21 Νοε 2012

Όχι άλλοι Aριθμοί!





3.000 αυτοκτονίες. 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τρίτο μνημόνιο, 26% ανεργία. 300 άτομα στη βουλή. Η ενασχόληση με την επικαιρότητα, εδώ και αρκετό καιρό, χρειάζεται καλή γνώση μαθηματικών, κάτι που δεν διαθέτω.

 Οι καθηγήτριες των μαθηματικών που είχα στο λύκειο δεν είχαν σε μεγάλη εκτίμηση τις μαθηματικές μου ικανότητες, αίσθημα αμοιβαίο, όχι επί προσωπικού αλλά εναντίον των μαθημάτων που προσπαθούσαν να μου χώσουν στο κεφάλι.
Εξ’ορισμού αρνητικός προς τα μαθηματικά, δε μπορώ να δεχτώ να ακούω αριθμούς από όλες τις πλευρές. Δέχομαι ότι τα οικονομικά δε μπορούν να αποτυπωθούν με άλλον τρόπο. Αλλά δεν είναι όλη μας η ζωή οικονομικά.

 Ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι.
Άκουσα υπομονετικά, λίγα λεπτά πριν γραφτούν αυτές εδώ οι γραμμές, τον υπουργό οικονομικών Ι.Στουρνάρα να βαυκαλίζεται και να επαίρεται για τις μεγάλες επιτυχίες των μνημονίων και των μέτρων λιτότητας που απορρέουν από  αυτά.

 Νούμερα, νούμερα, νούμερα. Ποσοστά, αφαιρέσεις (ΠΟΛΛΕΣ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ), λίγες προσθέσεις και αρκετές διαιρέσεις (κατά το γνωστό “διαίρει και βασίλευε”). Αυτά ως αποδεικτικά της θετικής έκβασης των προσπαθειών της κυβέρνησης.
Πρέπει όλοι να δούμε πιο ανθρωποκεντρικά τον κόσμο μας. Ναι έχουμε οικονομικό πρόβλημα ως χώρα και ναι, προέχει η σωτηρία της.


 Αλλά δεν είναι έξυπνη κίνηση να υποφέρει ένα μεγάλο σύνολο του πληθυσμού  για να καταφέρει να σωθεί η χώρα και μάλιστα χωρίς να έχει ερωτηθεί (δε θεωρώ ερώτηση προς το λαό τις εκλογές).
 Δυστυχώς, για τους αριθμολάγνους, δεν μετριούνται όλα με τα μαθηματικά. Το αίσθημα του να περπατάς στην παραλία κοιτώντας το ηλιοβασίλεμα, το ξέρουν όλοι αυτοί προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα;

 Πώς μετριέται ακριβώς; Μία μάνα που πιάνει για πρώτη φορά στα χέρια της το νεογέννητο μωρό της νιώθει όλη τη χαρά του κόσμου. Αυτό με ποιες πράξεις επαληθεύεται; Μία παρέα ατόμων που πίνει τσίπουρα μπροστά στο τζάκι με φόντο τα χιονισμένα Τζουμέρκα γελάει σαν να μην υπάρχει αύριο. Αυτό πώς το μετράνε; Σε ντεσιμπέλ;


Είναι η πλέον κατάλληλη ώρα να αντιληφθούμε πως δεν είμαστε αριθμοί. Και πολύ περισσότερο να το αντιληφθούν οι έχοντας τα ηνία της χώρας. Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν περάσει στο στάδιο απάθειας.

Κανένας μη κομματικοποιημένος νους δεν ενδιαφέρεται για το τι γίνεται στα πολιτικά και στα οικονομικά της χώρας. Οι έλληνες θέλουν απλά την ησυχία τους. Θέλουν να μην ξανακούσουν αριθμούς. Κάντε ό,τι είναι κάνετε, έτσι κι αλλιώς δε θα μας ρωτήσετε. Αλλά ήμαρτον, όχι άλλοι αριθμοί…

 http://12tetragonika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...