10 Απρ 2015

Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται.

Σημερα περι ωρα 10:00 τελεστηκε  με μεγαλη ευλαβεια η  Αποκαθηλωση του Χριστού στον Ιερο Ναο του Αγιου Αθανασιου στη Χωρα.
Τα παλαιότερα χρόνια, λόγω της φτώχειας, δεν υπήρχε στις εκκλησίες το γνωστό έπιπλο («κουβούκλιο») του Επιταφίου. Για το λόγο αυτό επιτάφιος στρωνόταν πάνω σ’ ένα μακρόστενο τραπέζι ή πάνω σε σανίδες που τοποθετούνταν πάνω σε τρίποδα.
Ο στολισμός του επιταφίου άρχιζε από το πρωί τη Παρασκευής και η επιφάνεια του τραπεζιού γέμιζε με λογής – λογής λουλούδια που έφερναν στην εκκλησία οι γυναίκες: Βιολέτες, κρίνα, τριαντάφυλλα, γαρίφαλα, μαργαρίτες κ.λπ.
Το προσκύνημα του Επιταφίου άρχιζε από το μεσημέρι και διαρκούσε έως το βράδυ.
Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού προσκυνούσαν τον Επιτάφιο, πλην των ασθενών. Τα μικρά παιδιά περνούν τρεις φορές κάτω από το τραπέζι του Επιταφίου «για το καλό».
Στην χώρα , που είχε δυο ενορίες, ο κόσμος επισκεπτόταν τους Επιταφίους των δυο εκκλησιών
Τα υπολείμματα των κεριών του Επιταφίου δεν τα πετούσαν και δεν τα προόριζαν για άλλη χρήση, αλλά τα φύλαγαν και τα άναβαν σε περίπτωση κακοκαιρίας, όταν άστραφτε κι έπεφταν κεραυνοί, για να σταματήσει η θύελλα.
Η περιφορά το Επιταφίου γινόταν, όπως και σήμερα, νωρίς το βράδυ, κάτω από τα συνεχή πένθιμα χτυπήματα της καμπάνας.
Προηγούνται  τα εξαπτέρυγα, τα φανάρια, ο σταυρός, το Κουβούκλιο, που το κρατούν νεαρά παιδιά.η επίτροποι της εκκλησίας
Τις ταινίες του Επιταφίου τις κρατούσαν  οι επίσημοι, πρόεδρος της Κοινότητας ή δήμαρχος, βουλευτής κ.λπ.
Ακολουθούν και οι ψαλτάδες, που ψάλλουν τα Εγκώμια του Χριστού: «Αι γενεαί αι πάσαι», «Η Ζωή εν Τάφω» και το «Άξιον εστί».
Κοπέλες ντυμένες μυροφόρες κρατούν κάνιστρα με λουλούδια και «ραίνουν» τον Επιτάφιο. Τέλος ακολουθούν οι εκατοντάδες των πιστών με τα αναμμένα κεριά στα χέρια τους.
Σε πλατείες ή σταυροδρόμια η πομπή σταματάει για να ψάλλει κάποια δέηση και μετά συνεχίζει την πορεία της για να καταλήξει και πάλι στην εκκλησία. Εκεί συνεχίζεται για λίγο η Ακολουθία της Μ. Παρασκευής και γίνεται η απόλυση.
Χαρακτηριστικό της παλαιότερης περιφοράς του Επιταφίου ήταν ότι δεν υπήρχαν θεατές στις πλατείες, στα καφενεία  και στις αυλές , όπως γίνεται σήμερα, γιατί όλος ο κόσμος συμμετείχε στην πομπή.
Στην Σέριφο οι επιτάφιοι συναντιωνται  στην κεντρική πλατεία 
Μεταξύ των ενοριών υπάρχει ανταγωνισμός για τον ωραιότερο στολισμό του Επιταφίου, ώστε να προκαλέσουν τα ευνοϊκά γι’ αυτές σχόλια των προσκυνητών. Στις 19:00 θα ψαλουμε τα εγκωμια του Επιταφιου και περι ωρα 21:00 θα γινει η περιφορα

Σήμερον μαύρος ουρανός, σήμερον μαύρη μέρα
σήμερον όλοι θλίβονται και τα βουνά λυπούνται.
Καλη Ανασταση με υγεια.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...