8 Σεπ 2021

ΣΔΕ Σύρου «Ελπίζουμε μελλοντικά να καλύψουμε τις ανάγκες κι άλλων νησιών»


Το ΣΔΕ Σύρου προσφέρει και φέτος την ευκαιρία σε κατοίκους της Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση
Συνέντευξη με τον Διευθυντή του σχολείου, Γιώργο Στεφάνου
Πενήντα πέντε συνολικά μαθητές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σύρου έλαβαν στη λήξη του προηγούμενου διδακτικού έτους τον τίτλο σπουδών τους, έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την υποχρεωτική εκπαίδευση. 

 Το σχολείο ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Σύρο, τη Νάξο και τη Σαντορίνη πριν 13 χρόνια και χρόνο με το χρόνο η φήμη του εξαπλώνεται τόσο στα τρία νησιά, όσο και σε γειτονικά που υποβάλλουν προς το υπουργείο Παιδείας αίτημα για την ίδρυση τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελεί καινοτόμο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, το οποίο προσφέρει μια δεύτερη ευκαιρία σε πολίτες, 18 ετών και άνω που για διάφορους κοινωνικούς, οικογενειακούς, οικονομικούς και άλλους λόγους, δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την κατώτερη βαθμίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δηλαδή το Γυμνάσιο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοχή απολυτηρίου δημοτικού ή ισοδύναμου τίτλου, αναγνωρισμένου από το ελληνικό κράτος. 

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo (5 ώρες την ημέρα) από Δευτέρα ως και Παρασκευή και τα μαθήματα γίνονται το απόγευμα. Στο ΣΔΕ δεν υπάρχουν τεστ και διαγωνίσματα, καθώς γίνεται ποιοτική αξιολόγηση των μαθητών κατά τη διάρκεια παρακολούθησης των μαθημάτων, ενώ υπάρχουν ήπιες μορφές αξιολόγησης, όπως φύλλα εργασίας.

 Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.

 Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη. Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου. Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προτάθηκε στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας. 

 Στο πρόγραμμά τους περιλαμβάνεται επίσης η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω των οποίων δίνεται έμφαση στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. 

Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

 Η φήμη του ΣΔΕ εξαπλώνεται

Η πλειοψηφία των αποφοίτων του ΣΔΕ Σύρου συνεχίζουν τις σπουδές τους στα Εσπερινά Λύκεια των νησιών. Τον περασμένο Ιούνιο, εκτός από τους 55 μαθητές που παρέλαβαν απολυτήριο Γυμνασίου, 45 εκπαιδευόμενοι ολοκλήρωσαν τα μαθήματα του Α’ κύκλου και έχουν εγγραφεί στον Β κύκλο την τρέχουσα σχολική χρονιά. 

 Οι εγγραφές για τον Α’ κύκλο έχουν ξεκινήσει και πραγματοποιούνται τα απογεύματα (18:00 – 21:00) στα Γυμνάσια Ξηροκάμπου (Σύρος), στο ΓΕΛ Χώρας Νάξου και στο Γυμνάσιο Θήρας στα Φηρά. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν για τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τον τρόπο λειτουργίας στο τηλέφωνο του γραφείου: 228210 87660 ή στο 6975605436. «Ελπίζουμε ότι και φέτος αρκετοί νησιώτες οι οποίοι θέλουν να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση να κάνουν το βήμα και να έρθουν στην οικογένεια του ΣΔΕ», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Διευθυντής του σχολείου, Γιώργος Στεφάνου. 

 Οι προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά 

 Αυτή τη στιγμή, στο ΣΔΕ Σύρου έχουν γίνει αποσπάσεις του Διευθυντή, του Υποδιευθυντή και τριών μονίμων εκπαιδευτικών ώστε να πραγματοποιούνται οι εγγραφές μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. 

 Στη συνέχεια με βάση τον αριθμό των εγγραφών θα πραγματοποιηθούν από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης οι τοποθετήσεις των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ώστε να ξεκινήσει η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος σπουδών. 

 Το πλαίσιο που θα διαμορφωθεί λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναμένεται, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να είναι διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. 

 Το ΣΔΕ Σύρου, μεταξύ άλλων, δίνει διαχρονικά έμφαση στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της προηγούμενης χρονιάς, οι τελειόφοιτοι θα συνεχίσουν δράσεις οι οποίες λόγω της λειτουργίας με τηλεκπαίδευση έμειναν ανολοκλήρωτες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ταινία ντοκιμαντέρ-παραγωγή του ΣΔΕ Θήρας θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ Χαλκίδας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και πολλές νέες δράσεις αθλητικές και πολιτιστικές θα προστεθούν στο φετινό σχεδιασμό με βάση τα ενδιαφέροντα των νέων εγγραφών», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.



 Τα πλάνα για τη δημιουργία νέων τμημάτων σε άλλα νησιά 

 Πριν λίγες ημέρες, ανανεώθηκε η θητεία του κ. Στεφάνου ως επικεφαλής του ΣΔΕ Σύρου για την επόμενη τριετία. Στη συνέντευξή του προς τη Διευθύντρια της Δία Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘ ζήτησε να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου ώστε να επιτραπεί και να εφαρμοστεί σε συνεργασία με άλλους δήμους των Κυκλάδων η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεκπαίδευσης για την κάλυψη αναγκών των νησιωτών σε περιοχές όπου δε λειτουργεί τμήμα του ΣΔΕ.

 «Δυστυχώς για την τρέχουσα σχολική περίοδο δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι. Μία ακόμη ελπίδα να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των υπολοίπων νησιών είναι η πιθανή παραχώρηση της αρμοδιότητας ίδρυσης ΣΔΕ στις περιφέρειες οπότε και αισιοδοξούμε ότι πλέον θα μπορούμε να υλοποιήσουμε προγράμματα σπουδών και για τους κατοίκους άλλων νησιών», καταλήγει ο κ. Στεφάνου 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...