19 Φεβ 2024

Επιστημονική μελέτη με σκοπό να "ανασάνει" η Σέριφος

Αρχίζει η δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή και τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Το δημοτικό συμβούλιο του Σαββάτου 17 Φεβρουαρίου στη Σέριφο, ήταν "τιτάνιο", όπως το χαρακτήρισε στην "Κοινή Γνώμη" ο δήμαρχος, Κώστας Ρεβίνθης, καθώς διήρκησε περίπου 7 ώρες, με πολλά να είναι τα θέματα που το απασχόλησαν, αλλά ένα από τα σημαντικότερα και πρώτο στην ημερήσια διάταξη ήταν η συζήτηση, ενημέρωση και λήψη απόφασης για την πορεία του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη στη Σέριφο υπό την αυξανόμενη τουριστική πίεση: Μία ολοκληρωμένη προσέγγιση», που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κ. Ρεβίνθης: "Η μελέτη είναι πολύ σημαντική, καθώς θα αποτελέσει το εργαλείο του Δήμου"

Ο δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης, μίλησε στην εφημερίδα για τη σημαντική μελέτη που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη δημόσια διαβούλευση που θα αρχίζει άμεσα στο νησί, τονίζοντας πως, "η μελέτη αυτή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς είναι υπό εκπόνηση και το τελικό παραδοτέο θα το έχουμε εντός του 2024, αλλά μετά τη θερινή περίοδο. Παράλληλα θα τρέξει στο νησί μας, αυτή τη περίοδο, μία δημόσια διαβούλευση, στην οποία θα πρέπει να απαντηθούν κάποια ερωτηματολόγια που έχει φτιάξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να μαζέψει στατιστικά στοιχεία, που θα αφορούν τις γνώμες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της Σερίφου. Για μένα αυτή η μελέτη είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς θα αποτελέσει το εργαλείο του Δήμου, το προσεχές και το απώτερο μέλλον, για το πως πρέπει να κινηθεί, τι πολιτικές πρέπει να χαράξει, τι προτεραιότητες πρέπει να τεθούν, για να μπορέσει ο δήμος στο τέλος να μη καταστραφεί τελικά από τον υπερτουρισμό.”

"Τα μικρότερα νησιά δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τα μεγάλα"

Στο ερώτημα για το αν και κατά πόσο αντιμετωπίζουν και τα μικρά νησιά των Κυκλάδων το συγκεκριμένο πρόβλημα του υπερτουρισμού, ο κ. Ρεβίνθης, υποστήριξε ότι, “να ξέρετε ότι τα μικρότερα νησιά δέχονται μεγαλύτερη πίεση από τα μεγάλα, ακριβώς επειδή είναι μικρά. Αν πάνε ας πούμε στη Ρόδο αντί για 100.000 τουρίστες 110.000, δεν θα τους φανεί τόσο έντονο, όπως ας πούμε, αν στη Σέριφο, ή στη Σίφνο, ή στη Κίμωλο, υπάρξει περίπτωση που οι 10.000 γίνουν 15.000. Η πίεση που δέχονται τα μικρά νησιά είναι δυσανάλογη με αυτή που μπορούν να αντέξουν. Με αυτή τη μελέτη αυτό που θα προσπαθήσουμε εμείς να κάνουμε, είναι να αποτυπώσουμε όλα τα προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νησιού, όπως η διαχείριση του νερού, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αποχέτευση, κλπ, ώστε να αποκτήσουμε τις υποδομές που πρέπει, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που μπορούμε να δεχτούμε. Η συγκεκριμένη, θα είναι και μια μελέτη φέρουσας ικανότητας παράλληλα.”

Σκοπός και στόχοι της μελέτης

Στην εισήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ιωάννη Σπιλάνη, παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης μελέτης. Σκοπός της μελέτης είναι να αποτυπωθεί η κατάσταση αναδεικνύοντας τα προβλήματα συναρτήσει των πυλώνων της βιώσιμης ανάπτυξης, να αξιολογηθούν οι πολιτικές και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και τέλος να προταθεί η στρατηγική που θα οδηγήσει το νησί στο επιθυμητό από τους κατοίκους αποτέλεσμα Ενώ οι βασικοί στόχοι είναι να υπάρξει συν-αντίληψη για τη κατάσταση του νησιού και τις αιτίες που το οδήγησαν σε αυτήν και να διαμορφωθεί το κοινό όραμα και προταθούν πολιτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.

Οι φάσεις της μελέτης

Στην Α' φάση θα γίνει η εισαγωγή στην οργάνωση έργου & μεθοδολογική προσέγγιση παράλληλα με καταγραφή των προβλημάτων όπως αποτυπώνονται στα ΜΜΕ και από συνεντεύξεις με φορείς και κατοίκους και από δευτερογενή δεδομένα. Στην Β' φάση, θα γίνει η παρουσίαση της παρούσας κατάστασης, με τα προβλήματα: επιβεβαίωση των προβλημάτων με πρωτογενή δεδομένα, τις αιτίες που τα δημιούργησαν και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και αξιολόγηση τους. Τέλος, στην Γ’ φάση, θα δοθούν εναλλακτικά σενάρια και διατύπωση του οράματος καθώς και η προτεινόμενη στρατηγική για την υλοποίηση του επιλεγμένου οράματος.

Η εμπλοκή κατοίκων και επισκεπτών

Θα πρέπει άμεσα να γίνει συγκρότηση ομάδας εργασίας ενδιαφερόμενων μερών από το σύνολο των φορέων του νησιού. Η άμεση εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας είναι απαραίτητη για να εκφραστεί η αντίληψη των κατοίκων, για τη παροχή ποιοτικής πληροφορίας που δεν καταγράφεται σε δεδομένα, για την αποδοχή της αναγκαιότητας συμπλήρωσης των ερωτηματολογίων, για να γίνει κατανοητή η σημερινή κατάσταση, οι αιτίες που τη δημιούργησαν και η αναμενόμενη πορεία αν κάτι δεν αλλάξει, για τη συμμετοχή στη διαμόρφωση του οράματος και των στρατηγικών στόχων και τέλος για την κατανόηση ότι πολλά προβλήματα δεν θα λυθούν αν δεν υπάρξει αλλαγή συμπεριφοράς αλλά και τη δράση όλων.

Τα βασικά προβλήματα των κατοίκων

Τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους, όπως καταγράφονται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι:

  • Η κινητικότητα, οι υποδομές και οι υπηρεσίες που εξυπηρετούν τη κίνηση

  • μονίμων κατοίκων και επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου

  • Η υποστήριξη των τοπικών δομών υγείας

  • Οι προκλήσεις του δομημένου περιβάλλοντος όπως τα προβλήματα που δημιουργεί η ασάφεια των ορίων των οικισμών, η μη τήρηση των κανόνων δόμησης ειδικά στους παραδοσιακούς οικισμούς (κουφώματα, εμφανή κλιματιστικά σώματα, άλλες αισθητικές παρεμβάσεις) αλλά και εκείνα που σχετίζονται με τη δόμηση εκτός ορίων οικισμού.

  • Η κακή λειτουργία του συστήματος αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων

  • Η παροχή πόσιμου νερού και τα προβλήματα που δημιουργούν η παλαιότητα του δικτύου και των συνδέσεων, η αύξηση του αριθμού των συνδέσεων, η αύξηση του αριθμού των πισινών (που απαγορεύονται με βάση τον νόμο και κατασκευάζονται ως ταμιευτήρες) και του ποτίσματος σε εκτός οικισμού κατοικίες με μεγάλους εξωτερικούς χώρους.

  • Η μη αξιοποίηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών

  • Η καταπάτηση και η αναποτελεσματική διαχείριση δημόσιων χώρων και μονοπατιών

  • Η παραγωγή (οριακή κάλυψη αναγκών) και η αυξανόμενη κατανάλωση ενέργειας και οι αλλαγές που θα επέλθουν με τη διασύνδεση του νησιού

  • Η προβληματική διαχείριση των απορριμμάτων

  • Η επιλογή σε ότι αφορά στο μέλλον της Σερίφου και κατά πόσο θα στηριχθεί αποκλειστικά στον τουρισμό παραλίας ή θα εμπλουτιστεί από τα στοιχεία των μύθων, της ιστορίας και ευρύτερα του πολιτισμού που έχει το νησί.

  • Η μείωση της αγροτικής παραγωγής παρά τα κάποια θετικά βήματα στη τυποποίηση

  • Η εκ νέου ενεργοποίηση της «Εταιρείας» των Μεταλλείων

  • Η έλλειψη σχεδίου και συνέχειας μεταξύ των διαφόρων δημοτικών αρχών έχει συνέπεια να μην αντιμετωπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν ανάγκη σταθερών ενεργειών σε βάθος χρόνου

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...