15 Σεπ 2018

Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα

Δεν είναι σκυλος, δεν είναι γάτα...είναι ένα υπέροχο μικρό ερπετό, ακίνδυνο για τον άνθρωπο οπως όλες οι σαύρες στην Ελλάδα και πολύ χρήσιμο καθως εξολοθρεύει βλαβερά έντομα. Υπάρχει και στην χώρα μας και απειλείται με εξαφάνιση. Αφιερώσετε λίγο χρόνο να ενημερωθείτε και να ενημερώσετε φίλους και γνωστούς..

.Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας αποτελεί ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον! Στο νησί της Σάμου συνεχίζει να επιβιώνει ένας από τους τελευταίους πληθυσμούς του μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα. 

Είναι είδος προστατευόμενο σύμφωνα με την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και με διεθνείς συμβάσεις. Οι χαμαιλέοντες συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελούν σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται. 

Εκτός από την ικανότητά τους να αλλάζουν χρώμα, τα μάτια τους μπορούν να κινηθούν ανεξάρτητα μεταξύ τους και έτσι μπορούν να επικεντρωθούν σε 2 διαφορετικά οπτικά πεδία.

 Όταν βρίσκει ένα θήραμα, ο χαμαιλέοντας στρέφεται σε διόφθαλμη όραση, ώστε να στοχεύσει καλύτερα το έντομο και να το πιάσει με τη γλώσσα του. Όπως όλες οι σαύρες που συναντάμε στην Ελλάδα ΔΕΝ διαθέτουν δηλητήριο και είναι εντελώς ακίνδυνοι για τον άνθρωπο. 

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη μελέτη του πληθυσμού του μεσογειακού χαμαιλέοντα στη Σάμο. Έχοντας συναίσθηση της σπανιότητας του είδους και της ευθύνης που το γεγονός αυτό δημιουργεί, ο συνδυασμός της επιτόπιας έρευνα με στοχευμένες δράσεις προστασίας έχει ως στόχο να συμβάλλει ουσιαστικά στην "άμυνα" αυτού του σπάνιου πλέον είδους. 

Για το σκοπό αυτό οι ερευνητές εργάζονται συστηματικά όχι μόνο για τη συλλογή δεδομένων, αλλά και για την ενημέρωση του κοινού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τη σημαντικότητα και τη σπανιότητα του είδους.

 Μαθετε περισσότερα για τους χαμαιλέοντες μέσα από το βίντεο: https://www.facebook.com/Archipelago.gr/videos/755230548153657/UzpfSTcwMTQzNzQ3NjoxNDYxNzM4NTE3MzA1NDgy/

Πηγή : /Archipelago.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...