4 Αυγ 2017

Κυκλάδες: Πλαστικά ακόμη και στον βυθό της Καλντέρας!

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), κατά τη διάρκεια της δωδεκαήμερης περιοδείας του Rainbow Warrior στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Greenpeace.
Δυστυχώς, από τα ευρήματα προκύπτει ότι η πλαστική ρύπανση στις ελληνικές θάλασσες και ακτές είναι μεγαλύτερη απ’ όσο φανταζόμαστε, αφού τα πλαστικά βρίσκονται παντού: Από τις παραλίες της χελώνας Caretta caretta στην Ζάκυνθο, μέχρι τις πιο απόμερες παραλίες της Ηρακλειάς και της Μυκόνου και από τον βυθό της Καλντέρας στην Σαντορίνη μέχρι την ανοιχτή θάλασσα.
plastika kaldera 1
Πλαστικός «κλοιός» σε θάλασσα και ακτές
Κατά το διάστημα της περιοδείας, πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες μικροπλαστικών από την επιφάνεια της θάλασσας σε Ιόνιο, Κρητικό και Αιγαίο πέλαγος, επισκέψεις σε απόμερες και δυσπρόσιτες παραλίες, καθώς και βιντεοσκόπηση του βυθού της θάλασσας στην Καλντέρα της Σαντορίνης και βόρεια της Μυκόνου.
plastika kaldera 3
Για την καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων στον βυθό των ελληνικών θαλασσών, χρησιμοποιήθηκε καλωδιακή κάμερα καταγραφής βυθού (dropcam). Στα 317 μέτρα βυθού που διένυσε η υποβρύχια κάμερα στην Καλντέρα της Σαντορίνης, κατέγραψε 39 πλαστικές σακούλες και υπολείμματα σακουλών, 12 υπολείμματα αλιευτικών εργαλείων (σχοινιά και δίχτυα), 14 μεταλλικά κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας, 11 ποτήρια και καπάκια ποτηριών του καφέ, 3 πλαστικές συσκευασίες και 5 απροσδιόριστα πλαστικά αντικείμενα.
plastika voreini spilia irakleia 1
plastika voreini spilia irakleia 2
Επίσης, σε δύο μικρές δυσπρόσιτες παραλίες της Ηρακλειάς, εντός του κόλπου της Βορεινής Σπηλιάς, καταμετρήθηκαν συνολικά 514 πλαστικά αντικείμενα. Σε μια απόμερη μικρή παραλία μεταξύ Αρμενιστή και Αυλέμωνα της Μυκόνου, καταμετρήθηκαν 821 πλαστικά αντικείμενα.
plastika vourkaria irakleia 1
plastika vourkaria irakleia 2
Αν και τα τελικά εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια (μικροπλαστικά και μικροΐνες), ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.
plastika mykonos 2
plastika mykonos 1
Καλύτερη λύση η πρόληψη
«Το πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος, όπως επιβεβαίωσε και η έρευνά μας με το Rainbow Warrior. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί κυριολεκτικά σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας και όπως με κάθε ασθένεια, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού» δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
«Η πλαστική ρύπανση είναι από τα λίγα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα, στα οποία η προσωπική μας συμβολή μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά. Ευτυχώς, το διεθνές κίνημα ενάντια στο πλαστικό μίας χρήσης και στην κουλτούρα της σπατάλης γιγαντώνεται καθημερινά. Σε αυτήν την προσπάθεια η Ελλάδα οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο» συμπλήρωσε ο κ. Καφετζής.
plastika katagrafi greenpeace
«Το πρόβλημα της εμφάνισης των πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες έχει ξεκινήσει να καταγράφεται μόλις την τελευταία πενταετία» δήλωσε ο ερευνητής του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Δρ. Βασίλης Γεροβασιλείου που συμμετείχε στις έρευνες.
«Στο πλαίσιο της παρούσας συνεργασίας ανάμεσα στην Greenpeace και το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. αλλά και από προηγούμενες έρευνες, έχουν καταγραφεί μεγάλες συγκεντρώσεις πλαστικών σε προστατευόμενα ενδιαιτήματα με πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλη αξία διατήρησηςΤεράστια ποικιλία σκουπιδιών, ιδίως πλαστικών, έχει παρατηρηθεί στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών, συχνά μακριά από την πηγή ρύπανσης, ενώ κομμάτια από πλαστικές σακούλες και άλλα αντικείμενα καταλήγουν ακόμη και στο εσωτερικό υποθαλάσσιων σπηλαίων. Ωστόσο, η επιστημονική τεκμηρίωση του προβλήματος στις ελληνικές θάλασσες είναι ακόμη αποσπασματική ενώ δεν είναι πλήρως γνωστές οι επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα και τους οργανισμούς που κατοικούν σε αυτά» σημείωσε ο Δρ. Γεροβασιλείου.
(Πηγή: Greenpeace)
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...