15 Νοε 2012

Φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια της Αργυρώς




Η παρακάτω συνταγή της Αργυρώς Βαρβαρίγου για φάβα παντρεμένη με καραμελωμένα κρεμμύδια είναι από την τηλεοπτική εκπομπή Καφές με την Ελένη που προβλήθηκε στις 2/3/2009.
Υλικά:
  • 500 γρ. Φάβα
  • 1 Κρεμμύδι
  • 2 λίτρα Ζωμό Λαχανικών
  • 250 γρ. Κρεμμυδάκια πέρλες (τα πολύ μικρά) 
  • 1 κουτ. σούπας Ζάχαρη 
  • 1/3 φλιτζ. Βαλσάμικο 
  • 1/4 φλιτζ. Ελαιόλαδο 
  • 1 κουτ. σούπας Κάπαρη  
  • Αλάτι
  • Μαγειρική Σόδα  
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε τη φάβα για 30' σε αρκετό νερό με μια πρέζα μαγειρική σόδα. Την ξεπλένουμε πολύ καλά και στραγγίζουμε. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με χονδρή βάση ρίχνουμε τη φάβα, το κρεμμύδι ολόκληρο και το ζωμό. 
Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση, ξαφρίζουμε αρκετές φορές μέχρι να καθαρίσει η επιφάνεια. Τότε χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη φάβα μέχρι να λιώσει τελείως το κρεμμύδι και να γίνει η φάβα κρέμα (περίπου 50' σε χαμηλή φωτιά). Για καλύτερη ακόμη υφή της φάβας μας, την αλέθουμε στο μύλο ή τη χτυπάμε με τον πολτοποιητή. Τέλος, την αλατίζουμε. 
Για να καραμελώσουμε τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι το ελαιόλαδο, την κάπαρη και τα αφήνουμε για 5'- 6' μέχρι να πάρουν χρώμα.
 Τα καραμελώνουμε πασπαζίζοντας με τη ζάχαρη και σβήνοντας με το μπαλσάμικο. Τα αφήνουμε για 2' - 3' λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σερβίρουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμυδάκια και την περιχύνουμε με ωμό ελαιόλαδο. Η φάβα είναι ένα τέλειο συνοδευτικό για γαύρο ξιδάτο ή μαριναρισμένη ρέγγα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...