7 Σεπ 2021

Πάρος ..Αγνοήθηκε η θέση της τοπικής κοινωνίας για τις ανεμογεννήτριες


Παρέμβαση του Επάρχου Πάρου, Κ. Μπιζά προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το αίτημα δύο εταιρειών για εγκατάσταση οκτώ ανεμογεννητριών

Την πλήρη αντίθεσή του με την “αυθαίρετη” πρόθεση εγκατάστασης οκτώ νέων ανεμογεννητριών σε θέση πάνω από την Παροικιά της Πάρου, εκφράζει ο αρμόδιος Έπαρχος, Κώστας Μπιζάς, μέσω εγγράφου που απέστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να ζητήσει απαντήσεις για τις προθέσεις δύο εταιρειών.

 Ειδικότερα, ο κ. Μπιζάς ζητά να πληροφορηθεί με σαφήνεια για το ακριβές έργο, για τις σχετικές αδειοδοτήσεις, για τους δρόμους που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών ενώ θίγει ιδιαιτέρως το ζήτημα της διαβούλευσης.

 Συγκεκριμένα, υπενθυμίζοντας την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην εγκατάσταση εκτρωματικών ανεμογεννητριών στο νησί της Πάρου, καθώς επίσης και τη σχετική αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητά να πληροφορηθεί και για το αν προβλέπεται η διαδικασία της διαβούλευσης και ως εκ τούτου, της κατάθεσης παρατηρήσεων.

 Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο ίδιος αναφορικά με το σοβαρό θέμα, η τοποθέτηση οκτώ ανεμογεννητριών στο βουνό Νοτιά θα προκαλέσει ηχηρόταση όχληση, παραθέτοντας μάλιστα το παράδειγμα της εγκατάστασης των τεσσάρων ανεμογεννητριών στη θέση Καμάρες. 

 Σημειώνεται πως το έγγραφό του προς τη ΡΑΕ, ο Κώστας Μπιζάς το έχει προωθήσει τόσο προς την Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, όσο και προς τους βουλευτές των Κυκλάδων, ώστε να έχουν γνώση των νέων εξελίξεων – προθέσεων. 

 Προβληματίζει και ανησυχεί αθροιστικά το αποτέλεσμα

 Πιο αναλυτικά ο κ. Μπιζάς εξηγεί πως η τοποθέτηση οκτώ νέων ανεμογεννητριών, συνδυαστικά με τους δύο φωτοβολταϊκούς σταθμούς, θα λειτουργήσουν ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για την περιοχή. Συγκεκριμένα, επισημαίνει προς τη ΡΑΕ τα εξής:

 “Σας γνωρίζουμε ότι πρόσφατα ενημερωθήκαμε στην ν. Πάρο, από το διαδίκτυο και συγκεκριμένα από την ιστοσελίδα της Ρ.Α.Ε. , για το αίτημα δύο εταιρειών να εγκαταστήσουν οχτώ ανεμογεννήτριες, ισχύος 7,2 MW, πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού την Παροικία και πάνω από το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, μνημείο του 16ου αιώνα.

 Επίσης προβλέπονται στην ίδια θέση και δύο (2) φωτοβολταϊκοί σταθμοί μέγιστης ισχύος 133,26 MW. Το ύψος κάθε πυλώνα ανεμογεννήτριας θα είναι 55μ., η διάμετρος του κάθε δρομέα 44μ. και η ισχύς κάθε ανεμογεννήτριας θα είναι 0,9 MW. 

 Τα παραπάνω έργα παρόλο που είναι μοιρασμένα σε έξι εταιρείες δεν μπορεί να θεωρηθούν το καθένα από αυτά ως μικρό έργο, γιατί βρίσκονται στον ίδιο χώρο και η περιβαλλοντική επίπτωση θα λειτουργήσει αθροιστικά” αναφέρει χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω πως η ΡΑΕ θα πρέπει να λάβει υπόψιν της και μία σειρά άλλων δεδομένων για την περιοχή. 

 “Έχουν δοθεί κι άλλες άδειες” 

 Επιπρόσθετα, ο Έπαρχος Πάρου εξηγεί πως η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να θεωρηθεί συνολικά γιατί στην περιοχή των Θαψανών, έχουν δοθεί κι άλλες άδειες. Συγκεκριμένα, υπενθυμίζει τα εξής: “Επιπλέον πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι άλλες άδειες που έχουν δοθεί στη περιοχή των Θαψανών με τη γνωστή Ιερά Μονή και οι επιπτώσεις θα λειτουργούν αθροιστικά για την περιοχή.

 Στα ανατολικά το α/π Γούρλες με 4 α/γ ύψους 110μ. Στα νοτιοδυτικά στο όρος Περιστέρι 6 α/γ ίδιου μεγέθους με άδεια παραγωγής που απλώς μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία. Τώρα στα βόρεια αυτό το έργο με 8α/γ των 77μ. και φωτοβολταϊκά σε έκταση 150 στρεμμάτων. Επίσης οι πολλές κεραίες που υπάρχουν στο βουνό Αγ. Πάντες στα νότια, δημιουργούν πολύ έντονο θόρυβο στην περιοχή, μαζί με την αισθητική όχληση”.

 “Απαιτούνται απαντήσεις”

 Με φόντο το αίτημα των δύο εταιρειών για την τοποθέτηση οκτώ ανεμογεννητριών, ο Κώστας Μπιζάς σημειώνει μάλιστα πως καθώς το σημείο χωροθέτησης είναι ανατολικά της Παροικιάς, θα προκύπτει σοβαρό θέμα και με τη σκίαση, εκτός του θορύβου. Ειδικότερα, εξηγεί σε απόλυτο τόνο ότι, “Το βουνό Νοτιά που δεσπόζει πάνω από την Παροικία είναι μια πυκνοδομημένη περιοχή.

 Ο θόρυβος από 8 α/γ θα είναι πολύ έντονος, άλλωστε έχουμε μέτρο σύγκρισης με τις 4 α/γ που υπάρχουν ήδη στις Καμάρες και γνωρίζουμε την έντασή του. Καθώς το βουνό με το νέο αυτό έργο βρίσκεται στα ανατολικά της Παροικίας, είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής θα έχει πρόβλημα με την περιοδική σκίαση, από την κίνηση 8 ελίκων”. 

 Ως εκ τούτου, ο κ. Μπιζάς τονίζει προς τη ΡΑΕ πως, “Είναι σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο, για το ποια είναι η διαδικασία αδειοδότησης, ποιους δρόμους θα χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες, τι διαμορφώσεις θα κάνουν για την μεταφορά των α/γ και αν προβλέπεται η διαδικασία της διαβούλευσης”. 

 Αγνοήθηκε η τοπική κοινωνία

 Ο Έπαρχος Πάρου κλείνει την παρέμβασή του, σημειώνοντας και υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς δεν έγινε καμία διαβούλευση για το θέμα, ενώ προκλητικά ξανά, αγνοείται και παραβλέπεται η πάγια θέση της τοπικής κοινωνίας της Πάρου, περί μη τοποθέτησης ανεμογεννητριών. “Δυστυχώς για άλλη μια φορά η τοπική κοινωνία και η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ενημερώθηκαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα παρότι υπάρχει διατυπωμένη με κάθε τρόπο η αντίθεση μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί μας” δηλώνει στον επίλογό του ο κ. Μπιζάς. 

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...