23 Φεβ 2024

Ν. Καΐλης σε ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Σήμερα, τα νησιά μας εκπέμπουν SOS


Η ομιλία του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου- Ερμούπολης, Νικόλα Καΐλη, στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου. 

------

Οι εκλογές της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, γίνονται σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για το λαό μας και το δικαίωμα του για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, για ζωή που θα αντιστοιχεί στο επίπεδο της τεχνολογικής και επιστημονικής εξέλιξης σήμερα, που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των πολλών, όπως έλεγε και το κεντρικό μας σύνθημα στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη.

Σε αυτή τη βάση, θέλουμε να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους αγρότες, τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του μετάλλου που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Το νέο ΔΣ της ΠΕΔ θα έχει μεγάλες ευθύνες την επερχόμενη θητεία. Ήδη σε πολλά νησιά όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν εκδηλωθεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, για την Υγεία, την Παιδεία, για το διατροφικό και τα προβλήματα επιβίωσης των αγροτών, το στεγαστικό, ζητήματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, το φοροληστρικό νομοσχέδιο για τους επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενους, το κλείσιμο των ΕΛΤΑ, το νέο δικαστικό χάρτη και το ενδεχόμενο κλείσιμο Πρωτοδικείων, το κλείσιμο των δομών πρόληψης, όταν το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών συνεχώς φουντώνει και αγγίζει όλο και πιο μικρές ηλικίες, η ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και των γεωπολιτικών παιχνιδιών στην ευρύτερη περιοχή, της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, με την ενεργό συμμετοχή της χώρας μας που θα έχει σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, και νέες προσφυγικές ροές στα νησιά μας.

Σήμερα, τα νησιά μας εκπέμπουν SOS.

Στα νησιά μας, τα νησιά του τουριστικού θαύματος, των εκατομμυρίων αφίξεων τουριστών, των νησιών που ξεχειμωνιάζουν οι πλούσιοι νομάδες του κόσμου, που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην περιφέρεια είναι σταθερά πάνω από το αντίστοιχο σε επίπεδο χώρας, της υψηλής απορρόφησης ΕΣΠΑ και λοιπών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν προβλήματα, ακριβώς γιατί όλος αυτός ο αναπτυξιακός οργασμός δεν αφορά το σύνολο του λαού των νησιών, το αντίθετο μάλιστα, αφορά μια μικρή μειοψηφία.

Στα νησιά μας υπάρχει έλλειψη βασικών υποδομών και μεγάλα προβλήματα σε βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η επάρκεια και η ποιότητα του πόσιμου νερού και η ηλεκτροδότηση. Το βασικό δικαίωμα όλων των νησιωτών σε συχνή, ασφαλή και φθηνή ακτοπλοϊκή και αεροπορική σύνδεση από και προς την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών μας, έχει μετατραπεί είτε σε ακριβή πολυτέλεια, είτε σε extreme sport διάσχισης πελάγους με τα γερασμένα σαπάκια των επιδοτούμενων γραμμών.

Να μιλήσουμε για την Υγεία, που το κύριο μέτρο πρόληψης έχει γίνει το «χτύπα ξύλο»; Με υποστελεχώμενα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία, με μια πτητική βάση στις Κυκλάδες η οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει μείνει χωρίς πτητικό μέσο από τον Αύγουστο. Μια καθαρά νησιωτική περιφέρεια θα έχει την τύχη να λάβει μόλις 3 πλωτά ασθενοφόρα (Κέα, Λειψοί, Κάσος), για να προστεθούν στα άλλα 3 τα οποία υπάρχουν αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν, τη στιγμή που από τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά σκάφη, έχουν χτιστεί ολόκληροι στόλοι… Σε αυτά τα νησιά ζούμε, αυτά είναι κάποια κομμάτια της καθημερινότητας μας.

Να θυμηθούμε λίγο εδώ τα αποτελέσματα της μελέτης κοινής γνώμης, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της ΠΕΔ το Νοέμβριο του 2022, τα οποία αποτύπωναν την αγωνία του κόσμου των νησιών μας για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας τους. Η μεγάλη πλειοψηφία ζητά την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με ανθρώπινο δυναμικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ταυτόχρονα νιώθουν ανασφαλείς καθώς απαντούν πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Υποδομές που δεν είναι στις προτεραιότητες των Δημοτικών Αρχών, αφού δεν είναι επιλέξιμα από τα διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, καθώς δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν με μειωμένη κρατική χρηματοδότηση που φτάνει ίσα και μόνο για την κάλυψη των βασικών λειτουργικών τους δαπανών, που σημαίνει αύξηση της ανταποδοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών τους.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη χρόνια υποστελέχωση των υπηρεσιών, διαιωνίζουν τα προβλήματα και δείχνουν ως μόνη λύση την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση δομών και υπηρεσιών, την προώθηση των εργολαβιών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και την πρόσληψη μόνο εποχικών και «ελαστικών» εργαζόμενων (με τα μικρά νησιά να μην μπορούν, πολλές φορές, να κάνουν ούτε αυτές τις προσλήψεις λόγω των προϋποθέσεων των προγραμμάτων για την ανακύκλωση της ανεργίας).

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Να κάνουμε, ως κάτοικοι, συνεχείς εκπτώσεις στις ανάγκες μας, να πληρώνουμε ακριβότερα για υπηρεσίες υποδεέστερες των αναγκών μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι απέναντι σε μια Τοπική Διοίκηση που λειτουργεί ως μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής για την προσέλκυση επενδύσεων, ως «φορομπηχτικός» οργανισμός με ακρογωνιαίο λίθο την ανταποδοτικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλες αξιώσεις του κεφαλαίου.

Εμείς λέμε ξεκάθαρα πως η λύση σήμερα βρίσκεται στη διεκδίκηση γενναίας χρηματοδότησης και στις μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, από κάθε δήμο και από τα συλλογικά μας όργανα, την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ, ώστε να μπορούν οι δήμοι να επιτελέσουν απρόσκοπτα τις λειτουργίες τους.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θα επιμείνουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα τις ανάγκες του λαού του νησιών μας και τα συμφέροντα των εργαζομένων στους δήμους. Καλούμε λοιπόν όσους και όσες μοιράζονται τις ανησυχίες μας, ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα μαζί μας, να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ΔΣ της ΠΕΔ.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/n

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...