27 Φεβ 2024

ΧΥΤΑ Σύρου: Καλύπτει το νησί μέχρι το καλοκαίρι


“Καμπανάκι” κινδύνου για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αν δεν προχωρήσει άμεσα η ενδιάμεση λύση για μίνι επαύξηση του κυττάρου, μέχρι να δημιουργηθεί ο ΧΥΤΥ

Επικίνδυνα στενεύουν τα περιθώρια για την ανταπόκριση του ΧΥΤΑ Σύρου, όσον αφορά στην ταφή απορριμμάτων του νησιού, καθώς το κύτταρο έχει πλέον κορεστεί και οι ανάγκες της πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα καλυφθούν μέχρι και το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω είναι εφικτά χάρη σε μικρές παρεμβάσεις που έχουν γίνει με ευθύνη πλέον του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου που έχει στην “ομπρέλα” του τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ενώ – δεδομένης της κατάστασης -, όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακύκλωσης, Γιάννης Μαραγκός, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ασκείται πίεση ώστε να δημοπρατηθεί το ταχύτερο ένα έργο επαύξησης για τρία έτη, το οποίο και θα καλύψει το νησί για το προσεχές διάστημα. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια δε, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου κυττάρου, έργο που έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Ο κ. Μαραγκός έδωσε αναλυτικές απαντήσεις σε συνέχεια παρέμβασης και σειράς ερωτήσεων της παράταξης “Σύρος εξ αρχής” και του επικεφαλής της, Νίκου Αλμπανόπουλου στην ειδική συνεδρίαση του Σαββάτου. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αλμπανόπουλος ρώτησε για τη διάρκεια ζωής του κυττάρου, για το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του νέου, καθώς και για το σχέδιο του Δήμου αναφορικά με την ανακύκλωση, ώστε να οδηγείται σε ταφή το μικρότερο δυνατό υπόλειμμα και να ενισχύεται η εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Βάσει των λεγομένων του κ. Μαραγκού, η κατάσταση στο κύτταρο έχει χτυπήσει “κόκκινο” και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου καλείται να ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προασπίσει τη Σύρο.

Η Σύρος δεν ελέγχει τι επιστρέφεται ως υπόλειμμα από τη Νάξο

Το σοβαρό θέμα της μη δυνατότητας ελέγχου αναφορικά με το υπόλειμμα που επιστρέφεται στον ΧΥΤΑ Σύρου, μετά από την απαραίτητη διαδικασία στο ΚΔΑΥ Νάξου, επεσήμανε ως ένα μεγάλο πρόβλημα ο κ. Μαραγκός.

“Απ΄ ότι έχω παρατηρήσει και σύμφωνα με τα στοιχεία, όσο είχε τη διαχείριση ο Δήμος, αν παρατηρήσετε, το υπόλειμμα ήταν μονοψήφιο. Από το 2020 που πέρασε στη διαχείριση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, δυστυχώς τα υπολείμματα έχουν γίνει διψήφια. Εμείς σε μία επίσκεψη που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στον ΕΟΑΝ με τον δήμαρχο, ζητήσαμε να μας πουν γιατί το υπόλειμμα είναι τόσο υψηλό. Μας είπαν ότι το υπόλειμμα είναι αυτό και εμείς ζητήσαμε να πραγματοποιηθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα φορτία που πηγαίνουν στο ΚΔΑΥ της Νάξου. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνει και είπαμε ότι θέλουμε να είμαστε φυσικά παρόντες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος. Επιπλέον, γνωστοποίησε πως έκαναν πρόταση προς τον ΕΟΑΝ, “για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει ΚΔΑΥ στη Σύρο, ώστε να μην πηγαίνουμε στη Νάξο καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε το υπόλειμμα που μας επιστρέφουν. Επιπλέον είναι και το κόστος της μεταφοράς”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “πληρώνουμε παραπάνω για να μας επιστρέψουν το υπόλειμμα”.

Παρακάτω, στην ερώτηση, αν υπάρχουν ανακυκλώσιμα υλικά αποθηκευμένα στον ΧΥΤΑ σήμερα, ο κ. Μαραγκός υπήρξε σαφής. “Όταν αναλάβαμε υπήρχε μικτή συσκευασία. Υπήρχαν περίπου στα 8-9 φορτία αποθηκευμένα. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα δύο. Έχουμε καταφέρει και έχουμε διώξει προς το ΚΔΑΥ τα περισσότερα. Έχουμε το γυαλί το οποίο είναι αποθηκευμένο προς μεταφορά στο ΚΔΑΥ στην Αθήνα και έχουμε και τα στρώματα, τα οποία λόγω βλάβης του σπαστήρα, μεταφέρονται σταδιακά στην ανακύκλωση στην Αθήνα”.

Απαραιτήτως να ενισχυθεί η ανακύκλωση

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επισημάνθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των δράσεων ανακύκλωσης. Προς ενημέρωση για το τι κάνει ο Δήμος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε: “Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής δεσμεύονται και ακολουθούν τα όσα προβλέπονται τόσο από το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο τοπικού σχεδιασμού, όσο και από το αναθεωρημένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων σε επίπεδο περιφερειακού σχεδιασμού”, τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις ανακύκλωσης όπως συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα, ρουχισμού και υπόδησης (RECYCOM), ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, αποτσίγαρων, ανακύκλωση προϊόντων εκσκαφών σε συνεργασία με ΑΝΑΚΕΜ. Για το γυαλί υπενθύμισε πως υπάρχει σύμβαση με ιδιώτη, ενώ τέλος έφερε στο τραπέζι και την προμήθεια κομποστοποιητών. “Σε συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχουμε δράσεις διαχείρισης βιοαποβλήτων σε οικίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη δράση προβλέπεται η προμήθεια και διάθεση οικιακών κομποστοποιητών και κομποστοποιητών κήπου σε νοικοκυριά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Τέλος, για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Μαραγκός ανέφερε πως είναι σε επαφή με τον ΕΟΑΝ, ώστε άμεσα να υπάρξει μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης για την ανακύκλωση στο νησί.


Η Σύρος καλύπτεται για την τουριστική σεζόν

Αμέσως μετά, για το σοβαρό θέμα του κορεσμού του κυττάρου της Σύρου, ανέφερε: “Το υφιστάμενο κύτταρο του ΧΥΤΑ Σύρου βρίσκεται στα όρια του κορεσμού. Και για να διευρυνθεί σε έναν βαθμό η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου κυττάρου, ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου έχει ήδη προγραμματίσει την επαύξησή του, στο πλαίσιο διαγωνισμού, ο οποίος βρίσκεται στο Ελεγκτικό και το οποίο έργο θα υλοποιηθεί από το αρμόδιο Ελεγκτικό Συμβούλιο”. Σημείωσε ακόμη, πως, “εκκρεμεί προσφυγή του ΦΟΔΣΑ στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συμβουλίου”, ενώ επανέλαβε πως, στο μεσοδιάστημα “με μικρές παρεμβάσεις η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ επαρκεί για να ανταπεξέλθει την καλοκαιρινή περίοδο”.

Μετά από νέες ερωτήσεις συμβούλων, επανέλαβε πως, “αυτή τη στιγμή έχει γίνει μία μικρή παρέμβαση που θα μας βγάλει μέχρι το καλοκαίρι. Πιέζουμε για να δημοπρατηθεί η επαύξηση για τρία χρόνια, μέσα στο 2024”. Ο κ. Μαραγκός μάλιστα, γνωστοποίησε πως, “κάθε 15 ημέρες πηγαίνω να δω τι γίνεται στον ΧΥΤΑ”, σημειώνοντας πως, “είμαστε συνέχεια στα τηλέφωνα και πιέζουμε. Δεν θα το αφήσουμε έτσι το θέμα”.

Κλείνοντας για το νέο κύτταρο, επεσήμανε πως θα βγει ο διαγωνισμός προσεχώς και εντός των επόμενων τριών ετών, ο ΧΥΤΥ θα είναι έτοιμος

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...