26 Φεβ 2024

Σέριφος ..Χρήστος Χρυσολωράς Αμπελουργός.. Ο τυχοδιωκτισμός πληρώνεται.

γράφει ο .Χρήστος Χρυσολωράς Αμπελουργός ιδιοκτήτης του

Οινοποιείο Χρυσολωρά Σέριφος


Με αφορμή την συνέντευξη του Δημάρχου στην Καθημερινή
και την κριτική πού δέχθηκε για αυτή, θα ήθελα πρώτα να πω πως όλα όσα λέει με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο και καθόλου "παγωμένο" ή σοκαρισμένο, παρόλο που σημαντικό κομμάτι των εσόδων μου είναι από τον τουρισμό.
Αλλά σαν μόνιμος κάτοικος,αγρότης και πατέρας δύο παιδιών που μεγαλώνουν στο νησί και δεν έχει σκοπό να φύγει, δεν γίνεται να μην δω τις συνέπειες του υπέρτουρισμού που συνεπάγεται και υπέρδόμηση.
Πράγματι, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τα τελευταία χρόνια δεν μιλάμε για τουρισμό αλλά για εισβολή, με αποτέλεσμα ούτε οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι ικανοποιητικές, ούτε οι συνθήκες για μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους στο τουρισμό ανθρώπινες.

Η στέγαση για προσωπικό εποχιακό και μόνιμο είναι από απλησίαστη μέχρι ανύπαρκτη, με πρόσφατο παράδειγμα τα συνεργεία για τον κόμβο στο Τσιλιπάκι,και, βέβαια, τους γιατρούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς κλπ.
Τα οικοδομικά συνεργεία βρίσκονται σε απόλυτη τρέλα και,φυσικά, δυσεύρετα ακόμη και για επείγουσες ανάγκες.
Οι πόροι του νησιού εξαντλούνται επικίνδυνα σε πρωτοφανείς συνθήκες ξηρασίας και, βέβαια, οι υποδομές σε λύματα και σκουπίδια ,για να μην πω ότι ειναι ανύπαρκτες , θα πω οτι ούτε για τους μίσους επισκέπτες δεν επαρκούν.

Και στον κλάδο μου τώρα, η γη υψηλής παραγωγικότητας δεν είναι εφικτό να αποκτηθεί ή ενοικιαστεί , παρά μόνο από πολύ πλούσιους, αφού κανένας περιορισμός δεν υπάρχει στην οποιαδήποτε άλλη χρήση, παρόλο που υπάρχει νόμος για την προστασια της που ποτέ δεν εφαρμόστηκε (ΚΥΑ 073710 /4-3-2011 επί υπουργίας Σκανδαλίδη).Ως αποτέλεσμα, ο κάμπος του Λιβαδιού με τα ξακουστά πορτοκάλια να κακοποιείται συνέχεια.

Μοναδική εξαίρεση τα τελευταία χρόνια το αμπέλι που βάλαμε με τον Βαγγέλη τον Λάσκαρη και τρεις τέσσερις γραφικούς να κρατάνε Θερμοπύλες, διατηρώντας τους μπαξεδες τους με κόπο και πείσμα. Από την άλλη , ο κάμπος της Συκαμιάς που τάιζε όλη την Σέριφο με τα μποστανια, τις ελιές και τα αμπέλια , να νοικιάζεται σε Κυπριακά funds με τις ευλογίες του Μοναστηριού και της Μητρόπολης σε δυσθεώρητα για τον μέσο αγρότη νούμερα και μάλιστα σε εποχές σοβαρής επισιτιστικής κρίσης, και μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση το ανέδειξε ως θέμα , προς τιμήν της.

Εδώ ίσως μου πούνε κάποιοι "μάς δουλεύεις, ρε Χρήστο, και ποιος θα ασχοληθεί;" και ,όμως, εάν ρωτήσετε τον Βασίλη τον Μονοβάσιο άπαντες φέτος μάζεψαν τις ελιές τους και ρώταγαν και για τις παρατημενες.
Το ίδιο ακριβώς συνεβη και στην Σίφνο, που, παρόλο που η χρόνια ήταν κακή ,το ελαιοτριβείο παρολίγον να πιάσει τα περσινά μεγαλα νούμερα παραγωγης, γιατί μικροί μεγάλοι ξαμολήθηκαν για τις ελιές τούς.

Η αστυνόμευση πλεον ειναι σπανια εκει που πρέπει ( πχ παρανομα παρκαρισματα, πολεοδομικες αυθαιρεσίες) και οι έλεγχοι των υπηρεσιων και την αστυνομίας εξαντλούνται κυρίως στους άμοιρους ελάχιστους απομείναντες κτηνοτρόφους για μία μπαστούρα και για κανενα μοσχάρι που είναι στον ήλιο, ο οποίος, αλλώστε και το θρέφει ως γνωστόν. Θυμηθείτε, μέσα στον κακό χαμό πού γίνεται στο νησί, ο μοναδικός κακοποιός απεδείχθη ο Νίκος ο Χανιής που τον τιμωρησαν με ενα εξαντλητικο πρόστιμο συν δικαστήριο.

Έχουμε πλέον χάσει το μέτρο και έχουμε γεμίσει από άτομα που πάσχουν από φιλοζωικό στραβισμό , αλλά για το φουα γκρα που είναι προϊόν βασανισμου μιλιά στις χώρες τούς. Επισης, καθως οι έλεγχοι στους μελισσοκόμους και τους αμπελουργους ειναι εξονυχιστικοί , ελέγχοντας ένα ένα τις κυψέλες και τα πρεμνα, αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο έλεγχος των αντίστοιχων αρμοδίων υπηρεσιών στα θέματα κυκλοφορίας και δόμησης.

Προς θεού δεν είμαι κατά του τουρισμού, όπως φαντάζομαι δεν είναι και ο Δήμαρχος, και κανένας μόνιμος κάτοικος. Είμαστε υπέρ αλλά με κανόνες, αν χρειάζεται και αυστηρούς, που θα σέβονται τους κατοίκους του νησιού και τους εργαζόμενους . Δεν είναι ακατόρθωτο, σε όλες τις πολιτισμένες τουριστικές περιοχές εφαρμόζονται με ευλάβεια από μονιμους κατοικους και επισκέπτες. Στην Στοκχόλμη ή στην Φλωρεντία παρκάρεις όπου θέλεις χωρίς συνέπειες; Τρως ό,τι ώρα θέλεις αδιαφορώντας για το ωράριο του σερβιτορου ή του μάγειρα; Πετάς τα σκουπίδια σου όπου να ναι;
Τώρα και πάλι ίσως μού πει κάποιος "ρε Χρήστο, με ποιούς μας συγκρινεις;". Θα απαντησω οτι ο πατέρας μου μάς δίδαξε να έχουμε πρότυπο τον άριστο και όχι τον χειρότερο.

Για μένα και, πιστεύω, και για πολλούς μόνιμους κατοίκους, προτεραιότητα για το Δήμο, Κράτος και Ευρωπαϊκά όργανα, δεν πρέπει να είναι σε καμία περίπτωση οι τουριστικές κατοικίες και μεγάλες επενδύσεις , χωρίς πρώτα να εξασφαλίσουμε την ολοκληρωμενη διαχείριση λυμάτων, σκουπιδιών ,και πόσιμου νερού και, βέβαια, τις χωροταξικες μελέτες, με την σύμφωνη γνώμη των δήμων, των περιφερειων και των κατά τόπους φορέων. Αλλιώς είναι σαν να επιδοτουμε την δημιουργία οινοποιείου χωρίς να έχει αμπέλια, τόσο απλά. Μέχρι τότε, δυστυχώς, δεν αντέχουμε ,κατά την γνώμη μου, ούτε τετραγωνικό επιπλέον εκτός οικισμού κτίσμα.

Και, επίσης, να μπουν σε απόλυτη προτεραιότητα οι ανάγκες των ντόπιων, παιδικοί σταθμοι για τους εργαζόμενους γονείς, βοήθεια στο σπίτι για τους τόσους ηλικιωμένους και αρρώστους, στέγη για γιατρούς εκπαιδευτικούς κλπ και ,εννοείται, πρόσβαση σε πόσιμο και φθηνό νερό, που κοντεύει πλέον να υπάρχει μονο σαν ιδέα. Βλέποντας τους πάντες σε ένα ευλογημένο ως προς το νερο νησί σαν τη Σέριφο να κυκλοφορούν με ένα άθλιο και επικίνδυνο πλαστικό μπουκάλι νερό, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ποιότητα του νερού, λόγω των συχνών μεταφορών με βυτία και υπεράντλησης ( προσωπικά, εξακολουθώ να το εμπιστεύομαι και το δίνω και στα παιδιά μου).
Οι τουρίστες θα είναι ευτυχισμένοι όταν τους υποδέχονται ευτυχισμένοι άνθρωποι σε ένα καθαρό και θωρακισμένο περιβαλλοντικα νησί.
Όταν θα βρουν αντί για μαγνητακια I love Serifos
❤️
made in China , ένα ποιοτικό και βραβευμένο μέλι, ένα μπουκάλι φημισμένο από την αρχαιότητα Σεριφιώτικο κρασί, ένα κατσικάκι ντόπιο και όχι Νέας Ζηλανδίας.
Όταν οι μικροί καμποι μας έχουν πορτοκάλια , ελιές και αμπέλια, που πρέπει να ξαναγίνουν η ταυτότητα μας, και όχι τσιμεντόλιθους και ελενίτ.
Ο τυχοδιωκτισμός πληρώνεται.
Πηγή : 

to synoro blog

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Χρήστο! Εξαιρετικό άρθρο! Δεν είμαι ανώνυμος, ο Βαγγέλης Φωκ. Λάσκαρης είμαι, απλά δεν θυμάμαι τα στοπιχεία του λογαριασμού μου! (έχω και κάποια ηλικία,,,)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια το διαφημιζεται το νησι .και μια το δισφημιζεται αγαπηστε το νησι αληθινα":

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...