20 Νοε 2012

ΙΜΒΡΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ......VIDEO....



ΙΜΒΡΟΣ

Η Ιμβρος, ένα απο τα νησιά των Θρακικών Σποράδων απέχει 10 ναυτικά μίλια απο την Λήμνο, 12 από την Σαμοθράκη και μόλις έντεκα μίλια από το στόμιο του Ελλήσποντου, απόσταση που καθόρισε την μοίρα των κατοίκων του. Εχει μήκος 16 μίλια, πλάτος 5 και 46 μίλια περίμετρο. Το όνομα της Ιμβρου προέρχεται από τον αρχαίο Θεό Ιμβραμού που συμβολίζει την γονιμότητα της γής.


Ο Ομηρος την αναφέρει στην Ιλιάδα ενώ είναι γνωστό οτι χρησιμοποιήθηκε ως βάση ανεφοδιασμού των Ελλ ήνων στον Τρωικό πόλεμο. Απο το 431 π.Χ. η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου υπήρξε συνεχής και αμετάβλητη. Αψευδίς μάρτυρας γι' αυτό είναι τα πάμπολλα αρχαιολογικά μνημεία της.

 Λόγω της μεγάλης στρατηγικής της σημασίας υπήρξε στόχος πειρατών και πολλών κατακτητών κατά τους Βυζαντινους χρόνους. Μετά την κατάρευση του Βυζαντίου υστερα από διαπραγματευσεις του πρόκριτου του νησιου Κριτόβουλου. με τον Σουλτάνο, το Αιγαιοπελαγίτικο νησί, παραχωρήθηκε με ευνοικους για τον Ελλ ηνισμό όρους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.



Το 1912 οι Ελληνικές δυνάμεις ενσωμάτωσαν το αμιγώς από Ελληνες κατοικουμενο νησί στον Εθνικό κορμό ενώ το 1920 με την συνθήκη των Σερβών κατοχυρώθηκε η προσάρτηση της Ιμβρου στην Ελλάδα. Το 1923 κατά την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης η Τουρκία αξίωσε από τις μεγάλες Δυνάμεις, για λόγους στρατηγικους και γεωπολιτικους να συμπεριλάβει στα εδάφη της και το Ελληνοκατοικουμενο νησί, πράγμα που επέτυχε αφού υποχρεώθηκε να υπογράψει δεχόμενη την διοίκηση του νησιου από Ελληνες (άρθρο 14) εξασφαλίζοντάς τους και όλα τα δικαιώματα. 

Παρα ταυτα όμως αμέσως μετά την παραχώρηση, ακολουθησε η αθέτηση της υπογραφής της, η καταστρατήγηση των άρθρων της Συνθήκης Τ11ς Λωζάν11ς και ο αφελληνισμός της Ιμβρου. Σήμερα στο νησί έχουν μείνει 250 ψυχές. 

http://iktath.kom.duth.gr/imvros.htm

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...