6 Σεπ 2021

Το τραγούδι και ο χορός στην Σέριφο video


Πριν τριάντα περίπου χρόνια έγινε μια προσπάθεια να καταγράψουμε σερφιωτικα τραγούδια σε κασέτα,με τους Αντώνη Γερονταρη(ταβάς)και Αντώνη Χρυσολωρά(Μιχος)τραγουδισμενα απο εμένα.
Δυστυχως όμως αυτή η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε! 
Ο Θοδωρής Γ Λιβάνιος με έπεισε να πω λίγα τραγούδια για την εκπομπή "Ελλήνων εργα". Θέλω να τα αφιερώσω σε αυτούς τους δύο παραδοσιακούς οργανοπαίχτες καθώς επίσης και στην αγαπημένη μου μάνα,που έφυγαν τόσο γρήγορα απο κοντά μας!! 

Το τραγούδι και ο χορός  στην Σέριφο 
Το περιεχόμενο των δημοτικών τραγουδιών και των χορών είναι ποικίλο λόγω της μείξης χορευτικών και μουσικών στοιχείων από όλες τις πλευρές του Αιγαίου. Τα τραγούδια έχουν κυρίως θέματα από τα ταξίδια των ναυτικών, την ξενιτιά, τον έρωτα, το γάμο, την εργασία και, φυσικά, το θάνατο. Όσο για τις χορευτικές παραλλαγές, συναντάμε του συρτού, του μπάλου, του καλαματιανού, του χασάπικου και του ζεϊμπέκικου, όπως και μερικούς τοπικούς χορούς, όπως ο Μαλακός . 

Οι Σερφιώτικοι  χοροί ξεχωρίζουν γιατί χαρακτηρίζονται από μια αλαφράδα στις κινήσεις τους, ενώ έχουν έντονους ρυθμούς με συνεχείς εναλλαγές, οι οποίες οφείλονται σε δύο λόγους: 
α. Στον μπροστάρη που σέρνει το χορό και, σε στιγμές ενθουσιασμού, αυτοσχεδιάζει με έντονες και ελεύθερες κινήσεις 

και β. Οι χορευτικές φιγούρες παρομοιάζονται με τα κύματα της θάλασσας (μπρος- πίσω, ήρεμα-έντονα) δείχνοντας έτσι την σημασία της θάλασσας στην καθημερινή ζωή των νησιωτών. 

Βέβαια θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα Σερφιώτικα  και κυρίως τα κυκλαδίτικα τραγούδια γνώρισαν μεγάλη άνθιση στην σύγχρονη Ελλάδα τις δεκαετίες του ‘60 και ‘80 με την ηχογράφηση τους από την γνωστή οικογένεια μουσικών και τραγουδιστών Κονιτοπουλέων και την δεκαετία του ‘80 από το γνωστό τραγουδοποιό Γιάννη Πάριο. Διάσημοι δεξιοτέχνες είναι οι βιολάτορες Γιώργος Κονιτόπουλος, Στάθης Κουκουλάρης, Νίκος Χατζόπουλος, Γιάννης Ζευγώλης και άλλοι. 

Σπουδαίοι δεξιοτέχνες του λαούτου στις Κυκλάδες είναι οι Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αντώνης Κονιτόπουλος και Βαγγέλης Κουκουλάρης και πολλοί άλλοι 



Ο πρώτος δίσκος που κατέγραψε τη μουσική παράδοση της Σερίφου ήταν ενας δίσκος 78 στροφών απο τον Σύνδεσμο Σεριφίων με τους αξέχαστους Ευστρατιο Νίνη στο Βιολί και Αχιλλέα Διενή 


https://www.youtube.com/watch?v=NXidD8u-XXk
 Ακολουθεί το 2001 νέα προσπάθεια 
από αυθεντικούς οργανοπαίκτες του νησιού.ήταν μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σεριφίων και των Μουσικών του νησιού   Ένα αυθεντικό ηχητικό υλικό, που δίνει το τοπικό μουσικό στίγμα, αλλά αποκαλύπτει και τις επιδράσεις που δέχθηκε η παράδοση του νησιού, κυρίως από τη Μικρά Ασία. Βιολί παίζει ο Αντώνης Γεροντάρης (Ταβάς), παλιός αυθεντικός βιολιστής του νησιού. Παίζει λαούτο και τραγουδά ο Μάκης Κοτσίκος (Καραμελάς).
 


Στην έκδοση περιλαμβάνονται πολύ συνοπτικές πληροφορίες για την παράδοση της Σερίφου. 
Νέα προσπάθεια για την καταγραφή με οπτικο ακουστικό υλικό 

PEMPTOUSIA TV Ελλήνων 'Εργα: 

Τραγούδια και Χοροί Σερίφου (Μέρος Α') Σειρά εκπομπών που προβάλλει την άυλη πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνισμού. 

Ο ιστορικός Πέτρος Ανδρουτσόπουλος ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και καταγράφει δημοτικά τραγούδια, οργανικούς σκοπούς και χορούς στη γνήσια μορφή τους, από ντόπιους εκφραστές. 

Στόχος της εκπομπής η προβολή και η διάδοσή των ηθών και των εθίμων που κληρονομήσαμε από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα και που συνόδευαν τις θρησκευτικές εκδηλώσεις και πανηγύρεις, συνθέτοντας έτσι το ψηφιδωτό της μουσικής ιστορίας της χώρας μας. 26/07/2021

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...