Μ. ΛΕΚΑΚΟΥ, ΚΟΣΜΗΤΟΡΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ - ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: "Δεν φοβόμαστε τον ανταγωνισμό επί ίσοις όροις"
Tη θέσπιση Ακαδημαϊκού Νησιωτικού Ισοδύναμου προτάσσει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Μαρία Λεκάκου, σε συνέντευξή της στο Ράδιο "Αλήθεια", να αναλύει τους λόγους που επιβάλλουν την εφαρμογή του,
«Ξέρουμε από ανταγωνισμό, δεν μας φοβίζει η σύγκριση επί ίσοις όροις» ανέφερε η κα Λεκάκου με αφορμή και τη συζήτηση που υπάρχει αυτή την περίοδο για τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, επισημαίνοντας ότι το πανεπιστήμιο Αιγαίου επιχειρεί να άρει τους άνισους όρους με τη θέσπιση του Ακαδημαϊκού Νησιωτικού Ισοδυνάμου.
Ηδη, είπε, η πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκεται σε επαφή με τους Βουλευτές των Νομών του Αιγαίου προκειμένου, όταν έρθει η ώρα, να κατατεθεί πρόταση για την εφαρμογή του, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας αλλά και τις ειδικές νησιωτικές ευρωπαϊκές πολιτικές.
Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά της για την εκπαιδευτική πολιτική, που κατά τη θεώρησή της, θα έπρεπε να εξετάζει ως μείζον ζήτημα την ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων και ως ελάσσον τη λειτουργία των ιδιωτικών.
Το εν λόγω ισοδύναμο θα ανάγει μαθηματικά τη διαφορά του νησιωτικού από το ηπειρωτικό πανεπιστήμιο, όπως έγινε και με το μεταφορικό ισοδύναμο.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογή σε ζητήματα όπως η κατανομή δημόσιων πόρων στα πανεπιστήμια, κατανομή ανθρώπινου δυναμικού, παροχή για παράδειγμα φορολογικών κινήτρων για γονείς που σπουδάζουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
«Θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε τα ίδια κριτήρια για το πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο τιμούμε, εκτιμούμε και συνεργαζόμαστε, αλλά είμαστε διαφορετικοί», ανέφερε η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης.
Η κα Λεκάκου θεωρεί ότι ο στόχος τους θα επιτευχθεί.
Όπως είπε στις δύο μεγάλες αλλαγές στον εκπαιδευτικό χάρτη το πανεπιστήμιο Αιγαίου επλήγη.
«Κάναμε μήνες για να εκλέξουμε πρύτανη . Ο νόμος Γαβρόγλου οδήγησε στην αντιγραφή τμημάτων μας, έτσι, χωρίς να μας δώσει τίποτα. Είναι λοιπόν η τρίτη φορά που βλέπουμε να μη μας δίνεται τίποτα. Ελπίζουμε ότι το κακό τρίτωσε και αυτή τη φορά ένα θεσμικό εργαλείο θα προβλεφθεί για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τα νησιά», κατέληξε η κοσμήτορας.
Πηγή : alithia.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου