19 Φεβ 2024

Νησιωτικότητα και στήριξη των Δήμων


Συνάντηση με δημάρχους Κυκλάδων και τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη, Γ. Λεονταρίτη για την υπουργό Εσωτερικών, Ν. Κεραμέως κατά την παραμονή της στη Σύρο

Τη σοβαρή υπόθεση της νησιωτικότητας και της ανάγκης ουσιαστικής στήριξης των Δήμων – εν προκειμένω – των Κυκλάδων, υπογράμμισαν ως κοινό βασικό αίτημά τους, οι δήμαρχοι του νομού και ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Λεονταρίτης, προς την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στη συνάντηση που είχαν μαζί της, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ειδικότερα, η υπουργός μετέβη στο κτήριο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στην πλατεία Τσιροπινά της Σύρου, όπου και πραγματοποίησε μία σχεδόν δίωρη σύσκεψη μαζί τους, προκειμένου να καταγράψει τα αιτήματά τους, να συζητήσει μαζί τους, αλλά και να τους ζητήσει στήριξη σε θέματα αξιολόγησης και στοχοθεσίας.

Συγκεκριμένα, η ατζέντα που “άνοιξε” προς συζήτηση αφορούσε στην υποστελέχωση, στις χρηματοδοτήσεις, στις προσλήψεις και στο κριτήριο της εντοπιότητας, καθώς επίσης και σε άλλα θεσμικά και διοικητικά θέματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι τρεις βουλευτές, Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας, Μάρκος Καφούρος, καθώς επίσης ο περιφερειακός σύμβουλος και θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Μάκης Δαδάος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, η δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου και η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη.

Γ. Λεονταρίτης: Να μπει σε εφαρμογή το άρθρο 101 του Συντάγματος

Ο κ. Λεονταρίτης καλωσόρισε την υπουργό, ενημερώνοντάς την αρχικά για την πορεία ανάπτυξής της. “Σήμερα η Σύρος έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της. Πέρασε αρκετά δύσκολα χρόνια, αλλά σήμερα έχει ξαναβρεί τον βηματισμό της, τόσο με την επαναλειτουργία του ναυπηγείου, το οποίο απασχολεί πολλούς συμπολίτες μας, αλλά επιτέλους μπήκε στον τουριστικό χώρο, από τον οποίο απουσίαζε, ενώ οι Κυκλάδες ήταν σε φάση απογείωσης. Μπήκε πλέον και στο τουριστικό χώρο με λαμπρά αποτελέσματα”, υπογράμμισε αρχικά, εστιάζοντας αμέσως σε σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους Δήμους, με δεδομένο τον χαρακτήρα της γεωγραφικής πολυδιάσπασης που δυσκολεύει σε όλα τη νησιωτική αυτοδιοίκηση.

Υπενθυμίζοντας πως η Περιφέρεια στηρίζει τους Δήμους, έθιξε το πρόβλημα της υποστελέχωσης.

“Έχοντας αναπτύξει μία άριστη συνεργασία με όλους τους Δήμους και ειδικότερα με τους Δήμους των μικρών νησιών, τους παρέχουμε τεχνικές υπηρεσίες. Αυτό το κάνουμε σε 15 από τα 19 νησιά. Επομένως, έχουμε τους Δήμους που μέσω των προγραμματικών συμβάσεων ή διαβαθμιδικών τους υποστηρίζουμε σε ανακατασκευές σχολικών κτηρίων, στα οδικά δίκτυα, στους αθλητικούς χώρους, στις εκδηλώσεις που κάνουν και πραγματοποιούν. Στηρίζουμε το σύνολο των αρμοδιοτήτων ενός Δήμου χωρίς να το περιορίζουμε στις δικές μας αρμοδιότητες”.

Ωστόσο, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε την ανάγκη ανταπόκρισης του κεντρικού κράτους στις αναπάντητες ανάγκες. “Θέλουμε τη βοήθειά σας στη στελέχωση των μικρών Δήμων, αλλά και των μεγάλων. Αλλά ειδικά των μικρών Δήμων. Έχουμε Δήμους που είναι με έναν υπάλληλο. Δεν έχουν καθόλου έναν τεχνικό. Έχουν πολλά κενά που δημιουργήθηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα, με τα γνωστά γεγονότα που συνέβησαν στη χώρα και τη δημοσιονομική στενότητα και η οποία είχε επηρεάσει πάρα πολύ την αυτοδιοίκηση. Έχουν φύγει πολλοί έμπειροι υπάλληλοι και δεν έχουν αναπληρωθεί. Ειδικά αυτό το πρόβλημα στα νησιά είναι τεράστιο”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τόνισε πως για το θέμα των χρηματοδοτήσεων, “δυστυχώς μπαίνουμε σε μία οριζόντια αντιμετώπιση. Το λέμε πάντα με όλους τους υπουργούς και με όλες τις κυβερνήσεις. Τα νησιά δεν μπορούν να έχουν την ίδια οριζόντια αντιμετώπιση και αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα. Το διαπιστώνουν όλοι, το γνωρίζουν όλοι, αλλά δυστυχώς η νησιωτική πολιτική και το άρθρο 101 του Συντάγματος δεν μπαίνει σχεδόν ποτέ σε εφαρμογή”.

Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως, “σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο περνάει από τη Βουλή θα πρέπει η νησιωτικότητα να έχει προτεραιότητα”.

Σημείωσε ακόμη πως στις προκηρύξεις για το θέμα της στελέχωσης, “θα βοηθούσε να μπαίνει η εντοπιότητα”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “το κόστος ζωής στα νησιά μας έχει εκτοξευθεί. Άρα, οποιοσδήποτε επιτυχών από το ΑΣΕΠ ή μέσα από άλλο διαγωνισμό, δεν έρχεται και δυστυχώς, δικαιολογημένα δεν έρχεται. Όταν θέλει 600 – 700 ευρώ ενοίκιο τέλος. Άρα, ένα μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει για να στελεχωθούν οι Δήμοι είναι να υπάρχει το κριτήριο της εντοπιότητας”. Τέλος, ο κ. Λεονταρίτης αναφέρθηκε στην πορεία της Περιφέρειας υπενθυμίζοντας τη σημαντική διαδρομή της στην ανάπτυξη, τονίζοντας ενδεικτικά την πρωτιά στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Αλ. Αθανασίου: Θεσμικά και διοικητικά θέματα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης έθιξε θεσμικά και διοικητικά ζητήματα.

“Το πρώτο είναι η κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα είναι μια προσφορά δική σας για την αυτοδιοίκηση, αν γίνει”, σχολίασε αρχικά ο Αλέξης Αθανασίου, μιλώντας παρακάτω και για τη νομοθεσία όσον αφορά στα ανταποδοτικά. “Έχουμε μία παρωχημένη νομοθεσία. Έχουν αλλάξει οι καταστάσεις. Ναι μεν νερό, λύματα, απορρίμματα, αλλά οι δήμαρχοι και οι Δήμοι έχουμε σταματήσει να είμαστε μόνο νερό, λύματα, απορρίμματα. Άρα, θέλουμε αλλαγή νομοθεσίας στα ανταποδοτικά”. Πρόσθεσε δε, πως, αν αλλάξει ο νόμος των ανταποδοτικών, “δεν μπορούν να έρχονται άλλα Υπουργεία και να βάζουν άλλες χρεώσεις στους Δήμους” και όπως τόνισε χρήματα που θα πήγαιναν στους Δήμους, να τα παίρνει πάλι πίσω το κράτος. “Για παράδειγμα το Υπ. Περιβάλλοντος με το τέλος ταφής”, υπενθύμισε, μιλώντας και για το θέμα των ΔΕΥΑ με τις οφειλές προς τη ΔΕΗ. “Πάλι κινδυνεύουμε να χάσει η τοπική αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού μία πολύ σοβαρή αρμοδιότητά της, επιχειρήσεις που δεν ευθύνονται σε κάτι για την έκρηξη του χρέους τους προς τη ΔΕΗ”, σχολίασε, αναφερόμενος στην περίπτωση της Σύρου. “Η ΔΕΥΑΣ χρωστά σήμερα 4,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ ήταν πλεονασματική με 1 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2021”, τόνισε, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή κρίση δεν ήταν ευθύνη των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Αλέξης Αθανασίου μίλησε για τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” ζητώντας να υπάρχει ευελιξία στη γραφειοκρατία, γιατί προκύπτουν χρονικά περιθώρια που “πνίγουν” τους Δήμους, ενώ ζήτησε ενίσχυση σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως στην Κοινωνική Υπηρεσία έναν κοινωνικό λειτουργό.

Ν. Κεραμέως: Συνεργασία με Δήμους

Η υπουργός Εσωτερικών κατέγραψε όλα τα αιτήματα και από την πλευρά της, όσον αφορά στο θέμα των κριτηρίων για τις προσλήψεις, επεσήμανε πως αναζητείται νομική φόρμουλα για το θέμα της εντοπιότητας.

Παράλληλα, μίλησε για τη δημοτική αστυνομία και τη διαδικασία που προχωρά για την πλήρωση 1.200 θέσεων, ενώ υπενθύμισε πως ο γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ γίνεται πλέον κάθε δύο χρόνια και αποτελεί τη δεξαμενή από την οποία αντλεί το κράτος προσωπικό για διάφορες κατηγορίες και κλάδους.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως είναι σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και όπως σημείωσε, “είμαστε εδώ για να επιφέρουμε βελτιώσεις σε όλα τα “εργαλεία”, χρηματοδοτικά, θεσμικά, ψηφιακά, αναπτυξιακά”.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε τέλος πως το κράτος χρειάζεται τη συμβολή των Δήμων για τις καίριες μεταρρυθμίσεις, κάνοντας μνεία ειδικότερα στη στοχοθεσία και την αξιολόγηση.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...