Την Παρασκευή 16/02 μετά από μια βόλτα ρουτίνας στην περιοχή όλα ήταν ήσυχα. Τελικά το κείμενο για το δάσος που προστατεύεται, έμελλε να είναι προφητικό.
Η ησυχία είναι κάτι παροδικό στις μέρες μας, καθώς από τη μια στιγμή στην άλλη κάποιο γεγονός, συνήθως όχι ευχάριστο, θα μας ταράξει. Η Νάξος δεν αποτελεί εξαίρεση δυστυχώς.
Ξεκίνησα λοιπόν για το Πυργάκι.
Η άμμος τοποθετούνταν στο φορτηγό και το φορτηγό έφευγε διασχίζοντας τον δρόμο. Άγνωστο παραμένει το σημείο που την άδειαζαν. Υπενθυμίζεται πως η περιοχή είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, αποτελείται από πλήθος αμμοθίνων που πάνω τους φύονται κέδροι, σχίνα, θάμνοι, Παγκράτια (τα προστατευόμενα κρινάκια της θάλασσας) και οποιαδήποτε επέμβαση σ’ αυτήν, χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη και αδειοδότηση απ’ όλους τους συναρμόδιους φορείς.Ρώτησα λοιπόν τον χειριστή του χωματουργικού, αν έχει άδεια. Μου είπε πως δεν είναι υποχρεωμένος να μου απαντήσει και ποια είμαι εγώ που ρωτάω.
Απάντησα λέγοντας όνομα και ιδιότητά και τον ξαναρώτησα με τίνος την άδεια πραγματοποιεί αμμοληψία μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Η απάντηση ήταν πως ο ίδιος είναι Πολιτική Προστασία “που μας σώζει όταν κινδυνεύουμε” και πως επειδή είχαμε έκτακτο καιρικό περιστατικό (!!!) ήρθε ν’ ανοίξει τον δρόμο που είχε κλείσει! Όσο για τη σχετική άδεια την είχε το αφεντικό του, όχι ο ίδιος.
Ποιος είναι το αφεντικό; Η Πολιτική Προστασία του δήμου.
Πού είναι η σχετική άδεια και η μελέτη; Την έχει το αφεντικό του.
Υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη; Σιωπή
Αν η εντολή είναι προφορική πως θα πληρωθούν οι εργασίες που εκτελούν; Σιωπή
Γνωρίζουν πως η περιοχή είναι προστατευόμενη; «Δεν κάνουμε τίποτα, καθαρίζουμε».
Γνωρίζουν πως κάνουν παράνομη αμμοληψία; «Όχι δεν κάνουμε αμμοληψία, απλά μεταφέρουμε την άμμο».
Πού τη μεταφέρουν; Σιωπή
Το γεγονός πως φωτογράφιζα φαίνεται να τον εξαγρίωσε κι έτσι αποφάσισε ν’ αφήσει το μηχάνημα και σκαρφαλώνοντας την ανηφορική αμμοθίνη ήρθε και στάθηκε απειλητικά απέναντί μου, τόσο κοντά που αν μας έβλεπε κάποιος θα νόμιζε πως χορεύαμε βαλς στις αμμοθίνες. Μου είπε να μην τραβάω φωτογραφίες, πως αυτό που κάνω απαγορεύεται και να μην τολμήσω να τις ανεβάσω κάπου και τις δει γιατί…δεν συνέχισε, καθώς διέκοψα το…απειλητολόγιο του και με ανάλογο ύφος του απάντησα λιτά και περιεκτικά.Εν τω μεταξύ είχαν γίνει οι σχετικές καταγγελίες στην αστυνομία από πολίτες και από τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωή Νάξου στην Αστυνομία. Καθώς η μισή περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία του ΑΤ Νάξου και η άλλη μισή στον Αστυνομικό Σταθμό Δρυμαλίας (τα σύνορα είναι το “Ελος Ποταμίδες” στο γεφυράκι) περιμέναμε να φτάσουν δυο περιπολικά με αστυνομικούς.
Τα περιπολικά έφτασαν πραγματικά γρήγορα, ενώ στην περιοχή έφτασαν και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, που είχαν ενημερωθεί για το περιστατικό, καθώς και μέλη από το Κίνημα για τις παραλίες. Η αστυνομία ζήτησε άδειες από τους χειριστές, εξήγησε πως η περιοχή είναι προστατευόμενη, ο οδηγός επέμενε πως η Πολιτική Προστασία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έδωσε εντολή να ανοίξουν τον δρόμο που είχε κλείσει έπειτα από διαμαρτυρία κατοίκων της περιοχής.Ξεκίνησε ένα μπαράζ τηλεφωνημάτων, με την Αστυνομία εν τω μεταξύ να πραγματοποιεί έλεγχο στα έγγραφα των οχημάτων (άδεια, δίπλωμα κλπ), προκειμένου να βρεθεί το…κουβάρι της αδειοδότησης. Μεταξύ όσων ενημερώθηκαν για το θέμα ήταν και ο δήμαρχος Νάξου τον οποίο ενημέρωσα προσωπικά. Από την πλευρά του χειριστή ενημερώθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος Περιβάλλοντος του δήμου.
Τι έχει συμβεί;
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Cyclades Open κάτοικος της περιοχής ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές πως λόγω των δυνατών ανέμων ο δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο έχει μαζέψει άμμο και υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη διέλευση οχημάτων. Ζητούσε λοιπόν να καθαριστεί ο δρόμος προκειμένου να μην υπάρχουν εμπόδια και να μη συμβεί κάποιο ατύχημα. Κι επειδή αισθάνθηκε πως η τηλεφωνική επικοινωνία δεν οδηγούσε σε κάποιο άμεσο αποτέλεσμα το κατήγγειλε και γραπτώς ζητώντας μάλιστα το πρωί της 16ης Φεβρουαρίου να είναι εκεί και να καθαρίζουν. Στις 16/02 που πέρασα από την περιοχή αυτή, δεν υπήρχε τίποτα ανησυχητικό.Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος χωματόδρομος που περνά μέσα από την προστατευόμενη περιοχή περιβάλλεται εκατέρωθεν από κέδρους και αμμοθίνες. Είναι γεγονός πως ο άνεμος ρίχνει την άμμο στο οδόστρωμα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο τα καλοκαίρια περνάει μηχάνημα του δήμου που σπρώχνει την άμμο δεξιά και αριστερά στον δρόμο. Αυτό αναλόγως με την ισχύ και τη φορά του ανέμου και την ποσότητα άμμου που μαζεύεται μπορεί να γίνει δυο και τρεις φορές, αν χρειαστεί μέσα στο καλοκαίρι.
Αυτά όμως το καλοκαίρι που η περιοχή έχει πολύ κόσμο, καθώς οι παραλίες στην περιοχή του κεδροδάσους είναι γνωστές για το φυσικό κάλλος που διαθέτουν, αλλά και για το γεγονός πως δε συγκεντρώνουν άπειρα ομπρελοκαθίσματα, ηχορύπανση και πυκνή δόμηση, θυμίζοντας πραγματικά κάτι απ’ τις παραλίες της Νάξου μιας άλλης εποχής.
Τον χειμώνα όμως για τους ελάχιστους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή ή απλώς περνούν για να πάνε στα χωράφια τους δεν δίνεται η ίδια προσοχή. Αποτέλεσμα είναι η άμμος να συσσωρεύεται, ενίοτε σε μεγάλη ποσότητα.
Ο καθαρισμός του οδοστρώματος όμως και το σπρώξιμο της άμμου δεξιά και αριστερά του δρόμου ουδεμία σχέση έχει μ’ αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες και στα βίντεο. Αυτό που είδαμε σήμερα ως αυτόπτες μάρτυρες είναι αμμοληψία και καταστροφή των αμμοθινών!
Διαβάστε τη συνέχεια στο CycladesOpen
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου