16 Μαΐ 2016

Τα δίχτυα του ψαρά μπαίνουν στην... ντουλάπα μας

Τα δίχτυα του ψαρά μπαίνουν στην ντουλάπα μας ή στολίζουν το σαλόνι του σπιτιού μας, αφού μετατρέπονται σε ύφασμα με το οποίο μπορούν να ραφτούν ρούχα, μαγιό ή ακόμη και να γίνουν χαλιά. Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της καινοτόμας δράσης, «Healthy Seas: Νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα».
 Πρόκειται για μια κοινοπραξία περιβαλλοντικών οργανώσεων και εταιριών που μοιράζονται μια κοινή αποστολή, να συμβάλουν στον καθαρισμό των θαλασσών από τα εγκαταλελειμμένα «δίχτυα φαντάσματα», τα οποία αποτελούν θανάσιμη απειλή και παγίδα για τα θαλάσσια οικοσυστήματα καθώς ευθύνονται για την άσκοπη θανάτωση πολλών θαλάσσιων ζώων, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η διευθύντρια του «Medasset», του φορέα υλοποίησης του προγράμματος στην Ελλάδα, Γεωργία Τρισμπιώτη.
«Σκοπός μας είναι ο καθαρισμός των θαλασσών από αυτά τα δίχτυα. Βασική δράση μας είναι η ανάσυρσή τους από το βυθό και στη συνέχεια η ανακύκλωσή τους σε πρώτης ποιότητας νήμα Econyl». Όπως συμπληρώνει η κ. Τρισμπιώτη, η δράση «Healthy Seas» στοχεύει στη βιωσιμότητα τόσο με την περιβαλλοντική, όσο και με την οικονομική έννοια καθώς τα δίχτυα που ανασύρονται δεν καταλήγουν σε χωματερές αλλά ανακυκλώνονται σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες για τη δημιουργία καινούριων χρήσιμων προϊόντων, όπως κάλτσες, μαγιό, χαλιά κ.α.
Το «Medasset» συνεργάστηκε με τους αλιευτικούς συλλόγους σε Άλιμο, Μικρολίμανο και Πέραμα καθώς και με τον αλιευτικό σύλλογο Κέρκυρας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ενώ βασικοί συντελεστές σε αυτήν την προσπάθεια είναι δύτες από καταδυτική ομάδα, οι οποίοι βούτηξαν για την ανάσυρση «διχτυών φαντασμάτων» στα ανοιχτά του Αλίμου, στο Τολό Αργολίδας, στην Τέλενδο και το ακρωτήρι Πνημένος στην Κάλυμνο.
«Συλλέξαμε άχρηστα δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, αλλά κι από ναυάγιο στην Μακρόνησο. Όλα τα δίχτυα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του «Healthy Seas» φροντίσαμε να καταλήξουν στη Σλοβενία, σε ειδικό εργοστάσιο επεξεργασίας όπου ανακυκλώθηκαν» τονίζει η κ. Τρισμπιώτη και δηλώνει ότι οι επόμενοι σταθμοί καθαρισμού των ελληνικών βυθών θα είναι περιοχές της Εύβοιας, αλλά και νησιά των Κυκλάδων.
Συνολικά, από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι σήμερα το «Medasset» συγκέντρωσε: 2 τόνους «δίχτυα φαντάσματα» από το βυθό, 11 τόνους άχρηστα δίχτυα ιχθυοκαλλιέργειας και 9 τόνους άχρηστα δίχτυα αλιέων.
«Φιλοδοξία μας είναι να μετατρέψουμε κάτι άχρηστο και καταστροφικό, όπως είναι τα εγκαταλειμμένα δίχτυα, σε κάτι πολύ χρήσιμο προστατεύοντας παράλληλα έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους, τη θάλασσα» κατέληξε η κ. Τρισμπιώτη, ενώ επεσήμανε την σημασία της κυκλικής οικονομίας, αφού τα περισσότερα δίχτυα είναι φτιαγμένα από νάιλον, ένα πολύτιμο πολυμερές πλαστικό, το οποίο μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί στην κλωστοϋφαντουργία. Όπως υπογραμμίζει, η ‘αναγέννηση’ των διχτυών αλιείας μπορεί να υποστηρίξει επιχειρηματικά μοντέλα που προσφέρουν μια αυτοτροφοδοτούμενη και επεκτάσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριπτέων διχτυών αλιείας σε όλη την Ευρώπη.
Μάλιστα, ύφασμα φτιαγμένο από ανακυκλωμένο νήμα βγαλμένο από τη θάλασσα, έχει δοθεί σε σπουδαστές σχολής μόδας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε μια επίδειξη τα ρούχα που δημιούργησαν, τα οποία κατόπιν θα εκτεθούν σε εμπορικό κέντρο, στην αίθουσα Αποθήκη στην Τεχνόπολη, αλλά και στο Στέκι της Ευρώπης.
Η δράση «Healthy Seas» ήδη πραγματοποιείται σε άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες,Ιταλία, Βέλγιο,Μ.Βρετανία και Ολλανδία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...