13 Μαρ 2013

BRICS : Δημιουργία τράπεζας ανάπτυξης

8

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Voice Of Russia  και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας BRICS στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικήςστις 26-27η  Ρωσία προτείνει να ενισχυθεί η παγκόσμια επιρροή της άτυπης ομάδας BRICS, μέλη της οποίας είναι επίσης η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.


Οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες διατυπώθηκαν σε έκθεση Ρώσων εμπειρογνωμόνων, που προετοιμάστηκε για το σκοπό αυτό.
Πέρυσι, η Ινδία πρότεινε να δημιουργηθεί Τράπεζα Ανάπτυξης και η έκθεση των Ρώσων εμπειρογνωμόνων αναπτύσσει περαιτέρω αυτή την πρωτοβουλία, προτείνοντας να δημιουργηθεί η έδρα της Τράπεζας στη Μόσχα και το ιδρυτικό της κεφάλαιο να φτάσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την άνοιξη του 2012, στη Σύνοδο Κορυφής στο Νέο Δελχί, ελήφθη η απόφαση για την πραγματοποίηση των εμπορικών και άλλων σχέσεων  ανάμεσα στους εταίρους σε εθνικά νομίσματα και όχι σε δολάρια.

Σε σχέση με αυτό, οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες προτείνουν να δημιουργηθεί Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, με σκοπό την προστασία των οικονομιών των χωρών της BRICS από τις απότομες διακυμάνσεις του δολαρίου και από τους «νομισματικούς πολέμους». Επίσης έχει  διατυπωθεί επίσης και μια άλλη πρωτοβουλία  για τη δημιουργία Ταμείου κατά της κρίσης ύψους 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ουσία των ρωσικών πρωτοβουλιών συνίσταται στην εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της προσπάθειας αυτής θεωρώντας  ότι απαιτείται  η  ολοκλήρωση και λύση από κοινού των οικονομικών προβλημάτων στον τομέα της ασφαλείας.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων,  για την καταπολέμηση της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής, του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, του εμπορίου ναρκωτικών και της πειρατείας.
Στην έκθεσή τους οι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εφιστούν την προσοχή στις αντιθέσεις εντός της ομάδας BRICS.

Ως σημαντικά προβλήματα  χαρακτήρισαν τις εδαφικές διαφορές ανάμεσα στην Κίνα και την Ινδία, τον ανταγωνισμό για τις πρώτες ύλες, τις εμπορικές διαφορές και τις διαφορές στις προσεγγίσεις για τις κλιματικές αλλαγές.

Εξάλλου, οι συντάκτες της έκθεσης δεν αμφιβάλλουν ότι η Μόσχα είναι ικανή να «απενεργοποιήσει» αυτές τις διαφορές. Χάρη στο κύρος της η Ρωσία ( αναφέρουν οι ειδικοί) είναι σε θέση να ενθαρρύνει τους εταίρους της στην ομάδα BRICS στην υπερνίκηση των διαφορών αυτών. Με την προσέγγιση αυτή συμφωνεί και  ο πολιτικός αναλυτής Ιωσήφ Ντίσκιν.

Οι εμπειρογνώμονες της Ρωσίας επισημαίνουν ότι η Δύση βλέπει την BRICS ως γεωπολιτικό της ανταγωνιστή. Συνεπώς, θα προσπαθήσει να μην επιτρέψει στις «πέντε» χώρες-μέλη της ομάδας να σταθεροποιηθούν στην παγκόσμια σκηνή.

Η αποτροπή τέτοιας ακριβώς τροπής των εξελίξεων είναι ο βασικός στόχος της έκθεσης που συντάχτηκε από τους Ρώσους εμπειρογνώμονες. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση της επικείμενης εθνικής στρατηγικής της Ρωσίας στο πλαίσιο της ομάδας BRICS.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Πηγή :http://www.defencenet.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...