21 Φεβ 2024

Νέος δικαστικός χάρτης - Αναβαθμίζονται τα ειρηνοδικεία


Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο περιλαμβάνει τρεις βασικές ρυθμίσεις.

Οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων, δηλαδή των Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, ώστε το σύνολο των δικαστών να εκδικάζει όλες τις υποθέσεις πρώτου βαθμού (αστικές και ποινικές) με αποτέλεσμα την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Επανασχεδιάζονται ορθολογικά οι δικαστικοί σχηματισμοί της χώρας. Στην περιφερειακή ενότητα (πρώην νομός) θα λειτουργούν πρωτοβάθμια δικαστήρια, δηλαδή το Πρωτοδικείο καθώς και περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.
Τέλος, με το νομοσχέδιο, οι αρμοδιότητες των Προϊσταμένων των Δικαστηρίων επικεντρώνονται στα δικαστικά και δικαιοδοτικά τους καθήκοντα.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γεώργιος Φλωρίδης και ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας παρουσίασαν στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της χώρας.

Αυξάνεται ο αριθμός των δικαστών με την ενσωμάτωση άλλων 962 ειρηνοδικών, οι οποίοι θα μπορούν να δικάσουν και υποθέσεις που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν.

Με την κατάργηση των ειρηνοδικείων ή την μετατροπή τους σε μικρά πρωτοδικεία, θα ξεμπλοκάρουν χιλιάδες υποθέσεις που λιμνάζουν και θα εξορθολογιστεί η κατανομή του όγκου των υποθέσεων σε δικαστήρια που είναι υπερφορτωμένα.  Είναι κοινό μυστικό πως σε άλλα δικαστήρια της χώρας υπάρχει τεράστιος όγκος υποθέσεων και σε άλλα όχι. Στην Αττική, για παράδειγμα, όπου έχουμε ένα υδροκέφαλο πρωτοδικείο της Αθήνας, θα προστεθούν ακόμη 6 ειρηνοδικεία, τα οποία θα μπορούν να εκδικάζουν οικονομικές υποθέσεις με αντικείμενο έως 250.000 ευρώ.

Με δεδομένο ότι σήμερα χρειάζονται τέσσερα χρόνια για την έκδοση μίας απόφασης, υπολογίζεται ότι τώρα αυτό θα γίνει στον μισό χρόνο, σε μόλις δύο χρόνια δηλαδή.

Επίσης, οι παραλιακοί δήμοι περνούν πλέον στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων Πειραιά. Το νομοσχέδιο πάντως προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο ενσωμάτωσης των ειρηνοδικών και οι δικαστές αποφάσισαν να διενεργηθεί δημοψήφισμα επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει για τον τρόπο που θα μπορεί να υλοποιηθεί η ενσωμάτωση των ειρηνοδικών.

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...