29 Φεβ 2024

Σταμάτης Γαρδέρης: "Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την παραδοσιακή εικόνα μας” Ηχηρό "όχι" λέει στις ανεμογεννήτριες η Κύθνος


Πριν από μερικές εβδομάδες, με την παρουσία πολλών κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και επιστημονικών αρχών και εκπροσώπων τους, σε δύο αλλεπάλληλες εκδηλώσεις στην Αθήνα και στην Κύθνο, η Κύθνος «ανακηρύχθηκε» για μια ακόμη φορά «Έξυπνο Νησί» γιατί υλοποιήθηκαν στο έδαφός της μια σειρά έργων μέσα στο γενικό πλαίσιο της Πράσινης Μετάβασης. Μεταξύ των έργων ήταν και η τοποθέτηση αρκετών σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε ένα νησί όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Χρηματοδότης της όλης επιχείρησης ήταν η εταιρεία Siemens η οποία διέθεσε το ποσόν των 7,8 εκ. ευρώ για έργα και δράσεις κατά το μάλλον ή ήττον συμβολικά, χωρίς δηλαδή να τεκμαίρονται δημοσίως (εκ μέρους της Διαύγειας κ.λπ.) η σκοπιμότητα, ο τρόπος διαχείρισης και η ποσοτική συμβολή τους στη μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος.

Η χρηματοδότηση προέκυψε από την υποχρέωση της Siemens προς το ελληνικό κράτος της καταβολής προστίμου συνολικού ύψους 90 εκ. ευρώ προκειμένου να κλείσει ο φάκελος με τις κατηγορίες και τις διώξεις εναντίον της ως άνω εταιρείας σε θέματα διαφθοράς (Αύγουστος 2012). Οι δικαιούχοι αυτών των χρημάτων ήταν δημόσιοι οργανισμοί, δήμοι, εταιρείες κοινωφελούς χαρακτήρα κ.ά. χωρίς ωστόσο να έχει γίνει, κατά την αντίληψή μας, κάποιος απολογισμός, 12 χρόνια αργότερα.

Οι τοπικές αρχές και οι πολίτες της Κύθνου δέχτηκαν την προσφορά, υπό τον όρο, υποθέτουμε, να μην μπουν μπροστά έργα ΑΠΕ και ειδικά ανεμογεννήτριες στο νησί. Έξυπνο δηλαδή νησί, το οποίο θα συνεχίσει να παράγει ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό, αφού κανείς από τους ντόπιους δεν θέλει «να χαλάσει ο χαρακτήρας του υφιστάμενου τοπίου «με τις μηχανές (ανεμογεννήτριες), του διαβόλου, των πολυεθνικών κ.λπ.».

Έτσι, με τα γνωστά συνθήματα, ξεκίνησε προ ημερών ένα νέο τοπικό αντι-αιολικό κίνημα, λόγω της ανακοίνωσης ότι ένας ενεργειακός όμιλος από την Κρήτη έχει καταθέσει αίτηση για εγκατάσταση αιολικού πάρκου 60 περίπου MW, διασυνδεδεμένου με το Λαύριο και ως εκ τούτου ζητείται η γνώμη του οικείου δήμου.

Πίσω από την λαϊκή πρωτοβουλία, με πρωτοστατούσα την Αριστερά του νησιού και με την κρυφή συμπαράσταση των υπολοίπων, η ίδια πάντα αφήγηση: καμιά αναφορά στο μέλλον, στο περιβάλλον, στην Κλιματική Αλλαγή και εντέλει βέβαια στο περίεργο deal για την «έξυπνη», αλλά κατάμαυρη από τον καπνό ανάπτυξη!

Αξίζει να σημειωθεί για την ιστορία, ότι η Κύθνος ήταν το πρώτο μέρος στην Ελλάδα (και ίσως στην Ευρώπη) που το 1984 φιλοξένησε αιολικό πάρκο στο έδαφός του, το οποίο όμως δεν έζησε πολύ αφού βανδαλίστηκε και κατεστράφη από άλλους αντιφρονούντες τω καιρώ εκείνω. Ούτε όμως από την πλευρά του υποψήφιου επενδυτή τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, πρώτα και κύρια γιατί είναι εξαιρετικά περίεργο το πώς, μια επένδυση 180 εκ. ευρώ (λόγω μεγάλου κόστους του καλωδίου διασύνδεσης) είναι δυνατόν να είναι συμφέρουσα και αποσβέσιμη (με δάνειο), όταν οι χερσαίες εγκαταστάσεις έχουν το μισό περίπου κόστος. Εκτός κι αν υπάρχουν κάπου τζάμπα λεφτά. Αυτό καλό θα ήταν να το ξέρουμε.

Θα ήταν επίσης σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός υγιούς και δημοκρατικού διαλόγου, να πάει επί τόπου η εταιρεία για να ενημερώσει καλοπροαίρετους και κακοπροαίρετους, γιατί τα όσα απλώς διαρρέουν δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνη βάση άντλησης πληροφοριών και επιχειρημάτων (ένθεν και ένθεν).

Με πληροφορίες από τη σελίδα athens voice.gr

 

Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...