27 Φεβ 2024

Αποκαλύπτονται οι νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση


Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, που παρουσίασε το Σάββατο ο Γιώργος Λιάλιος στην Καθημερινή, αριθμεί περισσότερα από 120 άρθρα για πολεοδομικά, περιβαλλοντικά, ενεργειακά και διοικητικά θέματα.

Η τελική ρύθμιση, που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες, θα έχει μικρές μόνο διαφοροποιήσεις, η κυριότερη από τις οποίες θα είναι η προϋπόθεση ύπαρξης ακόμη δύο σπιτιών σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από το προς οικοδόμηση αγροτεμάχιο.

Επιπλέον, το υπουργείο αναμένεται να ανοίξει ένα σημαντικό παράθυρο για την επαναφορά της δόμησης σε αγροτεμάχια μικρότερα των 4 στρεμμάτων (τα λεγόμενα κατά παρέκκλιση), επιτρέποντας σε κάποιον σε εκδώσει οικοδομική άδεια, αρκεί να είχε λάβει ένα πληροφοριακό έγγραφο (λ.χ. έγκριση παρέκκλισης από ΣΥΠΟΘΑ – Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) ή να είχε υποβάλει αίτηση σε έναν συναρμόδιο για την έκδοση άδειας φορέα (λ.χ. αίτηση για χορήγηση άδειας εκσκαφής στην Εφορεία Αρχαιοτήτων). Ως «αντίβαρο» το υπουργείο «παγώνει» έως τον προσεχή Σεπτέμβριο την έκδοση οικοδομικών αδειών σε εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο, εξαιρώντας βέβαια το πλήθος των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων που έχει αδειοδοτήσει.

Παράλληλα, τροποποιεί εκ θεμελίων τη διαδικασία ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, επιβολής κυρώσεων και κατεδαφίσεων. Ίσως η βασικότερη αλλαγή είναι η μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου από τις πολεοδομίες στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος και από εκεί σε ιδιώτες ελεγκτές δόμησης, που θα καθορίζονται με κλήρωση. Σε ότι αφορά την υποβολή καταγγελιών, αυτές δεν θα μπορούν να γίνονται ανώνυμα (απαιτείται ταυτοποίηση του καταγγέλλοντα, λ.χ. μέσω Taxis), ενώ θα πρέπει να δίνεται εγγύηση 300 ευρώ, η οποία θα επιστρέφεται αν αποδειχθεί η καταγγελία έστω και εν μέρει σωστή.

Ο αυθαιρετών από τη στιγμή που θα γίνει η αυτοψία έχει 10 μέρες να αποδείξει ότι δεν ισχύει. Σε περίπτωση που κατεδαφίσει μόνος του το αυθαίρετο εντός 30 ημερών θα έχει έκπτωση του προστίμου κατά 50%, εντός εξαμήνου κατά 35%, εντός έτους κατά 30% και περισσότερο κατά 20%. Επίσης, τα πρόστιμα ανέγερσης αυθαιρέτου καταβάλλονται σε 30 μηνιαίες δόσεις και εκείνα της διατήρησης, σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αν το πρόστιμο εξοφληθεί ολόκληρο μέσα σε ένα μήνα, δίδεται έκπτωση 30%.

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην Καθημερινή.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...