20 Φεβ 2024

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο επιβεβαιώνει την εικόνα των Κυκλάδων


Στον αφύσικα υψηλό αριθμό μεταβιβάσεων που αφορούν αδόμητες ιδιοκτησίες κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στα Ιόνια Νησιά και στην Κρήτη εστίασε το χθεσινό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή, με τις Κυκλάδες ειδικότερα να προκαλούν έντονες ανησυχίες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τα στοιχεία αυτά «δίνουν για πρώτη φορά μια –έστω σχετική– εικόνα της επίδρασης που μπορεί να έχει στη νησιωτική Ελλάδα η δρομολογούμενη από το υπουργείο Περιβάλλοντος «απελευθέρωση» της εκτός σχεδίου δόμησης, με κύριο κριτήριο το πότε πωλήθηκαν τα γεωτεμάχια. Κάτι που αποδεικνύει ότι η αλλαγή που θα φέρει αυτή η ρύθμιση, εφόσον τελικά προωθηθεί, είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, στις περιοχές που βρίσκονται σήμερα υπό κτηματογράφηση στις Κυκλάδες πωλήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 2.745 γεωτεμάχια, ενώ στις περιοχές των Κυκλάδων όπου ήδη έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί το κτηματολόγιο πωλήθηκαν το ίδιο διάστημα 3.316. Το σύνολο των 6.061 γεωτεμαχίων που πωλήθηκαν στις Κυκλάδες υπολείπεται μόνο της Κρήτης (6.681), ενώ ακολουθούν τα Ιόνια Νησιά (4.366) και τα Δωδεκάνησα (585).

«Στις Κυκλάδες, περίπου 6.000 γεωτεμάχια πωλήθηκαν σε έκταση 2.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων με πληθυσμό 126.000 ανθρώπων. Περίπου ο ίδιος αριθμός οικοπέδων πωλήθηκε και στην Κρήτη των 8.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 623.000 κατοίκων. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό που συμβαίνει την τελευταία πενταετία στις Κυκλάδες έχει βαθιά αλλοιωτική επίδραση», δηλώνει στην Καθημερινή η Αλκμήνη Πάκα, καθηγήτρια του τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.

Την ίδια εκτίμηση κάνει και η Ελισάβετ Παπαζώη, διατελέσασα υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, υπουργός Αιγαίου και Πολιτισμού και σήμερα μέλος του Δικτύου Πολιτών Πάρου, η οποία αναρωτιέται «πώς γίνεται το υπουργείο Περιβάλλοντος να έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό και να θέλει να το ολοκληρώσει μέσα σε δύο χρόνια, χωρίς να υπάρχει περιφερειακό πλαίσιο για τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο, χωρίς χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, χωρίς χωρικά εστιασμένες μελέτες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής; […] Εύχομαι η κυβέρνηση να καταλάβει, ότι καταστρέφοντας τα νησιά εν τέλει θα καταστραφεί και το τουριστικό τους προϊόν, δηλαδή ο τρόπος επιβίωσης των κατοίκων τους».

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή.


Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...