11 Σεπ 2014

Στο χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ εντάσσονται και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αλλαγές στο παρά πέντε πέρασε η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις που μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν σφοδρές με τα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου να πέφτουν στο κενό.

Στις διορθώσεις της τελευταίας στιγμής η φορολόγηση και των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων (ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών καταλυμάτων) που λειτουργούν ως ατομικές επιχειρήσεις με τον χαμηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ, όπως μετ' επιτάσεως ζητούσε ο κλάδος.

Ωστόσο ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν θα ισχύσει για τις βίλες και τις πολυτελείς κατοικίες που ενοικιάζονται την τουριστική περίοδο, μια μόδα των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία αυτή θα παραμείνει στον υψηλό συντελεστή ΕΝΦΙΑ.

Αναφερόμενη στη τροπολογία αυτή η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε ότι «διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα πλήρωναν πολλαπλάσιο φόρο» καθώς «θα φορολογούνταν ως κατοικίες».

Όπως δήλωσε, η σημερινή εξέλιξη για τη φορολόγηση των τουριστικών καταλυμάτων στο πλαίσιο του ΕΝΦΙΑ συμβάλλει «στη μείωση των οικονομικών βαρών, στην ίση μεταχείριση και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων»

«Μέλημα του υπουργείου Tουρισμού είναι η στήριξη του τουριστικού κλάδου στο σύνολο του. Με βάση αυτή την αρχή, είμαστε πάντα ανοικτοί σε κάθε πρόταση που θα διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού» επισημαίνει ακόμη η κυρία Κεφαλογιάννη.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο (ΞΕΕ) με επιστολές τους τις προηγούμενες ημέρες στον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ζητούσαν ομοιόμορφο ΕΝΦΙΑ σε όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Τονίζοντας την ιδιομορφία της ξενοδοχειακής υποδομής της χώρας, στην οποία το 40% των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της Ελλάδας ανήκουν σε ατομικές επιχειρήσεις, τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατό αυτές να υπερφορολογούνται ως … «κατοικίες» και να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές εταιρειών που λειτουργούν ως ξενοδοχεία.

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...