24 Νοε 2012

Ένα εκπληκτικό ντοκουμέντο που κατατέθηκε την Τρίτη στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.




Όσα ακολουθούν αποτελούν στοιχεία από ντοκουμέντο που προετοιμάστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. προς χρήση από τους Υπουργούς Οικονομικών για τη συνεδρίασή τους της Τρίτης 20ης Νοεμβρίου 2012 όπως το παρουσιάζει ρεπορτάζ του Reuters (http://www.reuters.com/article/2012/11/21/eurogroup-greece-document-idUSL5E8ML01A20121121?feedType=RSS&feedName=financialsSector). 

Από όσο γνωρίζω, στην Ελλάδα δεν είχαμε την τιμή να πληροφορηθούμε τις συνταρακτικές εκτιμήσεις του ντοκουμέντου αυτού, αν και μας έχουν πρήξει με το αν θα πάρουμε ή όχι τη δόση και με ιστορίες τού γίγαντα Σαμαρά (ναι, και οι νάνοι μπορούν να έχουν γιγάντια σκιά) που θέτει την Ευρώπη προ των … ευθυνών της

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Χωρίς πρόσθετα μέτρα «κουρέματος» (που όλοι γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες θα παρθούν και με τι είδους εσωτερικά μέτρα θα συνοδεύονται), και σύμφωνα με τις προβλέψεις των τροϊκανών που μονίμως πέφτουν έξω προς το χειρότερο, το ελληνικό χρέος θα είναι στο 144% του ΑΕΠ το 2020, στο 133% το 2022 και στο 111% το 2030!!!! Θυμάται μήπως κανένας πού βρισκόταν όταν οι αχαρακτήριστοι ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου δήλωναν τα περί «Τιτανικού»;


Και συνεχίζουμε: Αλλά, ακόμη και αν παρθούν μέτρα περικοπής του χρέους, που περιγράφονται αναλυτικά από το άρθρο (περικοπή επιτοκίων των διμερών δανείων, δεκαετής περίοδος χάριτος στην καταβολή των τόκων στο ταμείο στήριξης, επιστροφή των κερδών (!) που έχει πραγματοποιήσει η ΕΚΤ «παίζοντας» με τα ελληνικά ομόλογα, αγορά 10 δις χρέους από ιδιώτες προς 50 σεντς το ευρώ) και πάλι το χρέος ΔΕΝ θα πέσει στο 120%, που θεωρείται το κατώφλι «βιωσιμότητας» ούτε ως το … 2020!!!

 Και βέβαια, ο όρος «βιώσιμο» σημαίνει ότι θα δουλεύουμε με όρους σκλάβων γαλέρας για να πληρώνουμε, ενώ μη βιώσιμο σημαίνει ότι δημιουργείται σπιράλ έκρηξης των υποχρεώσεών μας που ουδέποτε θα αποπληρωθούν. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο…


Και ανάμεσα στα υπόλοιπα, προσέξτε και το εξής καταπληκτικό που έχω ήδη σημειώσει παραπάνω: Η ΕΚΤ έχει καταγράψει μέχρι στιγμής κέρδη ύψους 4,6% του ελληνικού ΑΕΠ από την αγοραπωλησία ελληνικών ομολόγων!!! Δηλαδή τα αγοράζει κοψοχρονιά στην ελεύθερη αγορά και μετά, με τα νέα δανεικά που λαμβάνει η Ελλάδα, τα αποπληρώνεται στην ακέραιη αξία τους!!!
Ο μόνος τρόπος, λέει το τεχνοκρατικό ντοκουμέντο των υπουργών, που απομένει ΑΝ είναι να πέσει το χρέος στο … 120% του ΑΕΠ ως το … 2020, είναι να περικοπεί το χρέος της Ελλάδας προς τις χώρες μέλη (δηλαδή να καταγράψουν αυτές ζημία) και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της δυστοκίας στη σύνοδο του Eurogroup, αφού το στόχο του 120% έως το 2020 επιμένει να ζητά το ΔΝΤ υπό την απειλή της απόσυρσής του.


Αλλά, σκεφτείτε πόσο απλούστερα θα ήταν τα πράγματα αν από την πρώτη στιγμή το χρέος είχε περικοπεί από την Ελληνική κυβέρνηση, που όμως, όπως αποδείχτηκε, μόνο για τους Έλληνες δε λειτουργούσε. Ενδεχομένως, με επιστροφή στη δραχμή και υποτίμηση καθώς και με μονομερή μετακύληση των καταληκτικών ημερομηνιών, όλα δυνατά τότε που το χρέος αφορούσε ακόμη ιδιώτες και διεπόταν από την Ελληνική νομοθεσία.


Η εμμονή στην πολιτική των μνημονίων από την Ελληνική αστική τάξη αρχικά ειδώθηκε από αυτήν σαν τρόπος βίαιης συρρίκνωσης του κομματιού της πίττας που παίρνουν οι εργαζόμενοι από το ΑΕΠ, δηλαδή τρόπος θεραπείας της συρρίκνωσης των επενδύσεων, προκειμένου να διασωθούν τα ποσοστά κέρδους της ολιγαρχίας.

 Αλλά τώρα αρχίζει και γίνεται σαφές ότι οι ελληνικές οικονομικές και πολιτικές ελίτ έχουν χάσει τη μπάλα και δε μπορούν να ελέγξουν το ντόμινο των εξελίξεων. Είναι αξιοπερίεργο γιατί δεν κάνουν πίσω και επιμένουν, καίγοντας στην προσπάθεια αυτή με ραγδαίους ρυθμούς όλες τις εφεδρείες τους και όλες τις γέφυρες πίσω τους. Αυτή η πολιτική, αν δεν ανακοπεί από την Αριστερά, μοιραία θα οδηγήσει στην ανάληψη της εξουσίας από την τελευταία εφεδρεία της άρχουσας τάξης, τους Χρυσαύγουλους.
Πηγή: Αριστερό Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...