8 Αυγ 2017

Στη Ρόδο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου - Σύσκεψη στο γραφείο του Γιώργου Χατζημάρκου

Την στελέχωση των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και την έγκαιρη προετοιμασία τους, αλλά και την δικαιότερη διαχείριση των πόρων που εισπράττει το ΥΠ.ΠΟ. υπέρ των νησιών ζήτησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος από την υπουργό Πολιτισμού - Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, την οποία δέχτηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στη Ρόδο για να ενημερωθεί για θέματα αρμοδιότητάς της.
Την υπουργό συνόδευε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και συνεργάτες της, ενώ στη σύσκεψη που ακολούθησε, συμμετείχε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος και η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού - Πολιτισμού & Αθλητισμού Μαριέτα Παπαβασιλείου.

xatzimarkos koniordoy rodos 2017 2
Προτεραιότητα της περιφερειακής αρχής ο Πολιτισμος
Για τη σημαντική θέση που κατέχει ο πολιτισμός στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής ενημέρωσε την κ. Κονιόρδου ο περιφερειάρχης. Αποτέλεσμα τούτου, είναι ένα μεγάλο μέρος από ίδιους πόρους της Περιφέρειας, καθώς και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 - 2020» να διατίθενται για έργα πολιτισμού στα νησιά.
Τα έργα πολιτισμού που η περιφερειακή αρχή χρηματοδοτεί εξ ιδίων πόρων της Περιφέρειας είναι:
*Αποκατάσταση - Ανάδειξη Μεσαιωνικού Μόλου και των σωζομένων τμημάτων του Πύργου Ναϊλάκ
*Καμπαναριό Φιλερήμου
*Ανασκαφή Κυμισάλας Ν. Ρόδου και ανάδειξη Ακρόπολης
*Ασφαλτόστρωση οδού σύνδεσης της Επαρχιακής οδού Κατταβιάς - Πρασονήσι με Βρουλιά
*Φωτισμός Βράχου Λίνδου
*Στεγάνωση οροφής Εκκλησίας του Χριστού στην Πόθια Καλύμνου
*Συντήρηση Καμπαναριού Πανορμίτη στη Σύμη
Τα έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» είναι:
*Προστασία και ανάδειξη Αρχαίας Ακρόπολης Ρόδου
*Ανάδειξη και διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου Φιλερήμου της νήσου Ρόδου
*Νησίδα Μουσείων Κάστρου Χώρας Νάξου
*Στερέωση - αποκατάσταση Ναού Επισκοπής Σικίνου
*Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου
*Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τήλου

xatzimarkos koniordoy rodos 2017 3
Σειρά ζητημάτων που χρήζουν μέριμνας από το υπουργείο Πολιτισμού
Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να θέσει στην υπουργό μια σειρά ζητημάτων για να οποία επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα από πλευράς του ΥΠΠΟ.
Ειδικότερα, ζήτησε την στελέχωση με προσωπικό των υπηρεσιών του Υπουργείου στο Νότιο Αιγαίο, για την ικανοποιητική λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κλπ, για την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς και για την έγκαιρη συντήρηση και προετοιμασία τους, για τις θερινές περιόδους υψηλής επισκεψιμότητας.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο θέμα της διαχείρισης των εσόδων που εισπράττει το ΥΠ.ΠΟ. από τους αρχαιολογικούς χώρους του Νοτίου Αιγαίου και ζήτησε να υπάρξει δέσμευση από μέρους του Υπουργείου για δικαιότερη και πιο ορθολογική κατανομή των πόρων, με μεγαλύτερα ποσά να διατίθενται στα νησιά, απ’ όπου το ΥΠ.ΠΟ. αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του.
Ως προς την έγκαιρη προετοιμασία των αρχαιολογικών χώρων (όπως στην περίπτωση της Κω), ο περιφερειάρχης πρότεινε στην υπουργό Πολιτισμού την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων, μέσω των οποίων η Περιφέρεια - με δική της δαπάνη - θα αναλαμβάνει να χρηματοδοτεί τον καθαρισμό των χώρων αυτών, ώστε να είναι έτοιμοι πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Πρότεινε μάλιστα, οι Προγραμματικές Συμβάσεις να είναι διετούς ή τριετούς διάρκειας, για πιο μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος.
Όσον αφορά το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο κ. Χατζημάρκος είπε πως περιμένει να αναλάβει πρωτοβουλία το Υπουργείο Πολιτισμού και δήλωσε παρών στη συζήτηση του θέματος, από τη στιγμή που το Υπουργείο θα φέρει συγκεκριμένη πρόταση.
Έθεσε, επίσης, στην Υπουργό Πολιτισμού το κρίσιμο αναπτυξιακό ζήτημα της κήρυξης των αρχαιολογικών χώρων από το ΥΠ.ΠΟ. και την ανάγκη να ζητείται η γνώμη της Περιφέρειας πριν το Υπουργείο προχωρήσει σε χαρακτηρισμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση εμπλοκής το γκολφ Αφάντου που έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου.
Ενημερώνοντας ο κ. Χατζημάρκος την υπουργό Πολιτισμού για τα έργα που μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πρότεινε επίσης την επισκευή των τριών Μύλων στο Μανδράκι και την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Λίνδου, έργα για τα οποί ήδη ο περιφερειάρχης έχει διατυπώσει δημόσια τη βούλησή του να τα χρηματοδοτήσει, εφόσον το ΥΠ.ΠΟ. δώσει τη σύμφωνη γνώμη του.
Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...