
⚑ Ψιλή Αμμος – Αγιος Γιάννης: Σε ελάχιστη απόσταση από τον Αγιο Σώστη συναντάμε την εξαιρετική παραλία της Ψιλής Αμμου, με τα πολύ ρηχά νερά, τη ζωογόνα σκιά από τα αρμυρίκια και τις παραλιακές της ταβέρνες.
Λίγο βορειότερα θα βρείτε τον όρμο του Αϊ-Γιάννη (δύσκολα τα αυτοκίνητα κατεβαίνουν μέχρι κάτω), με βοτσαλάκι και άμμο, ενώ κατά μήκος της ακτής υπάρχουν αρμυρίκια με σκιά.
⚑ Βάγια – Κουταλάς: Ακολουθώντας τον περιμετρικό ασφάλτινο δρόμο που διατρέχει το ανατολικό τμήμα του νησιού περνάμε τη διασταύρωση για Καλό Αμπέλι και φτάνουμε στην υπέροχη ακτή Βάγια (προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο «Natura 2000»), με τους αμμόλοφους και τα υπήνεμα διάφανα νερά.
Αμέσως ακολουθεί η προφυλαγμένη από τους ανέμους παραλία Γάνεμα, που απέχει μόλις 10 χλμ. από το Λιβάδι.
Παραδίπλα η ακτή του Κουταλά, με τα λίγα σπίτια του ομώνυμου οικισμού δίπλα στο κύμα.
⚑ Μέγα Λιβάδι: Από Γάνεμα ο δρόμος συνεχίζει για το Μέγα Λιβάδι, που απέχει 16 χλμ. από το Λιβάδι.
Εδώ υπάρχει μια μικρή θαυμάσια παραλία και δυο ταβέρνες πλάι στο κύμα.
Στις αρχές του αιώνα, όταν λειτουργούσαν τα ορυχεία, το Μέγα Λιβάδι ήταν το κέντρο του νησιού.
Το μόνο που απέμεινε σήμερα είναι το διαλυμένο νεοκλασικό κτίριο (που σήμερα αποτελεί εστία μόλυνσης) όπου στεγάζονταν τα γραφεία της Γαλλικής Εταιρείας που εκμεταλλευόταν τα ορυχεία.
Οι σκουριασμένες εγκαταστάσεις κι ένα λιτό μνημείο θυμίζουν τα ονόματα των εργατών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια απεργίας.
⚑ Αβεσαλός – Συκαμιά: Ακολουθώντας τον βόρειο περιμετρικό δρόμο θα δείτε το σύντομο χωμάτινο παρακλάδι του δρόμου που με γρήγορες στροφές κατηφορίζει για την όμορφη και ήσυχη παραλία Αβεσαλός.
Λίγο πιο δυτικά (θα πάτε ακολουθώντας ασφάλτινο δρόμο) βρίσκεται ο όρμος της Συκαμιάς, που διαθέτει μια απλωτή, πεντακάθαρη παραλία που σκιάζεται από αρμυρίκια.
Υπάρχει ταβερνάκι, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Μόνο μειονέκτημα ο βοριάς, που όταν πιάσει δεν έχεις πού να σταθείς.
Σύντομες εκδρομές
⟐ Μονή Ταξιαρχών:
Η Μονή Ταξιαρχών δεσπόζει σε απόκρημνο λόφο, στα βορειοδυτικά του νησιού, κοντά στο χωριό Γαλανή.
Οι πρώτες γραπτές αναφορές για την ύπαρξη της μονής βρέθηκαν σε γράμμα του πατριάρχη Τιμόθεου το 1619.
Το μοναστήρι λεηλατήθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ενετοτουρκικού πολέμου, ενώ επανειλημμένως το διαγούμισαν οι πειρατές.
Στα δεινά που πέρασε, οφείλεται η φρουριακή μορφή του με τα ψηλά τείχη και τα παράθυρα που μοιάζουν με πολεμίστρες.
Το μοναστήρι είναι επισκέψιμο μόνο κατόπιν συνεννοήσεως με τον πατέρα Μακάριο, τηλ. 22810-51027.
⟐ Παναγιά - Γαλανή - Κέντραχος:
Τα τρία αυτά όμορφα χωριά, που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού σε άγονη και τραχιά περιοχή, έχουν χαρακτηριστεί παραδοσιακοί οικισμοί.
Από αυτά θα περάσετε αν κατευθύνεστε από τη Χώρα προς τη Μονή Ταξιαρχών και οπωσδήποτε αξίζει να τους αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας.
Στο χωριό Παναγία υπάρχει η πιο παλιά εκκλησία της Σερίφου, κτίσμα του 950.
Από το χωριό Κέντραχος (Καλλίτσος), ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι (30 λεπτά), θα έχετε πρόσβαση στην ομώνυμη παραλία.
Διαμονή
● «Ρίζες», εξαιρετική μονάδα με θαυμάσια θέα στη Χώρα, το Λιβάδι και με εύκολη πρόσβαση στις παραλίες Λιας, Αγ. Σώστης και Ψιλή Αμμος, τηλ. 22810-52222
● «Νιόβη», ένα από τα καλύτερα μπαλκόνια του νησιού, με άνετα δωμάτια που διαθέτουν πανοραμική θέα σε όλον τον κόλπο του Λιβαδιού και τη Χώρα, τηλ. 22810-51900
● «Αγκυρα» studios, πάνω στην παραλία του Αβλέμονα, μόλις 20 μέτρα από την άμμο, τηλ. 22810-51508
● «Αλέξανδρος και Βασιλεία», πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια σε ελάχιστη απόσταση από την αμμουδιά στο Λιβαδάκι, τηλ. 22810-51119
● «Coralli», συγκρότημα διαμερισμάτων και κάμπινγκ στο άκρο της παραλίας Λιβαδάκι, τηλ. 22810-51500
● «Belvedere Serifos», ολοκαίνουργια παρουσία (2018), που διαθέτει αυτόνομες μεζονέτες, πλήρως εξοπλισμένες, με ανεξάρτητες βεράντες που βλέπουν το πέλαγος και το λιμάνι της Σερίφου, τηλ. 6937520624
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης / viewsofgreece.com
Πηγή : http://www.efsyn.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου